rosehiptea

U jesen pijte šipkov čaj i ojačajte imunitet!

 

Naša suradnja s trgovinom zdravog življanja “Bio Terra” traje godinama. Od ovog rujna, pratite i savjete fitoterapeutice Snježane Kolobarić o preparatima (čajevima i dodacima prehrani) koje će upravo u ovo doba godine podržati vaš organizam na najbolji način.

U rujnu preporuka je za: ŠIPAK, HIBISKUS I TRIPHALA.

Detoksikacija u jesen se preporuča kako bi ojačali imunitet, a također na prijelazu godišnjih doba uvijek je poželjno čistiti organizam radi očuvanja zdravlja i dobrog općeg stanja.

Od čajeva, Šipak se zbog sadržaja vitamina C koristi kao sredstvo za jačanje imuniteta. Novija su istraživanja pokazala da bi šipak mogao pomoći ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova pa je dobar saveznik svim osobama koji vježbaju. Šipak je domaća biljka, lako dostupna u našim krajevima. Ako čaju dodate med, kokosovo ulje, limun i cimet dobivate ne samo zdravi već i ukusan napitak.

Osim čaja od Šipka u jesen konzumirajte i čaj od Hibiskusa. Ima diuretička svojstva stoga pomaže kod izlučivanja viška tekućine iz organizma, ali djeluje i na probavne tegobe te se preporuča i ljudima koji imaju problema s viškom kilograma.

Od dodataka prehrani Triphala je više nego sjajan odabir. Ta sjajna biljna formula balansirati cijeli organizam. Jedna od najpopularnijih ayurvedskih biljnih formula, koja osnažuje tijelo u jesen i priprema ga za zimu. Drevne Vede navode kako se konzumiranjem Triphale godinu dana, čovjek oslobađa svih bolesti i osigurava si iznimno dug životni vijek.

Triphala je tako moćna jer regulira probavu i probavne tegobe, čisti jetru i toksine iz cijelog tijela, smanjuje stres, potiče zdravo mršavljenje, pojačava asimilaciju hranjivih sastojaka, hrani, čisti, jača, regenerira i pomlađuje cijelo tijelo. Održava cijeli organizam vitalnim i mladim zahvaljujući dubinskoj regeneraciji.”

Izvor: Snježana Kolobarić, Bio Terra d.o.o. (www.bioterra.hr, pod O nama više o Snježani)

avokado

ZELENI PONEDJELJAK – 2. tjedan

 

Dragi članovi,

Prvi tjedan Zelenog je iza nas, nadamo se da ste uživali u predloženim receptima.

U ovom tjednu predstavljamo kako napraviti zdravi doručak s bademovim mlijekom, odličnu salatu s avokadom i kruškom i prefinu sirovu tortu od grožđa.

Namirnica koju upoznavamo je avokado. Svojim neutralnim okusom odličan je dodatak salatama, a sastavom uvršten među najzdravije voće na svijetu! Ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vit. E i kalija, sadrži i vit. C, vit. B6 i lutein.

Avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina tako smanjuje razinu kolesterola. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal.

Želimo vam dobar tek

HRANJIV DORUČAK SA CHIA SJEMENKAMA

sastojci : 2 žlice chia sjemenki, 100 ml bademovog mlijeka , ½ žličice ekstrakta vanilije, 1 žličica meda, 1 žličica sjemenki suncokreta, 1 žličica sjemenki konoplje, 1 banana, 1 žličica kokos mrvica, malo sušenih klica heljde (opcija), malo breskvi ili kruške ili šljive

priprema : Chia sjemenke pomiješajte sa 100 ml bademovog mlijeka, cimetom i ekstraktom vanilije te odložite na stranu na 10-ak minuta da nabubri dok pripremate ostatak recepta. Povremeno promiješajte.

Ako želite uštedjeti vrijeme za pripremu doručka ujutro, ovaj korak možete napraviti noć prije te odložiti u hladnjak. Ako vam se smjesa nakon stajanja učini pregusta, slobodno stavite još malo bademovog mlijeka (do 50 ml). Umiješajte med. Po vrhu posipajte kokos mrvica, sjemenke suncokreta i sjemenke konoplje.

Neposredno prije konzumiranja, vilicom nagnječite i umiješajte bananu.

SALATA S AVOKADOM I KRUŠKAMA

sastojci : 6 listova zelene salate po izboru, 1 šaka rikole, 1 šaka peršina (list), 1 avokado, 1 kruška, 1 luk, 1 šaka pistacija (ili badema), čili u prahu (po želji), maslinovo ulje, sol

priprema : Salatu izrežite na trakice, a rikolu i peršin na sitno. Avokado i krušku ogulite i izrežite na kockice. Luk izrežite na tanko. Pistacije očistite i nasjeckajte na sitno (ili bademe). Dobro promiješajte sve sastojke. Na kraju možete začiniti čili papričicama u prahu, ako želite da vas salata malo zagrije.

Servirajte uz omiljene vam krekere ili kruh. Ako nemate pistacija, salatu možete ukrasiti i bučinim ili suncokretovim sjemenkama ili bademima.

(Za ljubitelje sira, sitno narezan parmezan lijepo će se sljubiti s kruškom!)

SIROVA KREM TORTA S GROŽĐEM

sastojci : za podlogu – 100 g oraha (namočite ih 2 sata prije pa ih isperite i procijedite), 100 g suncokretovih sjemenki (namočite 8 sati prije pa isperite i procijedite), 10 datulja, sol, na vrh žličice vanilije u prahu. Za kremu – 300 g indijskih oraščića (namočite 2 sata prije pa isperite i procijedite), 100 ml vode, 50 ml meda, 500 g bobica grožđa sorte izabela (ili neko drugo), naribana korica pola limuna, 100 ml kokosovog maslaca sobne temperature.

priprema : Sve sastojke za podlogu ubacite u multipraktik i miješajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Ubacite u okrugli kalup za torte kojem ste prethodno na dno stavili papir za pečenje i dobro utisnite, tako da podloga bude ravnomjerno i čvrsto raspoređena u kalupu.

Sve sastojke, osim kokosovog maslaca, izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju ubacite kokosov maslac i miksajte još malo u blenderu, da se sve skupa dobro izmiješa. Prelijte kremu preko podloge, ravnomjerno posipajte kakao nibsima i ubacite u zamrzivač.

Ako ju želite odmah konzumirati nezaleđenu pričekajte da se dobro stisne (1,5-2h). Prije konzumacije ako ste je zaledili pustite da se opusti na sobnoj temperaturi cca 30-ak min. Posipajte sa sirovim kakaom.

pripremila: Tanja Kenjereš

Izvor: jaminica.hr

Oven-roasted butternut squash

ZELENI PONEDJELJAK – 1. tjedan

Dragi članovi,

jesen je prekrasno razdoblje kada na tržnicama nalazimo bogatstvo boja i plodova. Istražujte zajedno sa nama zdrave i slasne obroke koji će vam pomoći u boljem zdravlju.

Ovaj tjedan predstavljamo smoothie koji će vas razbuditi (a gotov je za tren), juhu s gljivama (klasik!), te pečenu muškatnu bundevu. Gljive i buča mogu biti i jedan obrok!

Ako je do sad niste upoznali, predstvaljamo Chiju! Ove sjemenke imaju status superhrane zahvaljujući svojim vrijednim nutritivnim svojstvima, a ujedno su i niskokalorični izvor energije. Sjemenke su zasitne, te idealne za doručak. Najčešće se konzumiraju natopljene u vodi ili mlijeku, ali mogu biti i kuhane.

Chia pomaže reguliranju tjelesne težine, usporava starenje kože, poboljšava probavu, održava ravnotežu inzulina, jača kosti, izgrađuje mišiće, čuva srce,… dovoljno za dati im priliku, zar ne?

Kroz ovo putovanje Zelenog ponedjeljka želimo vam pomoći u održavanju fit linije, boljeg zdavlja s novim idejama i receptima. Slobodno podijelite s nama svoje favorite ili javite utiske.

Uživajte u ovoj jeseni, dobar tek

SMOOTHIE – KUPINE I PERŠIN

sastojci: pola mjerice kupina, jedan svežanj peršina, 2 banane, 2 žlice chia sjemenki, 500 ml vode

priprema: ubacite sve sastojke u blender, redoslijedom kako su navedeni. Miksajte na najvećoj brzini kratko. Ako želite hladan smoothie, jedan dio vode zamijenite ledom.

JUHA S GLJIVAMA

sastojci: 600 g miješanih gljiva, 1 luk, 2 štapića celera, 3 češnjaka češnjaka, nekoliko listića svježeg peršina, nekoliko grančica svježeg timijana, maslinovo ulje, 1,5 litre biljnog temeljca ili vode, 6 ciabatta peciva

priprema: očistite gljive, a zatim ih sitno nasjeckajte. Ogulite i fino nasjeckajte luk, celer i češnjak, a zatim dodajte peršin. Usitnite lišće timijana. Zagrijte maslinovog ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri, dodajte luk, celer, češnjak, stabljike peršina, timijan i gljive, poklopite i lagano kuhajte dok sve ne omekša. 4 žlice gljiva, maknite sa strane za kasnije. Dodajte temeljac u posudu i pojačajte vatru, pirjajte 15 minuta. Začinite s morskom soli i crvenom paprikom, a zatim izmiksajte sve dok juha ne postane gusta i ujednačna. Vratite na vatru još par minuta. Ciabatta peciva prepecite u tosteru, poškropite s malo maslinovog ulja (možete premazati kistom). Juhu stavite u zdjelice, ukrasite sjeckanim peršinom i s malo gljiva. Sa strane poslužite ciabatta peciva.

(Juha može biti predjelo ali i posebno jelo (npr. večera) dodate li malo tvrdog sira na prepečeni kruh).

PUNJENA MUŠKATNA BUNDEVA

sastojci: 1 muškatna bundeva (oko 1kg), maslinovo ulje, 1 crveni luk, 1 češanj češnjaka, 1 šaka svježe kadulje, 10g sušene rajčice, 75g kestena (opcija) , 75g basmati riže 75g sušene brusnice 1 prstohvat začina, crno vino

priprema: zagrijte pećnicu na 180 °C. Operite bundevu, pažljivo je razrežite na pola dužine, a zatim uklonite sjemenke. Upotrijebite žlicu kako biste izvadili meso (sredinu) i napravili smjesu za punjenje. Skuhajte fino usitnjeno meso bundeve na tavi s 2 žlice ulja, lagano. Ogulite i usitnite luk i češnjak pa dodajte u tavu. Mješajte povremeno. Kadulju, osušene rajčice i kesten (opcija) nasjeckajte pa, umiješajte u posudu s rižom i brusnicama. Dodajte morsku sol i crni papar, te dcl crvenog vina, promiješajte. Pržite 10 minuta miješajući. Namažite udubljeni dio bundeve mješavinom te čvrsto stisnite polovice. Namažite vanjski dio sa malo ulja, soli i papara. Stavite bundevu u sredinu dvostrukog sloja folije, te zatim dobro zatvorite. Pecite oko 2 sata, ili dok ne bude mekana i kuhana. Izvadite bundevu iz folije i izrežite.

prevela: Tanja Kenjereš, trenerica

uredila: Klara Benko, promocija zdravlja

Izvor: www.jamieoliver.com (Gusta juha s gljivama, Pečena muškatna bundeva)

www.zelenarium.com (Smoothie s kupinama)

www.zdravakrava.hr (Što chija sjemenke čine tvom organizmu)

zegevege

11. ZeGeVeGe festival održivog življenja – ovaj vikend u našem gradu

PRIDUŽITE NAM SE I OSVOJITE NAGRADE

Festival održivog življenja na zagrebačkom Trg bana Jelačića dobro je poznat svim gurmanima, avanturistima, pobornicima zdravog načina života, ljubiteljima prirodne kozmetike,… Ako ste jedan od njih, pozvamo vas da nas posjetite upravo tamo!

ZeGeVege je dio međunarodne manifestacije Veganmania koja se održava u Beču, Münchenu i u još 15 europskih gradova, a ostale bratske festivale ZeGeVege nadmašuje po svojoj veličini, brojnosti izlagača i posjećenosti.

ZeGeVege festival započet će u petak 7. rujna 2018. i traje do subote, u 19 sati. U navedenim danima glavni zagrebački trg zašarenit će i zamirisati više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama.

Desetak restorana u svojoj će ponudi imati prefina i bogata veganska jela: od fast food opcija poput burgera, falafela ili kebaba, ukusnih jela poput variva i gulaša, zasitnih salata pa sve do tradicionalnih hrvatskih jela poput soparnika ili štrudli.

Posjetitelje očekuje raznovrstan i bogat program besplatnih radionica kuhanja, ali i bogat zabavan program. Posjetitelji će moći uživati u raznim plesnim izvedbama, a oni najhrabriji moći će se i sami pridružiti izvođačima.

Upravo tu vas čekamo – 08.09.18. u 10:30h vježbajte s nama LES MILLS BODY ATTACK I ShBam.

Ovo je naš treći nastup na festivalu i pripremili smo tombolu. Osim zabave i dobrog osjećaja osvojite i nagrade!

Na festivalu se očekuje više od 50.000 posjetitelja koji će u dva dana obići izlagače zdrave hrane, ekoloških i drugih održivih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjama iz Hrvatske i inozemstva na stotinu štandova. Sponzori i sudionici su: bio&bio, DM, Spar, Tvornica zdrave hrane, Encian, Zrno, Dumovec, Planetopija, Annapurna, OPG-ovi,…

S ovog festivala nitko se ne vraća praznih ruku i bez osmijeha. Pridužite nam se i vi!

Izvor: zegevege.com

 

 

fitness indeks

Fitness Indeks™ – mjerenje za efikasiji trening i bolji rezultat

 

Postoji uzročno-posljedična veza između tjelesne aktivnosti i zdravlja. Znamo da s povećanjem razine aktivnosti, možemo poboljšati našu razinu tjelesne sposobnosti i uživati u boljem zdravlju, pa tako i u životu.

Upravo radi bolje motivacije, ali i upoznavanja članova s pravim stanjem, te najboljim smjerom za vježbanje Mofit je ove sezone uveo mjerenje FitnessIndexa u suradanji s Fitnes učilištem.

Uz pomoć Zlatana Spiridonovića, prof. CEO Fitnes učilišta, predstavit ćemo vam FitnessIndex™.

MFC: Što je FitnessIndex™?

ZS: FitnessIndex™ je standardizirani protokol testova razvijen od strane stručnjaka s Fitnes učilišta, kojim se procjenjuje stvarna razina zdravstvenog fitnesa osobe, laički rečeno njegova trenutna forma.

MFC:Kako izgleda mjerenje?

ZS:Testovi se baziraju na procjeni temeljnih komponenti fitnesa, a koje imaju izravan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života. To su: sastav tijela, funkcionalnost lokomotornog sustava, mišićni fitnes i kardio fitnes.

Rezultati koji se dobiju, za svaku komponentu, uspoređuju se s normativnim vrijednostima i vrednuju ocjenama od 1 do 5.

Stvarna razina zdravstvenog fitnesa – FitnessIndex™ je prosjek svih njih zajedno.

MFC: Što rezultati govore vježbaču?

ZS:Rezultati govore o utreniranosti osobe po svakoj komponenti zasebno, kao i o ukupnom stanju vježbača. To znači da ako osoba ima nisku ocjenu za mišićni fitnes, da će u sklopu svojih treninga imati veći naglasak na jačanje mišićne snage i izdržljivosti, a da će ostale komponente održavati (naravno nikako izostaviti).

MFC: Zašto je dobro da rekreativac zna svoj Indeks?

ZS:Svaka ocjena 1 govori nam da ugrožavamo svoje zdravlje te u konačnici skraćujemo svoj životni vijek, a s druge strane govori nam koje su nam sposobnosti slabije od drugih i na koje bi trebali posvetiti veću pažnju u treningu. S treće strane daje nam povratnu informaciju u kakvoj smo ukupnoj formi tj. koliki nam je fitnes. Ukratko sa FitnessIndex™ nema više lutanja.

MFC: Da li je potrebno ponoviti mjerenje?

ZS:Da, mjerenje je potrebno napraviti 4 puta godišnje, kako bi se mogao pratiti svoj napredak.

MFC: Tko vrši mjerenje FitnessIndex™?

ZS:Mjerenje vrše obrazovani stručnjaci iz područja fitnesa ili kineziologije te koji su prošli edukaciju za FitnessIndex™ operatere. Edukacija se vrši na Fitnes učilištu.

MFC: Koja je budućnost FitnessIndex™?

ZS:U fazi razvoja je i FitnessIndex™ aplikacija koja će nuditi nekoliko varijanti. Osnovnu koju može koristiti bilo koji vježbač i izmjeriti se sam kod kuće te napredniju verziju koju će koristiti treneri za svoje vježbače. Također program edukacije se svakodnevno unaprijeđuje te se u dogledno vrijeme može očekivati online edukacija za FitnessIndex™ operatere. Sve više fitness centara se uključuje u mjerenje svojih članova jer i sami vježbači sve više prepoznaju povezanost tjelesne aktivnosti i zdravlja.

MFC: Hvala g. Spiridonović, na pojašnjenju.

Vas vježbače, kao i sve buduće, pozivamo na FI mjerenje. Ne lutajte okolo, vježbajte ciljano prema potrebama svog tijela!

Mjerenje možete dogovoriti na info@mofit.hr

vrijeme

Kako naći još malo vremena u danu

Laura Vanderkam* autorica je mnogih radionica na temu upravljanja vremenom. Ovaj tekst dio je njezinog predavanja na TED-u.

Većina Lauru doživaljava kao organiziranu, te da upravlja svojim vremenom. Međutim kao majka četvoro male djece rado bi i sama ponekad rekla da su oni krivi za njezino kašnjenje. Jednom je čak zakasnila na svoje predavanje o upravljanju vremenom! Ni ona sama ne poznaje trik kako imati više vremena u danu.

Često se ljudi pitaju kako naći još jedan sat u danu? Ako oduzmemo malo od svake aktivnosti, možemo dobiti ukupno 32 minute dnevno. No, tada ne gradimo život kakav želimo već kalkuliramo. A cilj JE IZGRADITI život gdje vrijeme radi za nas.

Laura je analizirala rasporede mnogih uspješnih ljudi: koliko spavaju, koliko vremena trebaju za putovanje na posao, koliko traje njihova pauza za ručak i sl. Jedna od sudionica istraživanja bila je uspješna direktorica koja je pri povratku s posla, otkrila je da je cijeli donji dio stana poplavio. Hitno je nazvala majstore, popravci su krenuli, nakon toga čistaćice i sve te radove je uredno upisala u raspored. Uz svoje dnevne obaveze ovom puknuću cijevi posvetila je dodatnih 7 sati svog vremena! Gotov kao da je našla svaki dan još jedan sat!

Međutim da ste je prije toga pitali da li ima viška vremena u danu vjerojatno bi rekla – Ne. Prema autorici isto nam pokazuje da je vrijeme vrlo elastično. Ne možemo povećati količinu vremena, no u raspored možemo smjestiti ono što želimo i što nam je bitno!

Rješenje je paziti na prioritete baš kao i na puknutu cijev u stanu – bez odgađanja i hitno.

Laura je također u okviru ovog istraživanja intervjuirala poslovnu ženu sa šestoro djece. Kad je stigla na razgovor rekli su “još je na trčanju, sad će”. Njezin interes za tu ženu postao je još veći. Kasnije u razgovoru joj je rekla “Sve što radim, svaka minuta, moj je izbor. Umjesto da nemam vremena za x,y,z, ja ne radim a,b,c, jer mi to nisu prioriteti!”

Ne imati vremena, često znači da nešto nije prioritet! Jer vrijeme je izbor.

Kad bi vam netko rekao “dat ću ti 500 kn pa oboji kosu u crveno” vjerojatno to ne biste učinili jer ne želite. No ako vam za isto ponude 50.000kn možda i hoćete.

Krive odluke nose posljedice. To je sigurno. No svi mi smo mudri ljudi, imamo snagu i mogućnost ispuniti svoj život lijepim stvarima i događajima koje želimo.

Kako se onda ophoditi prema prioritetima? Tako da znamo koji su, zar ne? Većina radi, na kraju godine, analizu prethodnih 12 mjeseci, traže područja za poboljšanje, dijelove gdje su bili uspješniji i sl. Međutim, bilo bi bolje isto raditi unaprijed!

Zamislite tako obrnuto, kraj je slijedeće godine i iza vas je fantastična poslovna godina. Koje stvari, njih 3-5, su vam pomogle da ta godina bude odlična? Isto možete napraviti za sve segmente života.

Ili možete zamisliti što biste napisali obitelji, koje tri stvari su vam pomogle u ostvarenju svojih ciljeva u prošloj godini?

Ako izvučemo par točki iz privatnih i poslovnih uspjeha, imat ćete 5-10 ciljeva za godinu!

Te ciljeve tada podijelite na manje korake: ako želite istrčati polumaraton, najprije možda trebate kupiti tenisice, upisati se u neki fitness klub i početi trčati. Onda razgovarati s nutricionistom o prehrani,..itd.

Najprije prioritete ubacujemo u raspored i tako ih rješavamo, baš kao i pukunće cijevi u stanu! Zadaci se unose tjedan dana unaprijed, ili prije nego je tjedan počeo. Petak popodne dobro je vrijeme za to jer smo opušteniji, ali i spremni fokusirati se na to kako se želimo razvijati.

Napravite 3 kategorije: ja, karijera, odnosi. Svaki od njih bi trebao imati nešto na listi. Najčeće se razmišlja o karijeri, o odnosima i sebi manje. ALI, dajte 2-3 stvari za svako polje i onda ih ubacite u raspored. Nekima će to biti teže, nekima lakše.

Bez da umanjujemo ičiju borbu, istina je da upisati tečaj pisanja nije isto kao brinuti za djecu i otići na tečaj pisanja. Ipak, slijedeća kalkulacija će vam pomoći i osnažiti vas za djelovanje:

Tjedan ima 168 sati (24×7) – to je puno vremena!

Radno vrijeme je 40h tjedno

Spavamo 8h dnevno ili 56h tjedno

Za sve ostalo ostaje 72h tjedno!

Čak i da radite više od 60h tjedno, još uvijek imate 52 sata za sve ostalo!

U 168h sati tjedno možete naći vremena za ono što vam je bitno. Želite imate više vremena s djecom, otići na predavanje, vježbati 3h i volontirati 2h – MOŽETE!

Imamo puno vremena, a u stvari i ne trebamo toliko. Npr. kad imamo vremena na raspolaganju pratimo češće društvene mreže, vučemo se po stanu, gledamo TV serije,…

A malo vremena možete koristi za male radosti. Npr. na putu prema poslu možete čitati, pauze na poslu uhvatite za vježbe disanja ili relaksaciju, hodanje do autobusa za pozitivne misli i sl.

Uvjerena je – vremena ima. Čak i kad smo zauzeti imamo vremena za ono što nam je važno. A kad se usmjerimo na ono što nam je uistinu bitno možemo izgraditi život kakav želimo.

Izvor: TED, How to gain control of your free time, Laura Vanderkam

Prevela: Klara Benko, trener i teraput

*Laura Vanderkam autorica je “Što uspješni ljudi rade prije doručka” (2013), i “168 sati: Imaš više vremena nego što misliš” (2010).

**TED je nastao nakon kongresa još 1984.g., neprofitan je i posvećen širenju ideja na području tehnologije, zabave i dizajna. Predavanja raznih predavača traju do 18min.

Green Photo and White Shape Food Facebook Post

Zdravo i svježe jača naš organizam

 

Čak 90% hrvatske populacije konzumira manje voća i povrća od preporučene količine, a svaki drugi građanin umre od bolesti srca i krvnih žila.* Upravo radi ovih podataka trebamo

ZELENI PONEDJELJAK

Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja u svijetu. Jedan dan u tjednu na biljnoj prehrani promjena je u korist poboljšanja zdravlja, očuvanja okoliša i zaštite životinja.

5 RAZLOGA ZA ZELENI PONEDJELJAK:

ZDRAVO JE

UKUSNO JE

DOBRO ZA NAŠ PLANET

SMANJUJE GLAD U SVIJETU

SMANJUJE POTROŠNJU MESA

Većina bolesti, u velikoj mjeri, može se spriječiti promjenom prehrambenih navika. Biljna prehrana smanjuje rizik od oboljenja od raka, dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila i pretilosti.

Unošenje više vlakana i antioksidansa iz voća i povrća pridonosi poboljšanju zdravlja i imuniteta.

Biljna prehrana pomaže i smanjenju zagađenja okoliša, globalnog zatopljenja i očuvanju dragocjenih resursa pitke vode.

U suradnji s udrugom “Prijatelji životinja” Mofit se pridružio ovoj globalnoj kampanji, koja ima za cilj podizanje svijesti građana o važnosti zdrave prehrane i utjecaja proizvodnje hrane na okoliš.

Nove recepte potražite svaki ponedjeljak na našoj oglasnoj ploči ili ih primite na email. Prijave na info@mofit.hr.

Hvala što zajedno s nama mijenjate svijet – na bolje!

*Statistički podaci dobiveni su od Svjetske zdravstvene organizacije i Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

befit

Fit i Zdraviji u 3 mjeseci možete biti

Znate li što je sindrom X?

Koji je vaš fintess cilj?

Kako podržati svoje zdravlje u novoj sezoni 2018-19?

Reakcija na ova pitanja može biti:

1. “Ne stižem! Kada da još vježbam?” – Naravno da možete ignorirati sve i sakriti se iza ove (nesalomljive) rečenice. A možda i pogledati naš blog – Kako naći još malo vrmena u danu!

2. Nemate odgovor. Ali spremni ste razmisliti jer ŽELITE poboljašati zdravlje, uskladiti navike i mijenjati se.

3. Sve ste već definirali: pratite svoju prehranu, vrijeme treninga, napredujete prema svom cilju i – zadovoljni ste sobom! (Čestitamo!)

Ako ste odabrali broj 2. navest ćemo razloge zašto biste trebali krenuti vježbati s nama!

“Sindorm X ili metabolički sindrom podrazumijeva niz rizičnih zdravstvenih faktora uključujući: abdominalnu debljinu, povišen krvni tlak, povišen kolesterol, inzulinsku rezistenciju i povišen šećer u krvi.

Ovaj sindrom širi se poput virusa gripe, tako u Europi zahvaća više od 25% osoba starije i srednje dobi. Zovu ga i sindrom civilizacije jer ga ima više od četvrtina čovječanstva! Kod ovih osoba 2x veći je rizik od smrti bolesti srca, 3x veći od srčanog infarkta i moždanog udara, 5x veći od dijabetesa tipa 2… utječe i na bolesti kao što su policistični jajnici, giht, masna jetra, bolest mišića i kostura, depresija, …

Ustanite, stanite na vagu i promislite koliko vremena posvećujete tjelovježbi i kako se hranite.” Sami možete izmjeriti obujam struka i krvni tlak, rezultati su:

Krvni tlak – viši od 130/85 mmHg ili viši

Obujam struka – više od 88 cm za žene i 101 cm za muškarce

Za definiranje sindroma X mjeri se i razina šećera (viša od 6,1, mmol/l), povišeni serumski trigliceridi (viši od 1,7 mmol/l), niži serumski dobri kolesterol HDL (manji od 50mg/DI odnosno manji od 1,04 mmol/l).

Ako vas rezultat obeshrabri, bitno je da ŽELITE PROMJENU I SPREMNI STE NA AKCIJU! Redovito vježbanje, pravilna prehrana i dobro postavljen smjer pomoći će da izbjegnete ovu tempiranu bombu!

Od rujna do lipnja 2019. krećemo s akcijom – FIT I ZDRAVIJI U 6 MJESECI. Ovdje smo kako bismo podržali vaš trud, rad i napredak! Ciklusi su: 15.9. do 15.12., drugi ciklus: 20.01. do 20.04. i treći 20.04. do 20.07.!

Zajedno ćemo:

  1. Postaviti FIT cilj – ako ga imate, tim bolje!

  2. Mjeriti obujm struka i težinu tijela (svaki mjesec)

  3. Razgovarati o dnevnoj rutini i aktivnostima koje bi najbolje odgovarale potrebama tijela + dogovoriti Fitness Indeks mjerenje za brži napredak

  4. Razgovarati s nutricionisticom Vedranom Dučković, Nu3Vex o prehrani

Što trebate: odluku da želite promjenu, dvoransku opremu i ručnik, Mofit članstvo, trud, strpljenje i rad. Ponovo i ponovo isto, tako do cilja!

Aktivnim vježbanjem i fokusom na cilj – skinut ćete kilograme, poboljšati vrijednosti i parametre zdravlja, podići razinu energije i osvariti bolje raspoloženje, smanjiti stres, ostvariti miran san, imati bolji fokus!

Pa krenimo od pitanja: što želite? Smršaviti, povećati mišićnu masu, popraviti kondiciju ili držanje, pripremiti se za maraton? Sve je moguće postići! Tu smo za vas.

Potražite naše trenere u teretani – postanite FIT I ZDRAVIJI U 6 MJESECI! I napredujte prema cilju i zadovoljstvu. FIZu6 besplatan je za naše članove s godišnjim članaranima.

Za pitanja i predbilježbe molimo pišite na klara@mofit.hr.

* Podaci o Sindrom X preuzeti iz “Dijeta 21. stoljeća”, autorice i nutricionistice dr. Lejla Kažinić Kreho (izdao Profil)

** Akcija FIZ u 6 – kreirana je kako bi podržala nacionalnu kampanju i borbu protiv pretilosti i prekomjerne debljine naših građana.

trx2

7 RAZLOGA ZAŠTO VJEŽBATI OVO LJETO U MOFIT-u

Ljeto je u punom jeku, asfalt je užaren, parkirališta u gradu prazna, većina na moru… ALI, ima i onih koji su se upravo vratili ili onih koji nekim (ne)sretnim slučajem nisu ni krenuli prema obali.

