spaga

15 najboljih načina sagorijevanja kalorija

Puno faktora treba uzeti u obzir kod odabira treninga – isti mora ispuniti potrebu tvog tijela, bilo bi poželjno uživati u aktivnosti, te otkriti koji trening će imati dovoljno utjecaja na tvoje zdravlje.

Ako si kratak s vremenom, a želiš smršaviti jedan od načina je prakticirati aktivnosti koje sagorijevaju najviše kalorija!

Važno je napomena da samostalno vježbanje nije idealno za gubitak kilograma. Ako želiš smršaviti, predlažemo savjetovanje sa stručnjacima (liječnikom, trenerom, life coach) za idealan rezulat. Ipak, bio da vježbaš sam/a ili u radu s trenerom, znati broj potrošenih kalorija na sat dobro su mjerilo pri odabiru aktivnosti!

Klinika Mayo, iz istraživanja koje je objavio Nacionalni zavod za zdravstvo, navodi 36 (za potrebe članska izdvojili smo 15 ) popularnih oblika vježbanja prema kalorijskom utjecaju.

Predstavljamo ih od najmanje do najintenzivnije, s približnim sagorijevanjem kalorija na sat za osobu oko 90 kilograma. Naravno, točne brojke ovise o sturkturi tijela, spolu, dobi i drugim čimbenicima. Također, ako vježba brže sagorijeva kalorije ne znači da je nužno najbolja opcija za tebe.

Usudili bismo se reći, biraj vježbu u kojoj uživaš kako bi bio/la redovita.

1. Hatha yoga | 228 kalorija / sat

U ovoj vrsti joge položaji se drže određeno vrijeme, uz dah i fokus na tijelo.

2. Sporo hodanje | 255 kalorija / sat

To bi bio odlazak u šetnju, ritam kao kad razgledavaš izloge.

3. Plesovi | 273 kalorije / sat

Ples uključuje rad svih mišićnih skupina, oblikuje elegantno tijelo, popravlja držanje te je izvrstan za sagorijevanje kalorija, a najbolje rezultate daju salsa i rumba.

4. Tai Chi | 273 kalorije / sat

Tai Chi potječe iz borilačkih vještina, no koristi se kao oblik vježbanja i samodiscipline, uključuje vrlo polagane pokrete s fokusom na dah.

5. Polagano bicikliranje | 364 kalorije

Odnosi se na sporo bicikliranje, uz tempo ispod 10 km/h

6. Golf (i nošenje palica) | 391 kalorija / sat

Hodaš po terenu, a ukoliko nosiš i palice po terenu, te uz svježi zrak benefiti su očigledni.

7. Skijanje | 391 kalorija / sat

8. Brza šetnja | 391 kalorija / sat

9. Aerobik s malim opterećenjem | 455 kalorija / sat

10. ‘Trčanje’ na eliptičnom stroju | 455 kalorija / sat

11. Trening otpora / dizanje utega | 455 kalorija / sat

12. Planinarenje | 546 kalorija / sat

Ako želiš potrošiti još više kalorija, nosi i puni ruksak! Tako ćeš izgubiti i do 637 Cal.

13. Klizanje | 637 kalorija / sat

14. Rolanje | 683 kalorije / sat

Tempo mora biti intenzivan!

15. Trčanje | 755 kalorija / sat

Umjereno trčanje oko 2 km sagorjet će oko 755 kalorija.

Za dodatne kalorije trči po stepenicama i potrošit ćeš 819 kal.

16. Preskakanje užeta| 1.074 kalorija / sat

Na vrhu popisa su, pak, dvije vrlo jednostavne aktivnosti: skakanje užeta i brzo trčanje.

Iz članska smo izdvojili aktivnosti koje su nam svima dosutpne i sada! Rekli bismo plešite, trčite, kližite, … što god samo neka je aktivno! Uključite djecu, kućne ljubimce i tako ćeš najbolje podrežavaš svoje i njihovo zdravlje!

Izvor: dio teksta Business insider, 2016.

Nika

Malo drugačiji prosinac s Nikom

Dragi moji, došao nam je i taj prosinac – zadnji mjesec ove „grozne“ godine. Mjesec koji je trebao biti omotan lampicama, obojen u crveno i zlatno, našprican mirisima kuhanog vina i fritula. No, iako tome nije tako, nije 2020.-a kriva što je bila drukčija. Ipak, sjediš negdje ušuškan u svom domu, na putu za posao/s posla ili letimice listaš po ovom tekstu u pauzi između silnih obaveza koje imaš oko spremanja kolača i božićne trpeze. A to je već nešto, zar ne? To je već jedan razlog manje da ovu godinu nazivamo „groznom“. Tu si i imaš priliku udahnuti ovom danu novi život, odjenuti ovaj prosinac u novo ruho.

Ova godina je za mene bila najplodonosnija ikada iako se činila da će biti sve samo ne to. Ali i najizazovnija. Sve nas je zadesio drukčiji stil života, a jedan introverta kao ja, i kako ja od milja sebe volim nazivati „kućna životinjica“, jedva je dočekao komociju studiranja od doma. I tako moja malenkost svako ovo maglovito i hladno jutro provodi uz homemade kakao, svjetla božićnog drvca i predavanja u toplini svog doma. Konačno ove godine možda i završim fakultet – sada nema izgovora haha. U pauzama između predavanja zaletim se u kratku šetnju da protegnem mišiće, udahnem svježeg zraka i maknem se od iskušenja zvanog „pun frižider kolača“. Eto, još jedna pozitivna stvar ove 2020.-e godine, o kojoj puno promišljam ovog prosinca, a to je da nikada nisam bila toliko povezana s prirodom. Nikada me priroda nije toliko zvala kao u zadnje vrijeme jer sam shvatila da od sve te buke, vijesti kojima nam žele napuniti glavu i općenito jedne teške atmosfere jedino što nam preostaje je vratiti se sebi i miru prirode. Priroda uvijek liječi.

Unatoč mojoj naravi moram Vam reći da mi treninzi u onom klasičnom smislu jako nedostaju. Grupni fitness je, sada sam sto posto sigurna, način života. Čak i kada ponekad pomislim „uff kako mi se danas baš ne odrađuje taj trening“ čim uđem u dvoranu koža se naježi od energije. Vaše energije dragi moji vježbači. Osmijeh, pozitivan feedback to je najveća motivacija i vjetar u leđa nas instruktora. To je naše ZAŠTO radimo ovo što radimo i volimo to što radimo. Naročito kada je ta naša moćna atmosfera bila gotovo jedini razlog mog izlaska iz kuće i jedina mogućnost punjenja baterija. Međutim, ono što nikada ne nestaje je volja. Zato se jako veselim povratku u dvorane (koji će doći brzo kao što je i ova godina brzo prošla) jer znam da ćemo se svi vratiti supersnažni i superpozitivni. Kako su nam roditelji uvijek govorili kad smo bili mali: „još par puta odeš spavati i dolazi Djed Božićnjak“ tako ja Vama danas kažem: „još samo par puta odete spavati i doći će dan kada ćemo ponovno zajedno kukati na pjesmi broj 9 ili kada ću sa svojim Sh`bamicama organizirati najbolji party u Ilici“.

I tako…uskoro će nam stići i taj magični dan 01.01.2021. – dan kada većina misli da će se sve od prije izbrisati i da ćemo se probuditi u nekom drugom, lakšem snu. Moram Vas razočarati da nećemo, koliko god to zvučalo grubo. Međutim, pravo čudo se krije u tome da je sva moć u nama. I to je ono što je prekrasno. Sami možemo odlučiti da ćemo se u mnoštvu sadašnjih trenutaka koje svaki dan živimo fokusirati na nešto dobro. Ove godine najviše sam napredovala u nekom svom osobnom rastu, pročitala više knjiga nego bilo koje druge godine, ponovno počela crtati i kreativno stvarati, počela više vremena davati samoj sebi i više si ugađati sitnicama. Naučila sam živjeti lakše i prestala život shvaćati toliko ozbiljno. Neke stvari sam izgubila, neke sam pak dobila. Bilo je izazovno, ali još uvijek se nađe mjesta za sreću i zahvalnost. Tako da evo i Vama koji ovo čitate jedan mali zadatak: sjednite i razmislite malo o ovoj godini. Ne o tome kako su Vam vaši dragi ukućani išli na živce za vrijeme lockdown-a, nego o tome kako ih imate i koliko ih volite. Ne o tome kako ste se možda preboljeli ono čije se ime ne izgovara ( :P) već kako ste zdravi. Ne o svemu onome manje dobrome nego o tome kako imate priliku to promijeniti. I onda si kažite jedno veliko BRAVO! Bravo jer smo jaki i hrabri. Bravo jer ne odustajemo od sebe, podižemo imunitet zdravom hranom i online treninzima (jel’ tako??). Bravo jer ne odustajemo od života i punimo glavu samo pozitivom. Plešimo, pjevajmo, učimo nove stvari, veselimo se i budimo djeca. Jer to je bit prosinca, pa čak i ovog!

Želim vam svima sve najbolje i šaljem Vam puno zagrljaja barem na ovaj „dozvoljen“ način.

Tekst pripremila: Nika Jelić, trenerica Les Mills programa Shbama i Body Attack (predstavljen u izvornom obliku)

20201205_195942

Foodie Blog – čarolija blagdana na tvom stolu

Pred praznike, tempo i obaveze kao da nas gaze. Upravo tada bitno je imati par jokera u rukavu, te tako brzo, jednostavno i lako pripremiti ukusne zalogajčeke za našu obitelj i iznenadne goste. Naše trenerice Tea, Branka i Klara, iskoristile su jednostavne sastojke u drugačije jelo u kojem svatko može uživati.

Šarena pogača s topljenim sirom uz finu salatu, divno je predjelo ili večera. Lješnjak keksi ne mogu biti jednostavniji i samo mogu uspjeti! Dok je bustrengo kolač topla, sočna kombinacija za svaki dan, a uz dobro odabrano vino može biti i poseban kolač za praznike.

Šarena pogača sa topljenim sirom (Branka)

20201205_195942

 

 

Za tijesto potrebno:  400 g brašna (pola bijelo glatko/pola pirovo integralno -moja kombinacija), 1 veće jaje, 2 žlice jogurta ili skyra, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica začinskog bilja (kombinirala bosiljak/timijan/kim/ružmarin), 100 ml mlijeka, 1 suhi kvasac, 1 žličica šećera, 1/2 žličice soli (malo više ako volite slaniji kruh), razne sjemenke za posipanje

Za premazivanje tijesta prije pečenja: 1 jaje, malo sol, 1 žlica maslinovog ulja.

Pakiranje npr Camembert sira (može i Caprilo)

Zagrij 100 ml mlijeka, 1 žličicu šećera i kvasac, te pričekaj da se aktivira.  U veću zdjelu za mijesiti tijesto pripremi: brašno, izdubi u sredinu rupicu te polako dodaj aktivni kvasac, jaje, miješaj rukom te postepeno dodavaj ulje i jogurt. Kad se formiralo tijesto, ubaci sol i začinsko bilje.  Formiraj kuglu tijesta i ostavi na TOPLOM, 1-2h, u malo pobrašnjenoj zdjeli i pokrij (volumen se treba udvostručiti). Istresi tijesto na radnu plohu i bez puno gnječenja formiraj manje loptice veličine ping-pong loptice. Slaži u posudu za pečenje (prethodno nauljenu/papir za pečenje),  tako da idu u u krug oko posudice za sir (Camembert ima svoju drvenu kutijicu koju sam praznu stavila u lim za pečenje i oko nje slagala tijesto). Složene loptice ostavi da odstoje oko pola sata (za to vrijeme zagrij pećnicu na 200 stupnjeva). Premaži razmućenim jajetom s malo soli i svaku buhtlicu posipaj sa sjemenkama ( lan/suncokret/bučine/kim/krupna sol).

Pećnicu smanji na 180 stupnjeva, ubaci na pečenje,  a nakon 20 min u sredinu stavi i sir  (na siru zareži lagano nožem gornju plohu i odvoji koru, ali neka ostane preklopljeno da se kod serviranja može otklopiti i otkriti sir za umakanje). Zajedno peci još oko 20 min.

Servirati vrućeeee! Šarena pogača izgleda lijepo i svečano i dostojna je obiteljskog stola kao predjelo ili snekić uz dobru čašicu.

Lješnjak keksi (Tea)

Kekici

Potrebno: 150 g mljevenih lješnjaka, 1 veće jaje, 40 g maslaca omekšalog, 1 žličica praška za peciva, Prstohvat soli po želji vanilija, rum šećer

Mješavinu spoji, napravi loptice i sve peci na 180°C, cca.10-12 min.

Bustrengo ili bolonjska pita od palente i jabuka (Klara)

Bustrengo

Jabuka uvijek ima u kuhinji. Nekad su nam i dosadne koliko su uobičajene i svuda su.

Međutim ovaj kolač, učini ih posebnim i drugačijim. Jednostavan i brz kolač, nešto drugačiji radi krušnih mrvica i palente!

Potrebno:

100 g palente, 200 g brašna, 100 g krušnih mrvica, 100 g finog šećera, 500 ml punomasnog mlijeka, 3 velika jaja, 100 g tekućeg meda, 55 ml maslinovog ulja, 100 g suhih smokava (nareži), 100 g groždica, 500 g čvrstih jabuka (oguli i nareži na kockice), ½ žlice cimeta mljevenog naribana kora 2 naranče, naribana kora 2 limuna, 1 žličica soli

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, namaži plitki kalup za torte. U velikoj zdjeli izmiješaj paletnu, brašno, krušne mrvice i šećer. U drugoj umuti mlijeko, jaja, med i maslinovo ulje. Vlažnu smjesu dodaj suhoj, pa sve dobro izmiješaj. Dodaj smokve, grožđice, jabuke, cimet, naribane korice i sol, sve dobro promiješaj.

Smjesu ulij u kalup i peci oko 50 min. Ako rubovi počnu prebrzo poprimati smeđu boju, pokriti alu folijom. Posipaj kristalnim šećerom. Serviraj dok je topao, može uz žlicu slatkog vrhnja i neko desertno vino!

 

Prema receptu: Jamie Olivera, Jamiejeva Italija

IMG_20201010_091804

Izazov 108 Pozdrava Suncu

Kad pomisliš da na našim grupnim satovima odvježbaš maksimalno osam Pozdrava Suncu, broj 108 zvuči napuhnuto i zastrašujuće!!!  No jogiji diljem svijeta na posebne dane u godini odvoje i preko dva sata kako bi se posvetili ovom posebnom ritualu.

Broj 108 u mnogim je znanstvenim sustavima i religijama važan, smatra se i svetim brojem, a tako je i u jogi. Jogiji drže da je 108 savršen broj – 108 je energetskih kanala u tijelu koji vode ka srcu, u Indiji je 108 mjesta koja se smatraju svetima, 108 je perlica na molitvenim ogrlicama itd. Stoga taj značajan broj od 108 ponovljenih Pozdrava Suncu može podržati neku važnu namjeru, obilježiti početak osobne transformacije ili promjene vezane za događaje u prirodi. Kad se joga zajednica okupi za vježbanje 108 Pozdrava Suncu, najčešće je to da bi se obilježili ljetni/zimski solsticij ili Nova godina.

Zimski solsticij (21. prosinca) i Nova godina (1. siječnja) upravo su idealna prilika za postavljanje neke nove, tebi važne namjere jer simboliziraju razaranje i smrt nakon kojih dolazi obnavljanje i ponovno rađanje. To je vrijeme za odbacivanje starog i nepotrebnog, te prilika za nove i svježe početke. Razmisli što želiš u narednom periodu prizvati za sebe, na čemu želiš raditi, što želiš ostaviti.

Često na satovima joge kažemo “osvijesti što želiš spaliti, otpustiti” jer uz praksu izvođenja 108 Pozdrava Suncu tvoje će se tijelo i um pročistiti pokretanjem energije, zagrijavanjem i znojenjem. Upalit će se unutarnja vatra koja će ti pomoći upravo na tom putu spaljivanja, odbacivanja starog i prihvaćanja novog. Nakon prakse možeš očekivati osjećaj lakoće, iznenađujuću snagu i samopouzdanje zbog savladanog izazova.

Pa, pusti se i prepustite dahu i pokretu, i krenimo!

Nekoliko praktičnih uputa:

* Pripremi ugodan, čist i prozračen prostor za vježbanje. Ako ti paše, upali svjećice, mirisni štapić ili neko eterično ulje (citrusi su odlični za podizanje raspoloženja, a time i motivacije), pusti glazbu koja te neće ometati ili samo slušaj zvuk svog Ujjayi disanja.

* Idealno vrijeme za vježbanje je jutro, dok smo još odmorni, svježi i usredotočeni. Ako ipak vježbaš poslijepodne, neka to bude dovoljno rano,  kako te vježbanje ne bi previše razbudilo i omelo san.

* Odredi namjeru s kojom želiš vježbati! Pretvori je u mantru koju ćeš ponavljati kad ti je teško ili posveti svoju praksu nekome za koga znaš da mu treba podrška i snaga.

* Kreni vježbati polagano, od manje zahtjevnih prema intenzivnijim tranzicijama. Ako osjetiš umor modificiraj praksu (Kobra umjesto Psa prema gore, koljena-prsa umjesto Chaturange, položaj Djeteta umjesto položaja Psa prema dolje). Odmori kad god je potrebno.

* Kreni s namjerom da ćeš odraditi svih 108 Pozdrava, ali u redu je i ako napraviš manje. Ipak, kako vježbaš i kako se um stišava, vjerojatno ćeš ući u stanje meditativnog kretanja na prostirci pa ćeš lako izdržati do kraja.

* Nekoliko je načina na koje možeš pratiti koliko krugova je odrađeno. Predlažem da koristiš dvije posudice na vrhu prostirke; jednu napuni sa 108 (ili 54) kamenčića, perlica, zrna graha, kave i sl. Za svaki odrađen Pozdrav Suncu prebaci po jedan kamenčić, perlu ili zrno iz prve u drugu posudicu dok ne isprazniš prvu, a napuniš drugu. (Ako koristiš 54, ponovi još jednom). Osjeti zahvalnost za svaki novi krug koji si odradio/la. Kad završiš s brojanjem svakako iskoristi predmete koje si koristio/la za brojanje – npr. kamenčićima ukrasi neki kutak u stanu ili vrtu, izradi nakit s perlicama ili skuhaj varivo od graha, kavu, … neka te čarolija odrađene prakse još malo prati kroz ove iskorištene materijale.

Pripremila: Maja Dragojević, joga trenerica adidas Sports Studio, powered by Mofit

image-4

PRETPRODAJA SOBNIH BICIKLA UZ AKCIJSKU CIJENU

Mnogi su u ovo vrijeme poželjeli imati svoj sobni (cycling) bicikl…  Naši Spinneraši sigurno su jedni od njih.
Danas predstavljamo sobni bicikl, kako biste i u sigurnosti svog doma mogli odraditi cardio trening, pržiti kalorije i ponovno otvaranje dočekati u formi!
Iako, jednom kad je doma, ovaj bicikl možeš uvijek voziti, kao i ostatak tvoje obitelji.
PRETPRODAJA SOBNIH BICIKLA – Uštedi sada 15%!!!
 
Redovna cijena 1760,00 kn, a s 15%  – 1496,00 kn
 
Opis bicikla:
 
Način podešavanja otpora: Vunena tkanina( filc)
 
Pogon: Dvosmjerni remenski pogon (omogućava tihi rad)
 
Funkcija LCD-a: Vrijeme, kalorije, brzina, udaljenost
 
Programi: Mršavljenje, kondicija
 
Pogonski kotač: 6 kg
Maksimalna težina: 150 kg
 
Težina bicikla: 20 kg
 
Dimenzije bicikla : 110 X 45 X 85 cm
image-4 image-3
Bicikl je potpuno prilagodljiv. Podesivi upravljač, podesiva sjedala i podešavanje otpora ovaj sobni bicikl čine pogodnim za sve razine korisnika. Od amatera do profesionalaca.
 
Garancija je godinu dana, a dijelovi i servis osigurani.
Online plaćanje : Paypal i Kreditne kartice jednokratno
Plaćanje na rate: U fitness klubu ( uz telefonski dogovor)
Rok isporuke: 10 radnih dana
Za pitanja i detalje piši na damjan@mofit.hr ili 098 980 8204.
Branka

Malo drugačiji prosinac s Brankom

Vozim gradom i zateknem se da panično provjeravam koji je datum u rokovniku, google kalendaru, svom smart watchu … bilo gdje da se mogu sjetiti da piše datum… nekako pusto, nekako sporo, nekako lazy, a opet tu i tamo zabljeskaju lampice, proviri koji Orašar u stavu MIRNOOO…u izlozima razne Bozične priče… pa daaa, ove godine je malo drugačiji prosinac… Nedostaje ona adventska vreva, onaj predblagdanski šušur ali opet, prošetati mirnim gradom, zaviriti u okićene kutke gdje svaki skriva svoju bajku, s Bebanom hraniti golubove na trgu, kod stričeka kupiti vruće kestene i u miru grickati baš u doba godine kad je to inače nezamislivo -apsolutno mi se sviđa takav prosinac… i to je u redu!

Većina nas se predala letargiji usporenog života u doba Covida, pod parolom “I ovo će proći”…nehajno pod isto podvlačimo i izgovore za pokrenuti se i čak izgovore za uživati u malo drugačijem prosincu.

Kod mene, kod nas doma, zapravo i više nego živo, aktivno i užurbano. Naučili smo još proljetos, kad nas je sve strefilo prvo zatvaranje zbog epidemije, pa potres, a mi doma imamo malu bebu… brzo smo pokopčali i ovaj put -idealnooo za igranje nekih novih igara, maženje, “šetnje” brzim hodanjem uz kolica, kuhanje, svaki dan neki novi tip treninga, izlazak na snijeg, izučavanje lampica, glancanje čizmice za Sv. Nikolu, planiranje gdje staviti bor, a da Beban ne napravi kaos… postavljanje novih izazova…dapače, kakva letargija, dan nam je prekratak za sve što želimo.

Raditi se mora, “ići na posao se mora”, prvi posao- drugi posao, iz spavaće sobe Tata viče na Zoom tj.vodi trening njegovih profića preko aplikacije, Beban se taman naviknuo na vrtić…a sve drugo sa veseljem planiramo i složno odrađujemo..

Doslovno doma na papir stavljamo dnevne obaveze..npr. Mama: oko 5.30 buđenje, kava u tišini, već režem povrće za ručak sa slušalicama i mjuzom u ušima, pakiranje i prijevoz Bebana u vrtić, direktno u Polikliniku na posao, s posla brzinska nabavka, u hodu pregled play liste složene u mobitelu večer prije da bi za snimanje on-line treninga sve štimalo jer trema radi svoje; doma za to vrijeme stigli Tata i Beban i glade svoje gladne trbuščiće dok slažu na stol ručkić (možda dobra vila a možda i ne) pripremljen to jutro… uf tek je pola dana prošlo, a mi proživjeli već 3 života… Dan izgleda kao ubrzani niz malih sličica …

E , sad je došao meni najbolji dio dana…jedini preduvijet za izlazak u parkić i jurcanje po kvartu je da ne pada kiša. Malo usporavamo, gegamo se doma promrzlih noseva i prstića i primamo se svojih kutija s igračkama, slikovnicama, guralica, legića i to doslovno do iznemoglosti i padanja glave na jastuk.

Onaj odrasli dio mene nastoji sudjelovati, u ovom ludom mjesecu, u projektu sjajnog tima trenera iz našeg Mofita – svakodnevno kreiranje i on line održavanje treninga za našu aktivnu i fit zajednicu. Ljudi moji, u dvorani Stotka vam je prava mala produkcija, svakodnevno planiramo i preko Zooma se dogovaramo o izvedbi projekta, a sve to po uputama Stožera -sa minimalno susreta i izravnog kontakta se izmjenjujemo po rasporedu snimanja… za vas! Sjajno je biti dio takve zajednice…Tako i danas, u dvoranu stižem nešto ranije kako bih se zagrijala i dogovorila se sa gospođom Tremom da je sad vrijeme da napusti ovu dvoranu. Falite ljudi, fale vaši izrazi lica, osmjesi, stiskanje zubi, čak i krikovi…i one riječi ( ne-smijem-reći-koje) potiho upućene prema meni, u uvjerenju da čitam sa usana …dok dikiram tempo i vježbu!!!! Ali vratit ćemo se brzo u dvorane, jači nego ikad!

Uf, u povratku doma uspjevam odgovoriti na par porukica vezanih za projektić food bloga sa mojim predivnim kolegicama trenericama ( psssst, spremamo nešto ultrafino, ne propustite), ups pokoji bliz trač od seke koja je predaleke 2 ulice od mene …smišljanje ručkića za sutra…

Taj isti odrasli dio mene na trenutke žali za susretima sa roditeljima, sestrom i inače malobrojnim ali predragim ljudima …sve je to sada stavljeno na “hold” , radi njih, radi nas, ..ma znate i sami …

Stižem doma na kupanac, onaj čarobni dio večeri kada mali zmazanko postaje mirišljavi slatkiš upakiran u piđamicu sa likovima patuljaka i Djedicinih sobova … sklopili smo dogovor, naše kućno vijeće je odlučilo da ovaj vikend slažemo lampice na balkon, pečemo šarene božične kekse i idemo u šetnju u predivni Samobor.. Mmmm božične slastice su predmet mojih kulinarskih maštarija i zauzimaju najviše mjesta u mojim skicama i bilješkama koje pomalo postaju recepti…A ovaj vikend je i dugo očekivani kvartalni sastanak, pogodi…Zoom sastanak iz središnjice … Les Mills trenera radi edukacije koju njegujemo i predstavljanja novih, da da NOOOOVIHHH koreografija.

Tko je rekao da iz kalendara treba 2020.-toj istrgnuti prosinac??? Hej, ma dodaj još listova u taj isti prosinac jer je zaista ovo malo drugačiji prosinac – jako dobar prosinac.

Možda nas on podsjeti onih istinskih razloga zašto slavimo Božić, možda nam ukaže na iskonske vrijednosti odnosa među ljudima, možda nas nauči poštovati vrijeme i svaku “kućicu”u kalendaru, možda nas navede na zaključak zašto želimo ostati /postati aktivni .. možda nam je već objasnio zašto moramo čuvati svoje zdravlje i zdravlje drugih…

Ljudi, ma sretan vam prosinac i vidimo se brzo!

Tekst pripremila Branka, trenerica BodyPumpa i GRITa (predstvaljen u izvornom jeziku)

IMG_20201025_164406

Foodie blog – magija jeseni na tanjuru

Kad bi postojala magija koja može pospremiti zrake sunca u staklenke ili neka mala pakiranja da ih imamo tokom sivih, hladnih dana …

Hm čini se da postoji – naša hrana! Šarenih boja, sušena ili svježa, bogata nutrijentima, s bezbrojnim kombinacijama za svaki dan.

Danas naše trenerice Tea, Klara i Branka, predstavaljaju juhu s brokolom i heljdinim kiflicama, njoke s bučom glavni obrok, bilo za gulaš ili okrenute na maslacu s listovima kadulje! I za kraj obroka prekrasna štruca sa suhim voćem i oraščićima, s pravom dozom sunca i mora!

JUHA S BROKULOM

IMG_20201026_094204

Sastojci: 1 manja glavica brokule, 1 krumpir, 2 režnja češnjaka, malo maslinovog ulja, slatko vrhnje 1 dl, sjeckani peršin, začini, sjemenke po želji suncokret, sezam ili zobene pahuljice sitne

Prvo skuhaj krumpir i brokulu. Kad budu mekani, makni s vatre i izblendaj s malo vode u kojoj se je kuhalo (ne sva voda). U drugoj posudi na maslinovom ulju dinstaj češnjak, pa dodaj brokulu i krumpir. Posoli, popapri i dodaj slatko vrhnje (može i bez). Na kraju posipaj sjeckanim peršinom, a prije serviranja upotpuni sjemenkama ili zobenim pahuljicama.

KIFLE SA HELJDINIM BRAŠNOM

Sastojci: 200 g heljdinog brašna, 200 g polubijelog brašna, 50-100 g integralnog pšeničnog brašna, 20 dkg svježeg kvasca, 150 ml mlijeka, 1 žličica brašna, 1 dl maslinovog ulja, 1 žlica svinjske masti (može i bez),1,5 dl grčkog jogurta, 1 žličica soli

Sjemenke sezama ili kima za posipati.

Prvo pripremi kvasac, malo zagrij mlijeko pa stavi šećer, žličicu brašna i kvasac te ostavi na toplom dok se ne digne. U drugoj posudi pomiješaj ostale sastojke i kad se kvasac digne ubaci u smjesu i zamijesi sve zajedno. Tijesto razdijeli na 4 komada i ostavi dizati barem 1 sat. Zatim razvaljaj krug koji se reže na 8 jednakih dijelova i oblikuj kifle. Kifle poslaži u pleh na papir za pečenje, premaži žumanjkom i posipaj sjemenkama. Peci na 180°C, cca. 20-30 min., odnosno dok lijepo ne porumene.

NJOKI S BUČOM

IMG_20201108_195921

Sastojci: 300 g svježe buče (155 g hladne, pečene), 100 g brašna integralnog, 1 žutanjak, malo soli

Buča srednja (oko 400g) oguli je, nasjeckaj na iste komadiće, začini u zdjeli s maslinovim ulje, češnjakom (u kori samo malo zdrobljeno), s krupnom soli i začinima (svježi timjan npr). Neka se peče 30min, na 160 stupnjeva, dok ne dobije lagano boju. Izvadi buču i ostavi da se ohladi (dobro je prebaciti je u drugu posudu, da se dalje ne peče). Zdrobi je drobilicom za krumpir ili vilicom.

Od 300g svježbe buče, dobije se oko 155 g hladne, pečene buče. Dodaj 100 g brašna, 1 žutanjak, sol i papar. Možeš dodati i 1 malu žlicu kurkume za boju. Spoji smjesu, a po potrebi dodaj brašno, smjesa će bit rahlija, ne tvrda. Neka odstoji 5min. Nakon toga smjesu prebaci na podlogu i formiraj duguljaste valjke. Ako se ljepi za ruke, dodaj još malo brašna (no njoki su vrlo mekani i nježni, samo strpljivo), formiraj male kockice (pazi kad se skuhaju će se povećati!).

Za to vrijeme zakuhaj vodu sa malo soli. Kad prokuha polako ubaci njoke, kad isplivaju na vrh gotovi su. Treba im par minuta.

Njoki mogu biti odličan prilog klasičnom gulašu ili pašticadi. No jako su fini i okrenuti na maslacu s listovima kadulje i gorgonzola sirom.

I za kraj Branka predstavlja ove divne mali paketići sunca i suhe smokve! Dozrijevale na vrelom suncu mjeseca kolovoza, sušene na kamenim suhozidima pod blagim sunce mjeseca rujna i sada stigle u njezinu kuhinju! Milina!

ŠTRUCA SA SUHIM VOĆEM I ORAŠČIĆIMA

20201111_171605

Sastojci: 1 šalica sjeckanih oraščića (orasi, lješnjaci, bademi…), 1 šalica suhih smokava + 1 šalica raznog suhog voća ( grožđice, brusnice, marelice)-sve sjeckano, 1 šalica sjemenki ( bučine , lanene, suncokretove…), 1 velika oguljena jabuka izrezana na kockice, 1 šalica pirovog integralnog brašna + 1/2 šalice bijelog brašna, 1 vrhom puna žličica praška za pecivo, 2 žlice smeđeg šećera, prstohvat soli, 1/2 žličice cimeta, 2 jaja, 1/2 šalice soka naranče + ribana korica pola naranče, 1/2 šalice bademovog mlijeka, 1/2 šalice maslinovog ulja.

Razdvoji bjelanjke od žutanjka i izradi bjelanjke sa sećerom i soli u snijeg; smanji brzinu mixera i dodaj jedan po jedan žutanjak i ulje, te mixaj dok ne postane smjesa svjetlo žuta. Sve suhe sastojke izmješaj u većoj zdjeli i u to žlicu po žlicu dodaj smjesu od jaja. Miješaj polaganim, polukružnim pokretima. Naizmjenično, te pomalo dodavaj mlijeko i sok naranče. Miješaj samo dok se povežu svi sastojci, ne predugo jer će se istisnuti sav zrak iz bjelanjaka!Smjesa će biti gusta i bogata komadićima.

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i izlij smjesu u kalup (najbolje dugački za štrucu ili kruh) koji je prethodno obložen papirom za pečenje i malo ulja. Izravnaj smjesu u kalupu, te posipaj s malo sjemenki za dekoraciju. Peci oko 35-40 min, na 180 (napravi test sa čačkalicom, mora biti suha kad je izvadiš). Ne peci predugo da se ne presuši.

Neka odstoji 15 min kad je pečeno i tek tada izvadi iz kalupa. Reži i serviraj kad se ohladi.

U slast svima s ovim divnim receptima!

Bogatstvo jeseni, na dlanu nam je, iskoristimo ga u bezbroj divnih, finih kombinacija.

Podijeli s nama svoje omiljene recepte, veselimo se čuti novosti iz tvoje kuhinje!

lm audicija

Audicija za nove trenere Les Mills

Mofit fitness klub već godinama surađuje s Les Millsom, svjetskim fitness brandom najvišeg standarda iza kojeg stoje istraživanja i rezultat.

Biti dio, Mofit Les Mills tima, znači prestiž, priliku za učenje, stvaranje sebe kao brenda, ali i svojom energijom doprinijeti snazi tima i pozitivnoj energiji.

“Change the world” filozofija je Les Mills-a koju podržava i Mofit, a možeš je podržati i ti zajedno sa nama!

Upravo sada, kad je najvažnije ojačati imunitet i zadržati pozitivan um, Mofit širi svoj Les Mills tim.

Ako si dinamična, optimistična, fizički aktivna osoba, te željna poticati druge na promjenu prijaviti se možeš za audiciju: INSTRUKTOR LES MILLS FITNES PROGRAMA.

Audicija će biti 5.12. , od 12h do 16h, u adidas Sports Studiu, Ilica 21/3.

Potrebno je pošalati svoj CV, zamolbu zašto želiš biti dio našeg tima na info@mofit.hr.

Prijaviti se možeš na https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0c1xztqHLpf8EQ0GfCmtfDvE1Eyaq1yYNOP70GU-7TSlzlg/viewform?gxids=7628 a nakon toga slijede daljnje informacije za osobe koje su poslale sve potrebne informacije. Rok prijave je 30.11.20.

Sretno i vidimo se na audiciji!

IMG_20201025_154129

Foodie blog – kraljica buča za najstrašniju noć u godini

Buča kraljica jeseni, buča kao simbol Halloween-a, buča kao glavna tema IG feed-a, buča u svakom FB storyju …

Buča, tikva, bundeva, hokaido,… pa neka buča bude i na našim tanjurima!

Trenerice Branka, Tea i Klara za ovaj nastrašniji vikend pripremile su cijeli menu s bučom!

Jela se mogu konzumirati odvojeno, ali i zajedno.

Ako si ljubitelj/ica tijesta, slana varijanta rustikalne galette s muškatnom bučom i blagim kozjim sirom divno je predjelo ili večera uz bogatu salatu. Tjestenina s umakom od buče i aromatičnim slanutkom prekrasan je nastavak za nedjeljni ručak. A tek svilenkasti ganashe s čokoladom i bundevinom pitom zaključak je obroka kojeg svatko želi!

Galette s muškatnom bučom i kozjim sirom

IMG-20201025-WA0004

Za tijesto: 250 g brašna (150 g integralnog pšeničnog, 100 g zobenog), 140 g maslaca (sobne temperature), 3 jaja, 1 mala žličica timjana, 2 čaše buče (muškatna) ili jedna manja buča, 2 žlice ulja, 2 stapke poriluka ili 2 glavice luka (poriluk je slatkastiji), 1 žlica aceta balsamica, 150 g sira.

Tijesto: izradi rukama brašno, malo soli i maslac dok tijesto ne postane mrvičasto kao parmezan. Odvojeno istuci 2 žutanjka i 1 jaje, dodaj 2 žlice hladne vode, usitnjeni timjan i ubaci u brašano, miješaj dok ne postane kompaktno tijesto. Možda će trebati dodati još malo brašna da se spoji. Formiraj u disk, 2-3 cm visok, stavi u posudu i posipaj brašnom, te pokrij prozirnom folijom. Neka odleži u frižider barem 1h.

Punjenje: Za to vrijeme, zagrij pećnicu na 200 stupnjeva, te na lim stavi papir za pečenje i buču (opranu, narezanu na kockice, bez koštica, začinjenu s maslinovim uljem, te začinima (krupna sol, kajenski papar). Peče se 20 do 30min dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Neka odstoji i ohladi se.

Poriluk (stapku zareži po dužini i isperi prljavštinu i zemlju), nasjeckaj na tanke krugove i dinstaj u tavi na 2 žlice maslinovog ulja, 15-20min dok ne omekša i dobije lijepu zlatnu boju. Neka se ohladi.

Kad je tijesto spremno, razvaljalj ga na kuhinjskoj plohi prethodno pobrašnjenoj. Formiraj krug i postavi ga na papir za pečenje. Vanjski dio kruga, oko 3-4cm ostavi prazno, a središte kruga, namaži s maslinovim uljem (1 žlica), pa postavi pečeni poriluk i buču, te na kraju pobacaj komadiće sira. Začini s 1-2 žlice aceta i bučinim sjemenkama. Kad sve posložiš, prebaci vanjski dio tijesta i zatvori. Lagano pritisni da se ne otvara, ne mora biti uredno, premaži vanjski dio tijesta s žutanjkom. Ubaci u vruću pećnicu na 200 stupnjeva, 30 do 35 minuta.

Galette možeš servirati uz bogatu salatu (rikola, sjemenke šipka, malo oraha i kruška). Tako će biti odlična večera.

Za glavni obrok, trenerica Branka predlaže brzi, slastan, hranjiv, jeftin, veganski obrok s – naravno, glavnom zvijezdom ovog bloga – bučom!

Tjestenina s umakom od buče i aromatičnim slanutkom

20201023_134720

Umak: 3 srednje mrkve, komad celerovog korijena (veličine kao 1 mrkva), 600 g buče na kockice, 3 žlice maslinovog ulja, 2 dcl vode za pirjanje + 2 dcl vode u toku kuhanja, 1/2 žličice himalajske soli (može i obične), prstohvat muškatnog oraščića, malo mljevenog (bijelog ili crvenog papra), 1/4 žličice kurkume, dobar prstohvat mljevenog kardamoma, 1 žličica tapioca brašna (gustina ili rižinog brašna).

Postupak: na ulju pirjaj mrkvu i celer prethodno usitnjene u “sjeckalici” ili ih izribaj na ribež. Dodaj sol, pa vodu i pirjaj 10 min. Ubaci buču izrezanu na kockice, začine, te vodu i pirjaj još 10 min. Protresi posudu povremeno. Kada buča omekša, odvoji 3-4 žlice kockice buče u zdjelicu i ostatak zdrobi s vilicom. Vrati izvađene komadiće natrag u lonac kako bi umak imao i malo većih komadića buče. U lončiću, spoji malo vode i 1 žličicu tapioca brašna, dobro promiješaj, te ulij u lonac. Sve pusti da zakuha i makni sa vatre.

Pikantni slanutak – koristi 1 limenku ocijeđenog slanutka (najčešće 400 g) – možeš ga prethodne večeri namočiti, te drugi dan skuhati u malo vode, sa začinima i trakicom kombu alge (2-3cm, kako ne bi napuhavao), dodaj razne začine (npr. sol, kurkuma, kardamam, papar, bosiljak, majčina dušica).

Postupak: začine ubaci u zdjelu, slanutak dobro ocijedi i staviti u zdjelu sa začinima. Protresi ili umiješaj rukama kako bi se začini utrljali u slanutak. Ugrij pećnicu na 250 stupnjeva, na lim stavi papir za pečenje, te rasporedi slanutak sa začinima. Peci na 220 stupnjeva, oko 25-30 min dok ne postane hrskav. Za vrijeme pečenja nekoliko puta protresi lim da se jednako peče sa svih strana.

Serviranje: skuhaj tjesteninu po želji (kod mene šurlice bez jaja), obično oko 100 gr sušene tjestenine po osobi. Tjesteninu stavi na tanjur, te prelij s 2-3 žlice umaka, po tome posipaj žlicu slanutka, te preliti s malo maslinovog ulja (ili bučinog!)

Kolači su fini, ali oni čokoladni imaju posebnu draž, zar ne? Tea, predstavalja svoju veziju čokoladne pite s bundevom!

Pita s bundevom i čokoladnim ganache

IMG_20201014_164651

Tijesto: 1 šalica brašna po izboru, 1/2 šalice demerara šećera, 1/2 šalice kakao praha, 1 žličica pumpkin spice začina (cimet, đumbir…), 1/2 žličice soli, 1/2 šalice otopljenog maslaca, po potrebi hladne vode. Sve spoji zajedno.

Krema: oko 300 g pirea bundeve (bundevu hokaido ili muškatnu ispeci u pećnici na 200°C, 15-ak minuta, ohladi i usitni u pire), 2 jaja,1/2 šalice šećera, cimet po želji ili pumpkin spice začini, 1/2 žličice soli, 1 šalica slatkog vrhnja

Ganache: tamna čokolada 100 g, slatko vrhnje 150-200 ml

Na vodenoj kupelji (pari) otopi čokoladu i slatko vrhnje. Omjer čokolade i slatkog vrhnja ovise o izboru, za blaži ganache stavi malo više vrhnja.

Peci tijesto 10 tak minuta na 200°C, zatim ulij kremu i peci još 20-30 minuta na 180°C. Kad se kolač ohladi, prelij preko čokoladni ganache. Neka se ohladi i čokolada stisne prije seviranja!

Ekipa, ovo je buča i na vašim tanjurima! Čuvajte se ove najstrašnije noći u godini!

Naša preporuka je da buču koristite i ostale dane, ne samo danas!

IMG-20201011-WA0002

Foodie Blog – hrana kao uspomena

Rijetke su stvari koje nas povezuju s uspomenama kao hrana. Svatko od nas sjeća se bakine ili mamine kuhinje, okusa breskvi na plaži, ili neke posebne hrane na putovanjima… U ovu jesen tako ulazimo ugrijani hranom, mirisima, ali i uspomenama.

Od Brankine bake i fine juhe koja grije tijelo i dušu, preko Pečene kokice u snijegu i zimskih praznike Klarine obitelji, do prefine pite s jabukama iz Teinog vrta.

Nadamo se da će ovi divni recepti razbuditi sva osjetila i pozitivne slike ovog vikenda!

 GUSTA JUHA IZ BAKINE KUHINJE

IMG-20201011-WA0000

“Jesen mi uvijek budi nostalgiju za obrocima iz kuhinje moje bake, onako kada svi sjednemo i trgamo komadiće toplog kruha koji je maloprije izvađen iz pećnice, uz veliki lonac… Gledajući ove divno obojene plodove jeseni, na radnoj plohi moje kuhinje, a u mislima mi veliki lonac mirisnog variva na rubu bakinog štednjaka, spontano je nastalo ovo varivo koje grije dušu i tijelo. U spomen bakinog variva je i svežanj peršin lista kako ga je ona vezala za juhe.

Sastojci:  3 vrhom pune žlice crvene leće namočene pola sata u toplu vodu, 2-3 srednje mrkve izrezane na kolutiće, komad celerovog korijena narezano na sitne  kockice, 1 šalica batata izrezano na krupnije kockice, 1 šalica muškatne tikve ( krupnije kockice kao batat), 1/2 žličice soli, 1/4 žličice kurkume, 1/4 žličice bosiljka sušenog,  svežanj svježeg lista peršina  (…začini po želji) , 2 žlice maslinovog ulja, malo papra, 2 litre vode, 1/2 šalice tjestenine (kod mene domaća ribana kašica)

Priprema:

U veći lonac u 1 dcl vode, soli i 2 žlice maslinovog ulja pirjaj mrkvu i celer oko 10 min, u to dodaj batat i tikvu te pirjaj još 10 min. Dodaj ostale začine. Ubaci još 1 litru vode i kada zakipi dodaj ocijeđenu crvenu leću i ribanu kašicu, smanji vatru te dodati ostatak vode. Ostavi kuhati, lagano, oko 10 min, te u zadnje 3 min još ubaci svežanj peršina. Prije serviranja ostavi da odmori barem pola sata jer tjestenina lijepo nabubri i sve se poveže. U fazi kada je sve unutra ne miješaj nego protresati lonac da se ne mrve sastojci .

Serviraj toplo, sa šnitom dobrog domaćeg kruha, za potpuni ugođaj.”

KOKICA U SNIJEGU NA PIREU S KARFIOLOM I ALFA ALFA KLICAMA

IMG_20201015_192453

“U našoj kući svaki dan se je kuhano. Hranu koju nismo voljela, sestra i ja,  roditelji su zamaskirali i nalazili načina da se sve pojede, od miskanja do naziva koji su samo nama doma bili poznati: tjestenina nonini zubi za ručak, meso cik cak,  ili današnja Kokica u snijegu. Ti nazivi i danas se koriste s novim generacijama mojih nećaka… a važnost hrane i kuhanih obroka i dalje je ista, snažna i okrepljujuća.

Sastojci: pile od 1,5 do 2kg, 1 velika žlica senfa Dijon, 1 velika žlica kiselog vrhnja (kasnije testirano odlično i s Mascarponeom), sol i svježe mljeveni papar, 1 glavica luka srebrenca.

Za pire: 1 veća glavica karfiola, 1 velika žlica maslaca, sol, jamajski papar, malo soja ili zobenog mlijeka.

Priprema: kokicu dobro operi, osuši i utrljaj začine (izvana i iznutra), namaži detaljno senfom, pa onda vrhnjem. Malo zareži batke i prsa da toplina uđe unutra i umaci poboljšaju okus. Na lim stavi papir za pečenje, pa smjesti pile. Oko pileta ubaci nasjeckani luk, režanj- dva češnjaka. Ubaci u zagrijanu pećnicu, na 220 stupnjeva, 25 min. Senf i vrhnje možda će iscuriti na dno lima, no žlicom se može preliti ponovo po piletu. Nakon toga smanji temperaturu, na 180 stupnjeva i neka se peče još 30 do 45, ovisno o veličini pileta.

Pred kraj, 20min pečenja pileta, u kipuću vodu dodaj očišćeni karfiol, poklopi (neki ljudi ne vole miris dok se kuha). Kad omekša, ocijedi, dodaj maslac, začine i mlijeka da dobiješ fini gusti pire drobilicom za krumpir, ili štapnim mikserom.

Na tanjur postavi 2 velike žlice pirea, položi pečenju piletinu, prelij s malo maslinovog ulja, te dodatno začini paprom i ukrasi alfa alfa klicama. (Klice alfa alfa ubrajaju se u superhranu, dobar su izvor dijetalnih vlakna, sadrže kompleks vitamina B i vitamin K, nisko su kalorične), a jačaju imunitet.

Ovaj recept sličan je onome iz restorana Vinodol, hvala im za podsjetnik na Kokicu u snijegu. “

JESENSKA PITA S JABUKAMA I LJEŠNJACIMA

IMG_20201011_135848

“Stigla nam je jesen koja sa sobom donosi i šarenilo jabuka. Ukoliko ih ne voliš svježe ili ti jednostavno ne odgovaraju, probaj ih u obliku ovog recepta. Jabuke ne zahtjevaju dodavanje puno šećera stoga se mogu pronaći češće na meniju. Pita sa lješnjacima jednostavna je za napraviti, nutritivno vrijedna, može poslužiti kao doručak, međuobrok ili desert.

Sastojci: 1 šalica mljevenih lješnjaka (možeš ih samljeti u mlincu za kavu), 1 i pol šalica pšeničnog brašna, 1 šalica brašna po izboru (može pirovo, zobeno, integralno pšenično), 150 g maslaca, 3 žlice šećera (može kokosov, nerafinirani od trske, od breze…), prstohvat soli, 3-4 žlice hladne vode ili mlijeka

Sve suhe sastojke pomiješaj, izmrvi hladan maslac i miješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Po potrebi dodaj još brašna. Zamotaj u foliju i ostavi u hladnjaku barem 1 sat.

Za punjenje: 4-5 većih jabuka, nareži po želji na kockice ili naribaj, cimet, vanilija, rum šećer (po želji), tapioka brašno 1 puna žlica, limun poprskati,  2 žlice šećera (za one koji vole slađe), mljeveni lješnjaci 2 šake za posipati po tijestu.

Postupak:

Razvaljaj polovicu tijesta i položi u pleh na papir za pečenje. Na to ubaci sloj lješnjaka pomiješanih sa šećerom ili bez. Zatim dodaj jabuke sa začinima, te nakon toga ide drugi sloj tijesta koji razvaljaš i narežeš na trakice, listiće… Sve peci na 180 stupnjeva oko  40 min.”

DOBAR TEK SVIMA, javite svoje utiske i omiljene recepte ove jeseni.

Branka, Tea i Klara