adidas

Dan otvorenih vrata – adidas Sports Studio – 16.01.19.

Siječanj je mjesec donošenja mnogih odluka o vježbanju i zdravijim navikama.

Iako svi krenu optimistično i fokusirano, istraživanja potvrđuju da većina odustaje prije proljeća!

ALI u adidas Sports Studiju dali smo si zadatak da te potaknemo na upornost i rad!

Prvi korak je:

Poziv tebi na Dan otvorenih vrata – 16. siječnja 2019.!

Tada od 12h do 23h, možeš probati sve grupene treninge cijeli dan BESPLATNO.

Ovo je idealna prilika da postaviš svoje fitness ciljeve jer i savjetovanje je BESPLATNO. Konzultacije će ti pomoći da se bolje usmjeriš na rezultat, a uz osobni trud, te poticaj naših trenera sve ćeš postići brže i sigurnije. Mailom ćeš BESPLATNO dobiti poticaj i potvrdu smjera rada, tako nema odustajanja!

Raspored:

od 12h do 17:30 konzultacije i druženje

16:30 do 17:30 Body Pump

trening s utezima, prži 540 cal, ali snaži tijelo

17:30 Pilates

ravnoteža tijela i uma, za život bez boli

18:30 Spinning

tvoja nova razina izdržljivosti i snaga nogu

19:30 TRX

rad s trakama i svojim tijelom za efikasnost

20:30 Power Yoga

asane uz dah i fokus obnavljaju

Svi novi članovi toga dana ostvaraju Promo cijenu – 333kn /mjesec ili popust od 30%!

Čeka te puno druženja, zdravi zalogajčići i fini napitci. Možda ćeš baš ti osvojiti i poklone iznenađenja!

16. siječnja, adidas Sports Studio, nagrađuje na mnoge načine, budi sa nama jer tako ćemo zajedno utjecati na tvoje zdravlje i dobar osjećaj!

Prijavi sebe i frendove već danas na sportsstudio@mofit.hr ili 095 455 6 555.

Svi su dobrodošli!

High Res JPG

Razbij monotoniju zime uz novu promociju LES MILLS

Zima nas uspava nakon novogodišnjih praznika, no Mofit je pripremio promociju novih LM programa za razbuđivanje!

Energija i dobar osjećaj koje ćeš osjetiti razbiti će monotoniju siječnja.

Pridruži nam se 12.01.2019. i ostvari u novoj godini bolju verziju sebe.

Što te očekuje:

  • Novi elementi vježbanja – energija za razbuđivanje je u njima

  • Odlična atmosfera – druženje uz trenere, naporni treninzi i dobra zabava

  • Posebne pogodnosti – Ostvari besplatan mjesec u Mofitu, privođenjem novog člana. Upisom tog dana ostvari popuste do 30% na članarine.

Raspored:

17.00 – 17.30 Sh’bam – Zagrij tijelo i duh

17.40 – 18.10 BodyCombat- Zapali tijelo

18.20 – 18.50 BodyPump – Iscrpi mišiće do kraja

19.00 – 19.30 BodyBalance – Spremi se za obnovu tijela i duha

19.40 – 20.10 BodyAttack – Poboljšaj pokret

20.20 – 20.50 Grit – Spreman na izazov u 30 minuta?

Za prijave i pitanja nazovi Recepciju, tel. 01 3012 152 ili piši na e_mail adresu info@mofit.hr

Dođi, doživi vrhunski trening i još bolju zabavu,

Les Mills tim Mofit te očekuje!

kosti

Tajne zdravih kostiju

Koliko često razmišljate o svojim kostima? Kada vježbamo, osim ako smo ozlijeđeni, ne pridajemo našem kosturu pažnju. Ali, pazeći kako vježbamo i kako se hranimo možemo napraviti veliku razliku u kvaliteti naših kostiju u starosti.

Vrlo važan dodatak prehrani je kalcij. Nužno je potreban našem tijelu, izgrađuje i održava kosti, omogućuje zgrušavanje kosti, kontrakciju mišića i pomaže u regulaciji krvnog tlaka. 99% kalcija u tijelu je u našim kostima i zubima. Ostalih 1% možemo pronaći u cirkulaciji tijelom gdje igra važnu ulogu u zdravlju srca, kontrakciji mišića i živaca i zgrušavanju krvi. Naš pametan sustav će “ukrasti” kalcij kostima da održi sve druge funkcije.

