spirulina

ZELENI PONEDJELJAK – 3. tjedan

Dragi članovi,

Jean A. Brillat Savarin je rekao ” Budućnost nacije ovisi o načinu na koji se hrani”.

Vaša budućnost ovisi o načinu na koji se vi hranite, a mi pomažemo u odabiru zdravijih namirnica.

Ovaj put pričamo o spirulini – vrsta modrozelenih algi koja je bogata vitaminima i važnim hranjivim tvarima zbog čega je toliko popularna. Ona je kompletni protein, a to znači da sadrži svih 9 esencijalnih masnih kiselina! Također, spirulina sadrži čak 10 puta više beta karotena od mrkve. 

Često se uzima prije treninga jer poboljšava izdržljivost i uklanja umor.  Pomaže u kontroli apetita i ublažava žudnju za grickalicama. Brzo stvara osjećaj sitosti što uvelike olakšava održavanje zdrave tjelesne težine.

Uživajte u novim receptima!

SIROVI NAMAZ OD LJEŠNJAKA

sastojci: 250 g lješnjaka, 3 žlice kokosovog maslaca, 1/3 žličice vanilije u prahu, 5 žlica rogača u prahu (ili sirovog kakaa u prahu), 3 žlice meda, prstohvat soli.

priprema: Lješnjake miksajte u blenderu na najvećoj brzini dok se ne počnu lagano grijati, pa dodajte žlicu kokosovog maslaca kako biste cijelu smjesu pretvorili u maslac. Nakon što ste dobili maslac, u smjesu dodajte preostali kokosov maslac, vaniliju u prahu, rogač u prahu, med i sol i dobro izmiksajte u blenderu da se poveže.

Ovaj postupak možete odraditi u multipraktiku, ali ćete trebati 10-ak minuta, umjesto 1 minute u blenderu. Nemojte odustati jer vrijedi truda!

Namažite na tostirani raženi kruh ili krekere, uz svježu krušku.

BROKULA, SHITAKE GLJIVE I TOFU U WOKU

sastojci: 150 g tofua, 1 brokula, 50 g shitaka gljiva, 2 češnja češnjaka, 1 cm korjena đumbira, 200ml povrtnog temeljca (ili vode), pola jušne žlice soja umaka

priprema: Zagrijete wok ili tavu s debelim dnom, dodajte temeljac, smanjite temperaturu i dodajte đumbir (sitno nasjeckan), češnjak i tofu (na kockice). Kuhajte 2 min i dodajte brokulu i gljive. Kad je brokula kuhana al dente, dodajte sojin umak i lagano promiješajte.

Za potpuni doživljaj – priliog može biti fina basmati riža i pečena rog paprika.

SPIRULINA I CHIA NAPITAK

sastojci: 1,5 litra vode, 40 g chia sjemenki (4 žlice), 30 g spiruline u prahu (4 žličice), 2 žlice limunovog soka, sladilo po želji (med ili agavin sirup)

priprema: Sve sastojke pomiješajte u velikoj staklenoj boci. Konzumirati možete već nakon 10 minuta (koliko je potrebno da se chia sjemenke namoče). Za instant osvježenje, koristite hladnu vodu za pripremu napitka. Držite u hladnjaku ili u termo boci.

Spirulinu možete ubaciti i u 2 dcl zobenog mlijeka, 1 banana i 1 žlica čokolade u prahu i 1 žlica spiruline – blendati i popiti.

Pripremila: Tanja Kenjereš

Uredila: Klara Benko

Izvor: zelenarium.com (chia i namaz od lješnjaka), knjiga “Dijeta 21. stoljeća” dr. Ljela Kažinić Kreho

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *