cimet

ZELENI PONEDJELJAK – 12. TJEDAN

Dragi članovi,

praznici su na vratima. Veselimo se kolačima i druženju s obitelji.

Zašto ovi blagdani nebi bili malo drugačiji? Zdrave poslastice i kolači itekako mogu biti odlični.

Danas predstavljamo začin bez kojeg nema ni kolača – cimet! Cimet pomaže u prevenciji Alzheimerove bolest, ublažava simptome artritisa, poboljšava rad probavnog sustava i zdravlje srca i krvnih žila, potiče mršavljenje, podiže razinu energije, ublažava infekcije zuba, osvježava dah,… I miriši fantastično!

Dva recepta smo spremili – zobene s cimetom i kruške s cimetom.

Javite svoje prosinačke favorite i uđite u nagradnu igru Jedi, fotkaj i osvoji sa Zelenim ponedjeljkom.

Pravila igre pogledajte pod Novosti. Sretno svima

ZOBENE PAHULJICE SA CIMETOM

sastojci: 1 1/3šalice grčkog jogurta,1 1/3 šalice zobenih pahuljica, 1 1/3 šalice + 2 žličice mlijeka, 1 žličica ekstrakta vanilije, sol, 1 žličica mljevenog cimeta, 2 žlice krem sira, 1 žlice smeđeg šećera, 1/4 sjeckanih oraščića po izboru

priprema: Dodajte 1/3 šalice jogurta, zob i mlijeko u zdjelu. Dodajte 1/8 vanilije, prstohvat soli, ½ male žlice cimeta. Pomiješajte. U maloj zdjeli pomiješajte krem sir, smeđi šećer i preostali cimet dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Postupno ulijte preostalo mlijeko. Premjestite smjesu krem sira u malu plastičnu vrećicu, gurajući smjesu u jedan kut vrećice. Odrežite mali vrh iz istog kuta i stisnite kremu u središte svake zobene smjese. Pokrijte svaku posudu i ohladite preko noći. Poslužite za doručak, posipano oraščićima.

PUNJENE PROKULICE

sastojci: 1kg prokulica, očišćene i prepolovljene, 1 šalica Ricotta sira, 1/2 šalice svježe ribanog parmezana, ostavite malo za posipati na kraju, 1/4 šalice krišnih mrvica, naribana korica 1/2 limuna, mljeveni crveni papar, 1 češanj češnjaka, sol, svježe mljeveni crni papar, ekstra djevičansko maslinovo ulje

priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite veliki lim za pečenje ili obložite protvan papirom za pečenje. U velikom loncu slane kipuće vode, prokuhajte prokulice kratko 2 minute. Isperite ih pod mlazom hladne vodom. Dobro ocijedite. Nježno zascjetie prokulice (ne do kraja), a zatim ih posložite u lim. U zdjelici, promiješajte ricotta sir, parmezan, mrvice kruha, limunovu koricu i crveni papar, posolite. Napunite prokulice smjesom, poprskajte s maslinovim uljem i posipajte s preostalim parmezanom. Pecite, oko 20min, dok ne dobije lijepu koricu.

Uz ove fine prokulice možete napraviti i

BUNDEVA U TEMPURI

sastojci za tempuru: 1 šalica brašna tipa 850, 1 do 1 i pol šalice hladne vode, 1/3 žličice morske soli – pomiješajte

umak za tempuru: 1 šalica vode, 1 i ½ žlica shoya, ¼ naribanog daikona, 1 žličica soka đumbira – pomiješajte

priprema: narežite budnevu na tanke ploške, umočite u tempura smjesu i pržite u dubokom ulju. Poslužite uz umak.

Za još konkretniji obrok možete dodati salatu od cikle ili basmati rižu.

PEČENE KRUŠKE

sastojci: 8 velikih krušaka, 1 tijesto za pite, 8 kuglica sladoled vanilije, karmela za ukrašavanje (ili otopljena čokolada)

priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °. Ogulite i prepolovite kruške (ostavite stabljike netaknute), a zatim s malom žlicom napravite malu rupu. Stavite kruše na lim za pečenje, tako da je okrugli dio dolje, (posipajte cimetom i s malo oraha). Izrežite tijesto u 1/4 listove, a zatim podijelite na kvadrate dovoljno velike da se stave na jednu polovicu. Pokrijte krušku tijestom i odrežite višak tijesta na rubovima. Pecite dok ne pozlatni. Pustite da se ohladi, dodajte sladoled u sredinu i prelijte otpljenom čokoladom.

Prevela: Tanja Kenjereš

Uredila: Klara Benko

Izvor: https://www.delish.com, Jesen Jadrana Boban Pejić (Makronova)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *