20201205_195942

Foodie Blog – čarolija blagdana na tvom stolu

Pred praznike, tempo i obaveze kao da nas gaze. Upravo tada bitno je imati par jokera u rukavu, te tako brzo, jednostavno i lako pripremiti ukusne zalogajčeke za našu obitelj i iznenadne goste. Naše trenerice Tea, Branka i Klara, iskoristile su jednostavne sastojke u drugačije jelo u kojem svatko može uživati.

Šarena pogača s topljenim sirom uz finu salatu, divno je predjelo ili večera. Lješnjak keksi ne mogu biti jednostavniji i samo mogu uspjeti! Dok je bustrengo kolač topla, sočna kombinacija za svaki dan, a uz dobro odabrano vino može biti i poseban kolač za praznike.

Šarena pogača sa topljenim sirom (Branka)

20201205_195942

 

 

Za tijesto potrebno:  400 g brašna (pola bijelo glatko/pola pirovo integralno -moja kombinacija), 1 veće jaje, 2 žlice jogurta ili skyra, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica začinskog bilja (kombinirala bosiljak/timijan/kim/ružmarin), 100 ml mlijeka, 1 suhi kvasac, 1 žličica šećera, 1/2 žličice soli (malo više ako volite slaniji kruh), razne sjemenke za posipanje

Za premazivanje tijesta prije pečenja: 1 jaje, malo sol, 1 žlica maslinovog ulja.

Pakiranje npr Camembert sira (može i Caprilo)

Zagrij 100 ml mlijeka, 1 žličicu šećera i kvasac, te pričekaj da se aktivira.  U veću zdjelu za mijesiti tijesto pripremi: brašno, izdubi u sredinu rupicu te polako dodaj aktivni kvasac, jaje, miješaj rukom te postepeno dodavaj ulje i jogurt. Kad se formiralo tijesto, ubaci sol i začinsko bilje.  Formiraj kuglu tijesta i ostavi na TOPLOM, 1-2h, u malo pobrašnjenoj zdjeli i pokrij (volumen se treba udvostručiti). Istresi tijesto na radnu plohu i bez puno gnječenja formiraj manje loptice veličine ping-pong loptice. Slaži u posudu za pečenje (prethodno nauljenu/papir za pečenje),  tako da idu u u krug oko posudice za sir (Camembert ima svoju drvenu kutijicu koju sam praznu stavila u lim za pečenje i oko nje slagala tijesto). Složene loptice ostavi da odstoje oko pola sata (za to vrijeme zagrij pećnicu na 200 stupnjeva). Premaži razmućenim jajetom s malo soli i svaku buhtlicu posipaj sa sjemenkama ( lan/suncokret/bučine/kim/krupna sol).

Pećnicu smanji na 180 stupnjeva, ubaci na pečenje,  a nakon 20 min u sredinu stavi i sir  (na siru zareži lagano nožem gornju plohu i odvoji koru, ali neka ostane preklopljeno da se kod serviranja može otklopiti i otkriti sir za umakanje). Zajedno peci još oko 20 min.

Servirati vrućeeee! Šarena pogača izgleda lijepo i svečano i dostojna je obiteljskog stola kao predjelo ili snekić uz dobru čašicu.

Lješnjak keksi (Tea)

Kekici

Potrebno: 150 g mljevenih lješnjaka, 1 veće jaje, 40 g maslaca omekšalog, 1 žličica praška za peciva, Prstohvat soli po želji vanilija, rum šećer

Mješavinu spoji, napravi loptice i sve peci na 180°C, cca.10-12 min.

Bustrengo ili bolonjska pita od palente i jabuka (Klara)

Bustrengo

Jabuka uvijek ima u kuhinji. Nekad su nam i dosadne koliko su uobičajene i svuda su.

Međutim ovaj kolač, učini ih posebnim i drugačijim. Jednostavan i brz kolač, nešto drugačiji radi krušnih mrvica i palente!

Potrebno:

100 g palente, 200 g brašna, 100 g krušnih mrvica, 100 g finog šećera, 500 ml punomasnog mlijeka, 3 velika jaja, 100 g tekućeg meda, 55 ml maslinovog ulja, 100 g suhih smokava (nareži), 100 g groždica, 500 g čvrstih jabuka (oguli i nareži na kockice), ½ žlice cimeta mljevenog naribana kora 2 naranče, naribana kora 2 limuna, 1 žličica soli

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, namaži plitki kalup za torte. U velikoj zdjeli izmiješaj paletnu, brašno, krušne mrvice i šećer. U drugoj umuti mlijeko, jaja, med i maslinovo ulje. Vlažnu smjesu dodaj suhoj, pa sve dobro izmiješaj. Dodaj smokve, grožđice, jabuke, cimet, naribane korice i sol, sve dobro promiješaj.

Smjesu ulij u kalup i peci oko 50 min. Ako rubovi počnu prebrzo poprimati smeđu boju, pokriti alu folijom. Posipaj kristalnim šećerom. Serviraj dok je topao, može uz žlicu slatkog vrhnja i neko desertno vino!

 

Prema receptu: Jamie Olivera, Jamiejeva Italija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *