jedi fotkaj

JEDI, FOTKAJ I OSVOJI – Zeleni ponedjeljak te nagrađuje!

 

FOTKAJ omiljeni, ZDRAVI obrok (mora biti sezonsko, lokalno, bez

mesa, napravljeno iz svježih namirnica),

PODJELI na društvenim mrežama uz OBAVENE

#zeleniponedjeljak #mofitfitness #jedizdravo #detox !

kad skupiš NAJVIŠE LIKE-a proslijedi na: info@mofit.hr

ili na FB (inbox) ili Instagram

TRI NAJBOLJA OSTVARUJU NAGRADE IZNENAĐENJA!

Čekamo fotke, a može i degustacija!

Projekt Zeleni ponedjeljak – vrijeme trajanja nagradne igre

od 15.11. do 15.12.18.,

minimalan broj sudionika 30,

mora biti aktivan Mofit član.

Sretno svima!

Leca

ZELENI PONEDJELJAK – 11. TJEDAN

 

Dragi članovi,

Održavanje imuniteta ključno je za dobro zdravlje. Namirnica koju možete redovito koristiti, a podržat će imunitet je – češnjak.

Usporava rast bakterija, gljivica i virusa, stoga je vrlo učinkovit kod prehlada i hunjavica, bolesti kože i crijevnih infekcija. Znanstvena istraživanja pokazuju da je dobar pri liječenju dijabetesa, raka i bolesti srca. Na srce i krvožilni sustav djeluje pozitivno tako jer snižava loš kolesterol i krvni tlak, potiče cirkulaciju i sprečava moždani udar.

Češnjak sadrži vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.

Ako ga ne možete jesti svježeg, dostupan je i u tabletama. Danas vam predstavljamo čak 2 recepta koji ga uključuju – gustu Dal juhu, te raviole s povrćem.

Još jedan podsjetnik za našu nagradnu igru JEDI, FOTKAJ, OSVOJI!!!

Dobar tek svima

 

Gusta Dal juha od crvene leće

sastojci: 1 ½ šalica leće, 2 žlice maslaca, 1 žlica sjemenki kima, 1 veća rajčica (može i bez nje) , ½ žlice kurkume, 2 manja češnjaka, malo sjeckane metvice (ako ima), voda

priprema: u posudu dodajte leću, vodu (ili povrtni temeljac), kurkumu. Kad zakuha, smanjite vatru, i miješajte povremeno dok se leća ne skuha (oko 20min). U međuvremenu u drugoj posudi otopite maslac, dodajte češnjak, sjemenke kima, crvene peperončine, pržite oko 3min. U kuhanu leću ubacite začine, dodajte nasjeckanu rajčicu, mentu, sol. Poslužite toplo.

Fina salata s keljem, ciklom i orasima

sastojci: 1 avokado, oguljen i nasjeckan, 2 žlice dijon senfa, sol, papar, 2 žlice vinskog octa, 1 manja cikla (skuhana, oguljena i tanko narezana) , 3 žlice ulja lješnjaka ili maslinovog ulja, manja glavica kelja (narezanog na trakice i blanširanog), ½ čaše zdrobljenih tostiranih oraha, 1 manja jabuka (narezana na polutke)

priprema: u blender dodajte avokado, ocat, ulje, senf i izradite (bit će gusto), začinte. Spojite kelj, ciklu, jabuku i orahe, ubacite dressing avokada i začinite.

Ravioli s povrćem

sastojci: 1 čajna žličica biljnog ulja, 3 češnjaka ( usitnjena),1 luk ( nasjeckan), 1 1/2 šalice fino usitnjenog kineskog kupusa, 1 mala mrkva (oguljena i naribana), 50 g gljiva shiitake, (sitno nasjecakana), 1 žlica umaka od soje, ravioli od rižinog tijesta (ili kukuruzna tjestenina).

priprema: zagrijte ulje u tavi na srednjoj toplini. Dodajte češnjak, luk, kupus, mrkvu i gljive. Kuhajte, uz miješanje, tijekom 5 do 6 minuta ili dok kupus ne omekša. Uklonite sa vatre, dodajte soja umak.

Tijesto ili raviole skuhajte i dodajte ih u povće, dobro promiješajte.

Pjenica s limunom

Sastojci : 200ml bio vrhnja za šlag, 50 g kokosovog šećera, 50 ml bijelog vina, korica i sok od ½ limuna

priprema: Izmiksajte vrhnje i šećer zajedno dok se ne spoje. Umiješajte vino, većinu limunove korice i soka. Ulijte u čaše i ohladite. Ukrasite s preostalom koricom limuna i nasjeckanim bademima.

prevela : Tanja Kenjereš, Mofit trener

uredila: Klara Benko, promocija zdravlja

Izvor: www.marthastewart.com, te www.bbbcgoodfood.com

kesteni

ZELENI PONEDJELJAK – 10. TJEDAN

Dragi naši,

Nema ljepšeg jesenskog osjećaja nego kad vam ruke griju kesteni. Voljet ćete ih još više kad saznate da su i jako zdravi.

Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no za razliku od oraha, badema i lješnaka imaju niži udio masti i visoki udio škroba te jedini sadrže vitamin C.
Sastavom su slični smeđoj riži, a predstavljaju izvrstan izvor vitamina B6. Kesteni su također i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava.

Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s dišnim sustavom poput bronhitisa i astme.

Kombinirajte kestene s divljom rižom, odlični su s prokulicama, mogu se jesti s pečenom bučom,…

Od ovog tjedna pripremli smo dodatnu motivaciju za sve vas.

Slikajte svoje omiljeno jelo, podijelite na svojim društvenim mrežama (FB, Instagram) uz obavezne #zeleniponedjeljak #mofitfitness #jedizdravo #detox! Fotku s like-ovima nam proslijedite na info@mofit.hr i onaj s najviše like-ova ostvaruje nagradu! Vrijeme trajanja od 15.11. do 15.12.

Podijelit ćemo tri, lude nagrade, taman pred Božić!

Dobar tek.

BUNDEVASTI UŠTIPCI

sastojci: 1 šalica naribane sirove bundeve, 2 žlice pirovog integralnog brašna, 1 žličica aru praha, himalajska sol, kokosovo ulje za prženje

priprema: sve sastojke izmiješajte da se povežu (osim kokosovog ulja). Tavicu prekrijte uljem i pržite uštipke sa svake strane dok ne porumene. Poslužite kao prilog ili zdrave grickalice.

KREM JUHA OD KESTENA

sastojci: 250 g kesten pirea, 30 g maslaca, 100 g mrkve, 1 češanj češnjaka, 1 litra povrtnog temeljca, 80 g vrhnja, maslinovo ulje, 3 kriške kruha, 100 g celera, 1 poriluk, ¼ muškatnog oraščića, 1 lovorov list, ½ ličice sjeckanog peršina, sol, papar.

priprema: u tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja, dodajte kruh (narezan na kockice), te ih popržite sa svih strana, izvadite na stranu. U zasebnu tavu stavite maslac, dodajte žlicu maslinovog ulja i dodajte na tanke trakice narezan poriluk, naribanu mrkvu, korijen celera. Malo posolite i pirjajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte češnjak, malo muškatnog oraščića, promiješajte i čim češnjak zamiriše dodajte kesten pire. Ulijte povrtni temeljac, sve zajedno štapnim mikserom izblendajte. Kuhajte još 2-3 minute, lagano. Ubacite vrhnje pred kraj, sol i papr. Ukrasiti možete preprženim tostiranim kruhom, svježim peršinom.

(Za prilog možete poslužiti i bučine uštipke!)

JABUKE S BIJELOM ČOKOLADOM I ŽITARICAMA

sastojci: 1 srednje velika jabuka narezana na kriške, pola bijele čokolade za kuhanje (otopljene), ¼ šalice zobenih pahuljica.

priprema: jabuku narezati na 12 kriški, umočici u bijelu čokoladu i posipati sa zobenim pahuljicama. Pustiti da se ohladi i poslužiti kao grickalice.

prevela: Tanja Kenjereš

uredila: Klara Benko

izvor: www.tvornicazdravehrane.com, www.finirecepti.net.hr, www.eatingwell.com

mentalno zdravlje

5 činjenica kako vježbanje podržava mentalno zdravlje

Redovita tjelovježba daje mnoštvo dobrobiti za nas, a jači mišići i zdravo srce tek su početak transformacije! Vježbanje je povezano s cjelokupnim osjećajem u tijelu: osim što jača organizam, utječe i na fokus, pomaže u samodisciplini, potiče dobar osjećaj i zadovoljstvo sobom. I zato osnažite se mentalno vježbanjem.

Evo kako:

1. Sredina je zakon

Istraživanje na 1,2 milijuna odraslih osoba u Americi pokazalo je da su oni vježbači koji treniraju kraće, oko 45 minuta, postigli bolje mentalno zdravlje od onih koji su se znojili u dugim treninzima. Također je potvrđeno da su oni vježbači koji treniraju tri do pet dana u tjednu imali manje problema mentalne prirode (slab fokus, anksioznost, loš san, umor) od onih koji uopće nisu vježbali ili onih koji su radili više od pet puta tjedno. Dakle, sredina je zakon, zato vježbajte između dva i šest sati tjedno.

