Dragi članovi,
Postoje različite leće, a koriste se često jer su lagane i lako probavljive. Nije ih potrebno namakati prije kuhanja i brzo se pripremaju. Leća je bogata folnom kiselinom. Sve su ovo razlozi zašto ih je dobro uvesti u prehranu.
Zelena leća pirja se uz povrće i u varivima (kuha se oko 45min).
Crvena i žuta kuhaju se kraće 15-20min, lako se pretvore u pire.
Leća je odličan izvor vlakana i proteina. Sadrži i brojne vitamine, te željezo i cink.
Ovog tjedna pripremili smo doručak s avokadom i jajima, juhu s lećom ili krekere i namaz od leće sa salatom.
Uživajte u zelenim slasticama i ne zaboravite našu nagradnu igru JEDI, FOTKAJ I OSVOJI.
Još se stignete pridružiti i pobijediti!
INTEGRALNI TOST SA AVOKADOM I JAJIMA
sastojci: 2 jaja, 2 kriške integralnog kruha, 1 mali avokado, 1 čajna žličica soka limuna, morska sol, papar, peršin
priprema: pripremite jaja na tavi, prepržite tost sa jedne i druge strane, dok ne porumeni. Razrežite avokado, maknite košticu i pomiješajte sa sokom limuna, soli i paprom, dobro zdrobite vilicom. Namažite avokado smjesu ravnomjerno na tost, dodajte pečeno jaje i začinite. Poslužite dok je toplo.
JUHA S LEĆOM
sastojci: ¾ šalice zelene leće (može i narančasta ili žuta), ¼ šalice maslinovog ulja, 1 narezani luk, 1 zdrobljenji češnjaka, 1 žličica soli, 1 žličica papra, 1 žličica timijana, 1 žličica kumina, 3 šalice celera narezanog na kockice, 3 šalice naribane mrkve, 1 litra povrtnog temeljca ili vode, ¼ šalice paste od rajčice, 2 žlice octa
priprema: stavite leću u veliku zdjelu i polijte kipućom vodom. Ostavite pokriveno 15 minuta da zakuha. Ocijedite.
U veliki lonac stavite maslinovo ulje, celer, mrkvu, češnjak, timijan, kumin, sol i papar i kuhajte dok povrće omekša. Dodajte rajčicu, leću i temeljac, smanjite vatru i kuhajte 1 sat. Dodajte ocat, poslužite toplo.
Dok se leća kuha, možete dodati komadić kombu alge koja će smanjiti napuhavanje. Kasnije se alga pojede, bogata je mineralima. Ocat možete zamijeniti sokom limuna, bit će blažeg okusa.
NAMAZ S LEĆOM
sastojci: 1 šalica crvene leće, 2 i pol šalice vode, korijander, umak od soje, peršin, maslinovo ulje
priprema: skuhanu leću začinite umakom od soje, dodajte korijander. Dobro izmiješajte. Namažite na krekere (od heljde) i posipajte peršinom.
Naš prijedlog za prilog: salata od kupusa i mrkvice. Priprema: pola glavice crvenog kupusa (ribanog) i mrkvice (ribane) posolite, i dobro stisnite rukama. Neka odstoji 10 min, da pusti vodu, dodajte sušene grožđice, začinite uljem i octom.
SMOOTHIE S BANANOM I BADEMA
sastojci: 2 banane, 1 šalica bademovog mlijeka, 1 čajna žličica ekstrakta vanilije, 1 žlica maslaca (ili kokos), 1 čajna žličica chia sjemenki
priprema: staviti sve sastojke u blender, dok ne postane gusto
prevela: Tanja Kenjereš
uredila: Klara Benko
izvor: Mahunarke, Zorica (Makrnovo) i https://simplegreenmoms.com,