To je jedan od glavnih razloga zašto starije osobe imaju veći rizik od pucanja kostiju – pomanjkanje kalcija.

U svijetu osteoporoza, stanje kada kosti postanu porozne i krhke, zahvaća oko 200 milijuna žena, približno 10% žena u 60tim godinama, svaka peta žena u 70tim, 2 od 5 žena u 80tim I 2/3 žena u 90tim! Svaka treća žena i svaki peti muškarac iznad 50 godina doživjet će osteporotske frakture.

Kako izbjeći da nismo dio te statistike?

“Skladišta” kalcija u kostima gradimo kada smo mladi, do sredine 20tih godina, kada dostižemo “vrh koštane mase”. Što je viša koštana masa to je manja šansa da ćemo doživjeti frakturu kasnije u životu. Kako starimo trebamo se truditi držati koštanu masu koliko god je više moguće. To možemo postići na više načina.

Prvo, jesti hranu bogatu kalcijem. To znači, idealno, mliječni proizvodi koji su jedni od najboljih izvora kalcija. Konzumirajući (barem) nekoliko porcija mlijeka, sira ili jogurta svaki dan je vrlo dobar početak. *Kalcij se također može pronaći u sjemenkama sezama, orasima, ribi: kozice, sardine, te tamno zelenom povrću – no ti proizvodi nisu bogati kalcijem kao mliječni proizvodi. Treba konzumirati veću količinu proizvoda da zadovoljimo potrebu tijela za kalcijem.

Današnji trendovi nekonzumiranja mliječnih prozivoda u korist mlijeka oraha (bademovo mlijeko, kokosovo mlijeko, …) i ostale alternative možda nisu idealni za naše kosti. Ako koristite alternativna mlijeka pročitajte etiketu da ste sigurni da ima dodanog kalcija, idealno više od 200mg po porciji.

Preporuke o idealnoj količini kalcija varira od zemlje do zemlje, no to je oko 1000mg za odrasle osobe, te više za starije osobe.

Vitamin D je još jedan dio mozaika zdravlja kostiju. Ima važnu ulogu u absorpciji kalcija koji unesemo. Vitamin D uglavnom ne dobijamo iz hrane, osim ako nije dodan – neka mlijeka ga sadrže, a može se naći i u pahuljicama ili jajima. Većinu Vitamina D dobijemo izlaganjem sunčevim zrakama. Naravno i tu treba biti oprezan radi izloženosti suncu te mogućnosti oboljevanja kože. Stručnjaci preporučuju izlaganje suncu kada su UV zračenja niža, a ne sredinom dana kada je najtoplije.

Vježbanje je također jako važno za zdravlje kostiju, pogotovo dizanje utega. Ne samo da nam jača mišiće, nego i učvršćuje kosti. Kosti, isto kao i mišići jačaju vježbanjem – povečava se gustoća kostiju kod mlađih osoba, održava gustoća kod odraslih osoba i usporava gubitak koštane mase kod starijih osoba. Neaktivnost i sjedalački način života povečavaju rizik fraktura kostiju.

Još jedan faktor rizika je težina. Česta dijeta, gubitak težine i niska težina tijela doprinoste slabljenju kostiju. Dugoročne dijete mogu dovesti do premalog unosa nutrijenata potrebnih za izgradnju kostiju, a premala tjelesna masa znači da kosti ne moraju toliko raditi i postaju slabije. Ako do sada nije bilo dovoljno razloga izbjegavati dijete, ovo možete dodati kao rizik da vaše kosti ne postanu slabije kako starite.

Naposlijetku postoji još nekoliko stvari koje treba izbjegavati, a to su uobičajene kao: Pušenje je štetno za kosti, smatra se da kadmij iz cigareta smanjuje gustoću kostiju. Ukos alkohola iznad umjerenih granica povećava rizik, više od 4 pića na dan povećava mogućnost frakture kuka za duplo. Pretreniranost može isto biti problem; vrhunske sportašice koje treniraju toliko da dođe do amenoreje (gubitka mjesečnice) povećava rizik od osteoporoze.

Zdrav razum, kao o kod većine stvari u životu, je dobar za kosti.

Preveo: Slaven Krajačić, trener

Uredila: Klara Benko, promocija zdravlja

Izvor :https://www.lesmills.com/fit-planet/nutrition/bone-health

groždice

ZELENI PONEDJELJAK – 14. tjedan

Dragi članovi,

zima je njihov period, iskaču iz kolača, kuhanog vina,… Grožđice.

Ovo suho voće koje se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta, a omiljene su među sportašima. Snižavaju krvni tlak, pomažu kod dijabetesa i anemije (željezo i vit B), bogate su vlaknima tako idealne za probavu. Oči ih vole jer sadrže vit. A, beta karoten, a dobre su i za zube!

Želite li razbuditi malo intimni život – hm uvedite grožđice!

Ne zaboravite da zdravo može biti i ukusno. Javite svoje zdrave blagdanske recepte.

Sretni blagdani svima

PROSO ZA DORUČAK

sastojci: 1 šalica kuhanog prosa, 1 šalica mlijeka, ½ žličice vanilije, prstohvat soli

(za kruške), 1 ½ maslaca, 3 žlice smeđeg šećera, 2 kruške izrezane na komade , 1/4 šalica oraha

priprema: Pomiješajte kuhani proso, mlijeko, vaniliju i sol u maloj posudi i lagano zagrijavajte dok ne počne kuhati, tada maknite sa štednjaka. Pripremite odvojeno preljev: stavite maslac i smeđi šećer u posudu na srednju toplinu, stalno miješajte (pojavit će se mjehurići), možete dodati malo ruma ili likera badema (a možda i grožđice!). Dodajte kruške i orahe, miješajte dok ne zakuha.

Podijelite proso u dvije zdjele te na vrh stavite kruške i orahe. Poslužite odmah.

JAJA NA KINESKI NAČIN

sastojci: 4 jaja srednje veličine, 1 1/4 šalice vode ili povrtnog temeljca,1 prstohvat soli. Za preljev: vlasac-sitno sjeckani, sezamovo ulje, soja umak, chili ulje.

priprema: polako umiješajte temeljac s jajima, dodajte sol. Pažljivo procijedite jaja kroz sitno cjedilo i ravnomjerno podijelite u dvije zdjele ( cjedilo će uhvatiti veće komade jajeta i razbiti mjehuriće ili pjenu koja se je formirala). Pustite jaje da odstoji nekoliko minuta kako bi nestali svi mjehurići. Pokrijte jaja aluminijskom folijom (ovo će spriječiti kapljice vode da za vrijeme kuhanja ne padaju direktno na jaja). Nježno stavite zdjele na pripremljenu posudu u kojoj ste prethodno zagrijali vodu i zatim ih parite oko 10-14 minuta, ovisno o obliku i dubini vaših zdjela. Pažljivo uklonite i ukrasite preljevom. Poslužite toplo uz zdjelu salate ili pirjanim keljem ili prokulicama.

Uz jaja možete napraviti finu MIRISNU FOCACCIU

sastojci: 300 g polubijelog brašna, ½ suhog kvasca, ½ žlice soli, 2 žlice maslinovog ulja, 220ml mlake vode + 5 sušenih rajčica (namočite u vodi oko 30min), ružmarin ili 10 maslina i origano

priprema: pomiješajte brašno, kvasac, sol i dodajte ulje i vodu. Zamijesite kuhačom, pustite da se diže 2h (mekano je tijesto). Premijesite. Ako radite focacciu s rajčicom, sad je vrijeme da je ubacite (dobro je ocijedite). Rastegnite tijesto na pliticu za pečenje, posipajte ružmarinom. Polijte maslinovim uljem, soli i pecite na 200 stupnjeva oko 25min (dok ne požuti).

PALAČINKE S JABUKAMA I GROŽĐICAMA

sastojci: 1 šalica cjelovitog pšeničnog brašna (integralno), 1/2 šalice zoba, 2 žlice integralnog brašna, 3 žličice praška za pecivo, 1 žličica cimeta, 2 velika jaja, 1 šalica bademovog mlijeka

2 žlice javorovog sirupa (agave ili meda), 100 g ribane jabuke, 1/2 šalice grožđica.

priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke. U drugoj zdjeli, jaja, mlijeko i sirup. Pomiješajte dok ne dobijete tijesto. Dodajte jabuke i grožđice te pomiješajte.

Zagrijte tavu na srednje visokoj vatri. Dodajte malo ulja. Pecite dok obje strane palačinke nisu zlatne boje. Poslužite sa javorovim sirupom, chia sjemenkama ili jogurtom. Možete kombinirati i kravlju skuta sir, orahe i dr.

Prevela: Tanja Kenjereš

Uredila: Klara Benko

Izvor: Kruh i peciva (Makronova), https://simpleseasonal.com, www.theworktop.com,

skiing

SNAŽNE NOGE, UGODNO SKIJANJE

Ovaj trideset minutni trening namijenjen je za pripremu prije sezone skijanja, Poboljšat će i sposobnosti vježbača kroz cijelu godinu jer daje fokus na najčešće korištene mišićne skupine i kretnje.

Kombinacija ovih vježbi izgradit će snagu i sagorjeti kalorije, poboljšati anaerobni prag, ravnotežu i koordinaciju.

Vježbe radite 2 do 4 puta tjedno, barem mjesec dana prije putovanja, kako biste izbjegli osjećaj da sve boli već prvi dan! Ako niste vježbali do sada počnite s jednim setom svake vježbe, prvi tjedan. Zatim dodajte svaki tjedan novi set dok ne dođete do puna tri seta.

Čučanj skok vježba se koristi za jačanje gornjih mišića nogu kako bi ih pripremili na dodatna opterećenja. Ovom vježbom oponašamo rad nogu dok brzo mijenjamo teren na stazi (padovi, podizanja ili prelaženja područja staza koje nisu popravljane snijegom).

Ruski Twist se koristi za izgradnju snage trbušnih mišića koje koristimo kod bilo koje vrste spuštanja niz padinu.

Vježbe agilnosti izdvojit ćemo kao najvažnije jer pomažu u izgradnji snage i izdržljivosti nogu, ali i u stabilizaciji koljena (smanjuje mogućnost ozljeda).

Triceps propadanje koristimo za jačanje ruku dok držimo skijaške štapove (pokret i odgurivanje, dizanje nakon pada, penjanje uz brdo).

Iskorak koristimo se za izgradnju unutrašnjih i vanjskih mišića bedra, lateralnu snagu u koljenu, kao i koordinaciju koja je potrebna u gotovo svim aspektima skijanja.

Visoki skip je odlična vježba za pregibače kuka koji kontroliraju podizanje koljena. Što više izdržljivosti i snage imate, to ćete lakše savladavati zavoje na stazi.

Simulacija uskog stajališta za skije (vježbe za ravnotežu) uz premještanje bućice ili medicinke s jedne na drugu stranu, prisiljava vaše tijelo da reagirate ujednačeno kako biste imali kontrolu nad trbušnim mišićima i nogama.

Niski skokovi su najkorisniji za one koji vole provoditi vrijeme na freestyle skijanju ili hupserima, jer oponašaju brzinu i vrijeme reakcije potrebne da postanete stručnjaci u toj specifičnoj vrsti skijanja.

Iskorak s rotacijom izvrsna je kombinacija vježbe jačanja nogu i ravnoteže.Ta vježba nije samo za velike skupine mišića, već rade i manji mišići koji pomažu u kontroli trupa i nogu. Ovaj funkcionalni pokret odnosi se na snagu i preciznost koji su potrebni za uživanje u dugom, zabavnom skijanju.

Prevela: Tanja Kenjereš, trener

Uredila: Klara Benko, promocija zdravlja

Izvor: www.fintessblander.com

leca

ZELENI PONEDJELJAK – 13. TJEDAN

Dragi članovi,

Postoje različite leće, a koriste se često jer su lagane i lako probavljive. Nije ih potrebno namakati prije kuhanja i brzo se pripremaju. Leća je bogata folnom kiselinom. Sve su ovo razlozi zašto ih je dobro uvesti u prehranu.

Zelena leća pirja se uz povrće i u varivima (kuha se oko 45min).

Crvena i žuta kuhaju se kraće 15-20min, lako se pretvore u pire.

Leća je odličan izvor vlakana i proteina. Sadrži i brojne vitamine, te željezo i cink.

Ovog tjedna pripremili smo doručak s avokadom i jajima, juhu s lećom ili krekere i namaz od leće sa salatom.

Uživajte u zelenim slasticama i ne zaboravite našu nagradnu igru JEDI, FOTKAJ I OSVOJI.

Još se stignete pridružiti i pobijediti!

INTEGRALNI TOST SA AVOKADOM I JAJIMA

sastojci: 2 jaja, 2 kriške integralnog kruha, 1 mali avokado, 1 čajna žličica soka  limuna, morska sol, papar, peršin

priprema: pripremite jaja na tavi, prepržite tost sa jedne i druge strane, dok ne porumeni. Razrežite avokado, maknite košticu i pomiješajte sa sokom limuna, soli i paprom, dobro zdrobite vilicom. Namažite avokado smjesu ravnomjerno na tost, dodajte pečeno jaje i začinite. Poslužite dok je toplo.

JUHA S LEĆOM

sastojci: ¾ šalice zelene leće (može i narančasta ili žuta), ¼ šalice maslinovog ulja, 1 narezani luk, 1 zdrobljenji češnjaka, 1 žličica soli, 1 žličica papra, 1 žličica timijana, 1 žličica kumina, 3 šalice celera narezanog na kockice, 3 šalice naribane mrkve, 1 litra povrtnog temeljca ili vode, ¼ šalice paste od rajčice, 2 žlice octa

priprema: stavite leću u veliku zdjelu i polijte kipućom vodom. Ostavite pokriveno 15 minuta da zakuha. Ocijedite.

U veliki lonac stavite maslinovo ulje, celer, mrkvu, češnjak, timijan, kumin, sol i papar i kuhajte dok povrće omekša. Dodajte rajčicu, leću i temeljac, smanjite vatru i kuhajte 1 sat. Dodajte ocat, poslužite toplo.

Dok se leća kuha, možete dodati komadić kombu alge koja će smanjiti napuhavanje. Kasnije se alga pojede, bogata je mineralima. Ocat možete zamijeniti sokom limuna, bit će blažeg okusa.

NAMAZ S LEĆOM

sastojci: 1 šalica crvene leće, 2 i pol šalice vode, korijander, umak od soje, peršin, maslinovo ulje

priprema: skuhanu leću začinite umakom od soje, dodajte korijander. Dobro izmiješajte. Namažite na krekere (od heljde) i posipajte peršinom.

Naš prijedlog za prilog: salata od kupusa i mrkvice. Priprema: pola glavice crvenog kupusa (ribanog) i mrkvice (ribane) posolite, i dobro stisnite rukama. Neka odstoji 10 min, da pusti vodu, dodajte sušene grožđice, začinite uljem i octom.

SMOOTHIE S BANANOM I BADEMA

sastojci: 2 banane, 1 šalica bademovog mlijeka, 1 čajna žličica ekstrakta vanilije, 1 žlica maslaca (ili kokos), 1 čajna žličica chia sjemenki

priprema: staviti sve sastojke u blender, dok ne postane gusto

prevela: Tanja Kenjereš

uredila: Klara Benko

izvor:  Mahunarke, Zorica (Makrnovo) i  https://simplegreenmoms.com,

pomoc

Akcija “A meni sretan Božić?”

Dragi Mofitovci,

kroz godine u suradnji s O.Š. Augusta Šenoe njihovim profesorima, roditeljima i djecom pokazali smo suosjećanje za obitelji slabijeg imovinskog stanja. U našoj zajednici takvih obitelji nažalosti ima i dalje.

U zajedničkoj akciji “A meni sretan Božić?” ove godine skupljamo za obitelj Meštrović: nezaposlena majka i četvoro djece (9. godina djevojčica, 8. godina djevojčica, 11. godina dječak, 12. godina dječak).

Udružimo se, još jednom, i ulijepšajmo im ovaj Božić. Hranu, higijenska sredstva, odjeću i obuću, igračke možete ostaviti na recepciji Mofit-a od 3.12. do 20.12.18.

Projekt Mofit u zajednici, humaniratnom akcijom “A meni sretan Božić”, pomaže redovito svakog prosinca. Prethodnih godina podržali smo socijalni dućan “Duga” Vukovar, obitelji s djecom na području Trešnjeke, Slavonije,… Biti aktivan, dobar i pomagati znači stvarati svoj život, ali i tuđi.


Informacije o obitelji i njihov kontakt možete dobiti na mail: goga@mofit.hr. Hvala vam od srca.

vruća joga

KAKO SE BOLJE ZAGRIJATI PRIJE TRENINGA ZIMI

Posljednjih godina porastao je broj fitness trendova gdje se radi u vrućem prostoru. U SAD prevladavali su treninzi kao što su: Hot Barre yoga, Inferno (pakleni) Pilates, hot cycling i vrući TRX satovi.

Od kako je prije više od 40 godina, Bikram Choudhury, pokrenuo je vruću jogu, ti programi su sve popularniji jer potiču fleksibilnost, potrošnju kalorija i detoksikaciju.

Vrući treninzi odlični su za probati, no ako nemate prilikuevo nekoliko načina kako zagrijati temperaturu tijela i iskoristiti sve prednosti tog stanja organizma.

HIIT trening

Ovo su kratke vježbe visokog intenziteta, nakon čega slijedi kratko razdoblje odmora. Trenira se što je moguće jače tijekom faze visokog intenziteta – povećavaju se otkucaji srca, uključuju mišići i velika je potrošnja kalorija. Ako biste održavali ovaj intenzitet tijekom svakog kruga vježbi, sigurno će temperatura tijela porasti i trud će se isplatiti.

Nigel Stepto, izvanredni profesor fiziologije vježbanja na Sveučilištu Victoria izjavio je “pet minuta nakon HIIT-a, vjerojatno ćete ubrzano disati, imati povišene otkucaje srca i adrenalin će vam još uvijek pumpati. Bit će vam teško disati s visokom tjelesnom temperaturom.”

Koristite pokrete većih mišićnih skupina

Što je vježba teža, tijelo mora duže raditi kako je dovršilo. Pojačajte svoj zimski trening velikim pokretima – npr. koristiti složene vježbe koje koriste više od jedne skupine mišića u isto vrijeme. Prednost takvih vježbi su: veća snaga, bolja potrošnja kalorija u manje vremena, povećan kapacitet pluća, veća fleksibilnost.

Testirajte kružni trening

Savršen je jer rade sve grupe mišića u tijelu, kombinira kardio trening i trening snage povećanu potrošnju kalorija. Možete kombinirati sve vježbe, upotrijebiti što manje opreme i čak trenirati u društvu jer možete stvoriti dovoljno stanica za sve.

Kružni trening obuhvaća kretanje od jedne do druge vježbe uz što manje pauze – održavanjem mišića aktivnim i povišenih otkucaja srca. Tijekom cijelog seta postiže se maksimalan rezultat i podiže tjelesna temperatura.

Zagrijate se s nečim novim

Ne postoji ništa bolje od promjene stila vježbanja kako govorimo o zagrijavanju tijela. Ako ste zaglavili s istim treninzima u teretani, vjerojatno ste dosegnuli svoj maksimum. Najbolje je da sad izazovete tijelo s nečim novim.

Možete:

– ubrzati kardio ili dodati intervalne sprintove

– povećati težine i smanjiti broj ponavljanja u treningu otpora

– promijeniti smjer kretanja – ako završavate čučnjevima, pokušajte smjerom da se krećete naprijed-natrag,

-isprobati grupne treninge ili dogovoriti individualni trening

Prevela: Tanja Kenjereš, trenerica

Uredila: Klara Benko, promocija zdravlja

Izvor: https://www.goodlifehealthclubs.com.au

cimet

ZELENI PONEDJELJAK – 12. TJEDAN

Dragi članovi,

praznici su na vratima. Veselimo se kolačima i druženju s obitelji.

Zašto ovi blagdani nebi bili malo drugačiji? Zdrave poslastice i kolači itekako mogu biti odlični.

Danas predstavljamo začin bez kojeg nema ni kolača – cimet! Cimet pomaže u prevenciji Alzheimerove bolest, ublažava simptome artritisa, poboljšava rad probavnog sustava i zdravlje srca i krvnih žila, potiče mršavljenje, podiže razinu energije, ublažava infekcije zuba, osvježava dah,… I miriši fantastično!

Dva recepta smo spremili – zobene s cimetom i kruške s cimetom.

Javite svoje prosinačke favorite i uđite u nagradnu igru Jedi, fotkaj i osvoji sa Zelenim ponedjeljkom.

Pravila igre pogledajte pod Novosti. Sretno svima

ZOBENE PAHULJICE SA CIMETOM

sastojci: 1 1/3šalice grčkog jogurta,1 1/3 šalice zobenih pahuljica, 1 1/3 šalice + 2 žličice mlijeka, 1 žličica ekstrakta vanilije, sol, 1 žličica mljevenog cimeta, 2 žlice krem sira, 1 žlice smeđeg šećera, 1/4 sjeckanih oraščića po izboru

priprema: Dodajte 1/3 šalice jogurta, zob i mlijeko u zdjelu. Dodajte 1/8 vanilije, prstohvat soli, ½ male žlice cimeta. Pomiješajte. U maloj zdjeli pomiješajte krem sir, smeđi šećer i preostali cimet dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Postupno ulijte preostalo mlijeko. Premjestite smjesu krem sira u malu plastičnu vrećicu, gurajući smjesu u jedan kut vrećice. Odrežite mali vrh iz istog kuta i stisnite kremu u središte svake zobene smjese. Pokrijte svaku posudu i ohladite preko noći. Poslužite za doručak, posipano oraščićima.

PUNJENE PROKULICE

sastojci: 1kg prokulica, očišćene i prepolovljene, 1 šalica Ricotta sira, 1/2 šalice svježe ribanog parmezana, ostavite malo za posipati na kraju, 1/4 šalice krišnih mrvica, naribana korica 1/2 limuna, mljeveni crveni papar, 1 češanj češnjaka, sol, svježe mljeveni crni papar, ekstra djevičansko maslinovo ulje

priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite veliki lim za pečenje ili obložite protvan papirom za pečenje. U velikom loncu slane kipuće vode, prokuhajte prokulice kratko 2 minute. Isperite ih pod mlazom hladne vodom. Dobro ocijedite. Nježno zascjetie prokulice (ne do kraja), a zatim ih posložite u lim. U zdjelici, promiješajte ricotta sir, parmezan, mrvice kruha, limunovu koricu i crveni papar, posolite. Napunite prokulice smjesom, poprskajte s maslinovim uljem i posipajte s preostalim parmezanom. Pecite, oko 20min, dok ne dobije lijepu koricu.

Uz ove fine prokulice možete napraviti i

BUNDEVA U TEMPURI

sastojci za tempuru: 1 šalica brašna tipa 850, 1 do 1 i pol šalice hladne vode, 1/3 žličice morske soli – pomiješajte

umak za tempuru: 1 šalica vode, 1 i ½ žlica shoya, ¼ naribanog daikona, 1 žličica soka đumbira – pomiješajte

priprema: narežite budnevu na tanke ploške, umočite u tempura smjesu i pržite u dubokom ulju. Poslužite uz umak.

Za još konkretniji obrok možete dodati salatu od cikle ili basmati rižu.

PEČENE KRUŠKE

sastojci: 8 velikih krušaka, 1 tijesto za pite, 8 kuglica sladoled vanilije, karmela za ukrašavanje (ili otopljena čokolada)

priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °. Ogulite i prepolovite kruške (ostavite stabljike netaknute), a zatim s malom žlicom napravite malu rupu. Stavite kruše na lim za pečenje, tako da je okrugli dio dolje, (posipajte cimetom i s malo oraha). Izrežite tijesto u 1/4 listove, a zatim podijelite na kvadrate dovoljno velike da se stave na jednu polovicu. Pokrijte krušku tijestom i odrežite višak tijesta na rubovima. Pecite dok ne pozlatni. Pustite da se ohladi, dodajte sladoled u sredinu i prelijte otpljenom čokoladom.

Prevela: Tanja Kenjereš

Uredila: Klara Benko

Izvor: https://www.delish.com, Jesen Jadrana Boban Pejić (Makronova)