Nema razloga za tugu, dapače dajemo vam razloge zašto posjetiti naš klub i vježbati u kolovozu!

  • TRENER I JA – prijatelja dva

    Dok se većina vježbača odmara, treneri imaju više vremena za savjetovanje, asistencije i pomoć. Pitajte sve što vas zanima, otvoreno i bez straha.

  • LAGANINI – sve ljeti treba biti laganini… u teretani nema reda za sprave, u tuševima gužve, čekanja na novine i kavu ujutro,.. Laganini, to je osjećaj ljeta, zar ne?

  • POLAKO taman do rujna uhodat ćete se u grupne progame i prepoznati koji treninzi vam odgovaraju; tako imate veću šansu ostati aktivni i motivirani kroz jesen jer ZNATE što vam odgovara i vaše tijelo TREBA (povezano s Trener i ja), na taj način sigurno utječete na svoje zdravlje pozitivno!

  • ŽIVOT JE DA SE UŽIVA

    Sve je onako kako si to predstavimo. Ako odlučimo imati dobro ljeto, zabavit ćemo se svugdje, pa i u gradu. Nakon treninga, uživati možete u proteinskom shake-u, craft pivi, organskim sladoledima (preporuka Kikiriki i cvijet soli solane Nin! Iznenađeni izborom ha?), …

    Na našoj terasi, nitko vas neće smetati, osim možda komarci?!

I da sumiramo što dobivate učlanjenjem:

  • ISTOMIŠLJENIKE– ljeti ćete u klubu naći samo prave zaljubljenike u pokret, osobe koje su posvećene svom tijelu i brinu dugoročno za svoje zdravlje. Poticaj, motivacija i druženje zagaranirani su.

  • BOLJE UVJETE – kojih ima više: povoljnije cijene upisa, djeca su na moru pa ne trebate juriti iz jedne aktivnosti u drugu, dani su duži stoga ima i više vremena, klimatiziran i uređen prostor za vježbanje olakšava aktivnost, da ne dahćete kao ribica vani na Jarunu. Sve zajedno, potiče, zar ne?

  • BRŽI REZULTAT – htjeli ili ne vrućina čini svoje, jede se laganije, pije se više tekućine,.. Uz redovne treninge, dodatno znojenje i rezultat brže stiže!

Novi trendovi pokazuju da sve više ljudi vježba i ljeti. I zato smo se prilagodili jer radimo cijelo ljeto, full time! Od 6:30 do 23h svaki radni dan.

Budite dio ove poticajne ekipe koja čeka jesen spremna!

Pripremila: Klara Benko, promocija zdravlja

hiit

MASNO POTKOŽNO TKIVO: KAKO GA ISKORISTITI I POTROŠITI?

Istraživanja danas pokazuju da intervalni treninzi visokog intenziteta (HIIT) povećavaju mišićnu sposobnost topljenja masnog potkožnog tkiva.

Nitko nema lijepih riječi kada govorimo o masnom potkožnom tkivu – ali te izbočine i udubljenja na tijelu podsjetnici su naše sposobnosti tijela da skladišti energiju. Masne ćelije – poznate kao lipociti ili adipociti – grupiraju se u milijune i milijarde kako bi tvorile masno tkivo.*

Ali ono što je nedvojbeno izvrsna evolucijska adaptacija, zadnja je stvar koju želimo vidjeti na sebi kada se pogledamo u ogledalo.

Muškarci, zahvaljujući testosteronima, skladište više masnoća u predjelu abdomena. Te trbušne naslage mogu izazvati veće zdravstvene probleme. Dok ženski hormoni, uključujući estrogen, tjeraju masnoću niže u tijelo, najviše na stražnici i bedrima.

Nažalost, ne postoji vrsta vježbe niti tip prehrane koji pospješuje smanjenje potkožnog masnog tkiva na jasno definiranom području tijela. Kad je u pitanju gubitak masnoća, gubimo malo po malo posvuda, bez obzira na vježbanje ili neki drugi način kojim gubimo tjelesnu masu.

Ako je gubitak masnoća vaš cilj, tajna je u tome da podesite svoje tijelo da izgara masnoće – ne samo prilikom vježbanja, nego kroz čitavi dan i noć. Odgovor se krije u dovođenju energije mišićnim mitohondrijima, malim strukturama unutar stanica koje koriste energiju za skoro svu masnoću unutar tijela. Ove male “elektrane” mogu se nanovo podesiti da koriste više masnoća.

A dokazi pokazuju da HIIT treninzi predstavljaju najbolju opciju za topljenje masnog potkožnog tkiva. Dovođenjem vlastitih mišića (mitohondrija) u stanje “energetske krize” – one u kojoj ne znate ni disati pravilno – tjerate molekularnu “mašineriju” unutar mitohondrija na pokret. To postižu povećanjem u broju i veličini, te napadom na enzime razgradnjom masnoća. S obzirom da su masnoće izvrsne za skladištenje energije, HIIT trening “uči” mišiće kako da iskoriste ovaj obilan izvor energije.

Unutar prvih minuta vježbanja, adrenalin i živčana aktivnost potiču lipocite da polako otpuštaju svoje “masno punjenje”. Kako raste razina masnoće u krvi, ista se prenosi aktivnim mišićima te se usmjerava prema mitohondrijima kako bi pospješili mišićnu kontrakciju.

Brzina potrošnje masnoća mjeri se u omjeru s proizvedenim ugljikovim dioksidom. (U laboratorijskim uvjetima, mjerenje zahtjeva disanje osobe kroz cijev priključenu na plinski senzor.) Postepenim povećanjem jačine i vremenskog perioda vježbanja moguće je odrediti intenzitet pri kojem se sagorijeva najviše masnoća.

FatMax (vrhunac sagorijevanja masnoća) postiže se najčešće kod intenziteta slabog jogginga ili kruga vježbanja dovoljno energičnog da postanete malo zadihani. Povećanjem danog intenziteta, više ugljikovog dioksida se koristi kao “izvor goriva”; dodatnim povećanjem energija se pretvara anaerobno. Na tim većim intenzitetima smanjuje se potrošnja masnih naslaga kao izvor energije.

Problem je u tome što FatMax zahtjeva puno vremena. Idealno bi bilo kada biste mogli odvojiti dva sata dnevno za vježbanje. Ukoliko to nije slučaj, HIIT trening je najbolja opcija za vas.


Istraživači poznate Mayo klinike u SAD-u su analizirali sve gene i proteine potrebne za maksimalno topljenje masnoća u odnosu na različite tipove vježbanja. Ujedno i kod mlađih (18-30) i starijih (65-80) vježbača, intervalni treninzi visokog intenziteta, HIIT treninzi imaju daleko najveću aktivaciju mišićnog kapaciteta za topljenje masnoća. U mlađoj grupi vježbača je došlo do povećanja maksimalnog kapaciteta za trošenje masnoća za 49%, dok je u starijoj grupi vježbača došlo do povećanja od 69% u samo tri mjeseca.

Dakle, ako nam je moto u teretani: “go hard or go home“, pospješit ćemo sagorijevanje masnoća, bez obzira na dobnu skupinu u kojoj se nalazimo.

*MRŠAVI O MASNOĆI

Lipociti se formiraju iz sićušnih matičnih stanica koje se nalaze na najinteresantnijim mjestima u tijelu – uključujući kapke, tabane i središnji dio leđa. Gdjegod i kadgod, ove majušne matične stanice (poznate kao pre-adipociti ili stanice praroditelja), čekaju priliku da krenu u pretvorbu i izrastu u lipocite.

Još nije poznato je li broj lipocita genetski isprogramiran. Kroz djetinjstvo do adolescencije, povećanje tjelesne masnoće potiče jaču aktivaciju matičnih masnih stanica što uvjetuje broj lipocita u odrasloj dobi. U srednjoj dobi ukupan broj lipocita kod većine populacije ostaje relativno konstantan.

Neki znanstvenici podržavaju teoriju da je broj lipocita kod čovjeka uvjet za pretilost. Odnosno, osoba s manjim brojem masnih stanica će ostati mršava, dok će osoba s većim brojem masnih stanica kroz vrijeme oboljeti od pretilosti. Postoje znanstvenici koji se s istom tezom ne slažu. Oni ukazuju na činjenicu da je postotak populacije oboljele od pretilosti puno veći od populacije sa zdravom tjelesnom masom. Predlažući time da i ljudi s manjim brojem lipocita postaju pretili.

Iako većina masti završi u masnom tkivu, postoji mogućnost da masnoća završi u drugom tkivu ili u organima što predstavlja veliku zdravstvenu opasnost. Masna jetra danas dokazano doprinosi srčanim oboljenjima dok je masna gušterača novi faktor rizika za oboljenje od dijabetesa.

Mnogi lipociti su prepoznatljivi pod mikroskopom po bijeloj boji. To je karakteristična svjetlucava boja uskladištene masti. Ali neki lipociti posjeduju nijanse smeđe. Ti lipociti poznati kao smeđi mogu se naći kod glodavaca (miševi i štakori) te hibernirajućih životinja (vjeverice i medvjedi). Interesantno, isti ti lipociti imaju funkciju sagorijevanja masnoća kako bi generirali energiju i toplinu, potrebnu za preživljavanje mjeseci provedenih u hibernaciji.

Slučajno otkriće je pokazalo da isti ti smeđi lipociti postoje i u čovjeku (gdje više imaju bež nijansu). Tu je započela utrka za otkrivanjem: kako preobraziti bijele lipocite u smeđe , da bismo aktivirali njihov kapacitet sagorijevanja.

Autor: dr.sc. David Cameron-Smith
Izvor: NL Leisure
Prijevod: Lara-Beatta Ivanić, asistent prodaja
Uredila: Klara Benko, promocija zdravlja