2. Svaka vježba je dobra, ali neke su bolje od drugih

Istraživači su utvrdili da neke vrste vježbanja bolje podržavaju mentalno zdravlje. Tu se ubrajaju najprije timski sportovi, nakon toga slijede vježbe kružnog treninga, a zatim aerobne vježbe u teretani. Iz ovoga slijedi da birajte aktivnosti u grupi za bolje mentalno zdravlje. Yoga i body & mind programi također su visoko ocijenjeni u poticanju dobrog raspoloženja.

3. Dizanjem utega pomažete si

Nedavna analiza treninga potvrdila je da trening snage ublažava simptome depresije. Naime trening snage ima sličan učinak kao antidepresivi i/ ili psihoterapija. Kineziolog dr. Jacob Meyer objašnjava kako nije važno hoće li ljudi zapravo poboljšati svoju snagu ili ne jer da bi se povećala snaga organizam djeluje tako da simptomi depresije opadaju.

4. Mozak treba raznolikost

Neurološki stručnjak Maurice Curtis objašnjava da je mozak jedini organ koji ne možete preopteretiti, ali isto tako nećete napredovati ako ne izazazovete svoju sivu tvar uvodeći nove načine kretanja! Ako radite istu vježbu/aktivnost svaki dan, sigurno ćete je jako dobro zapamtiti. Mozak treba raznolikost za napredovanje!

5. Vježbanje vašeg uma je također dobro

Meyer objašnjava kako povećana svijesnost može dovesti do povećane tjelesne aktivnosti, a meditacija potaknuti bolju percepciju razine vaše tjelesne aktivnosti. Kombinacija tjelesne aktivnosti i meditacije (opuštanja, relaksacije) idealna je za stabilan i zdrav život.

Prevela: Tanja Kenjereš, trenerica

Uredila: Klara Benko, promocija zdravlja

preuzeto : www.lesmills.com

nar

ZELENI PONEDJELJAK – 9. TJEDAN

Dragi članovi,

zimi su prehlade česte, ALI ne ako na vrijeme ojačamo svoj imunitet!

Zdrava i uravnotežena prehrana, puna vitamina C, jedan je od riješenja. Namirnica koju ćete upravo sad nalaziti na tržnicama je Nar! Ovo voće podiže imunitet, smanjuje stres i pozitivno djelujete na cjelokupno zdravlje.

Odličan je izvor vitamina (vit. K i C), te ima snažna antioksidativna, antivirusna, antibakterijska i anti-tumorska svojstva. Nar pomaže u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka, štiti od moždanog i srčanog udara.

Simbol je obilja i plodnosti! Dodajte ga u salate, jedite kao međuobrok, … Jednostavno ćete ga očistiti da u posudu punu vode, ubacite nar i gulite ga pod vodom. Na taj način izbjeći ćete crvene fleke soka po sebi i kuhinji!

Za jači imunitet pogledajte i naš blog o Mumiju, suradnice fitoterapeutice Snježane Kolobarić.

Ugodan vam dan

DORUČAK S MASLACEM KIKIRIKIJA I JABUKOM

sastojci: 4 kriške integralnog tosta, 4 žlice kikiriki maslaca, 1 jabuka tanko narezana, 2 žličice cimeta, 1/4 šalice zobenih pahuljica, 2 žlice pekan oraha (može i obični),1 žlica usitnjenih pistacija (po želji ili neki drugi)

priprema: prepecite kriške tosta, narežite jabuke na tanke kriške. Namažite svaki tost maslacem kikirikija, poslažite par kriški jabuka, posipajte sa cimetom. Dodajte 1 žličicu zobenih pahuljica i pola žličice oraha. Posipajte pistacijama uz malo meda i poslužite.

SALATA SA ŠIPKOM, RIKOLOM I FETA SIROM

sastojci: 120g rikole,1 šipak, 180g usitnjenog feta sira, 2 žlice aceta balsamica (ili limuna), 1 žlica maslinovog ulja, sol, papar

priprema: šipak očistite i bobice stavite u zdjelu, dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte.

Poslužite uz:

POPČCI OD TIKVICA I BOSILJKA S UMAKOM OD HRENA

sastojci: 100 g glatkog bijelog brašna, 2 jaja razmućena, 4 žlice mlijeka, 2 naribane tikvice, 2 žlice bosiljka, svježeg, 2-3 čili papričice, sitno nasjeckane, 1-2 žlice maslinovog ulja

priprema: u brašno dodajte sol i papar, umiješajte jaja, te mlijeko da nastane glatko tijesto. Na kraju umiješajte tikvice (dobro ocijeđene), bosiljak i čili papričicu.

U tavu ulijte malo ulja, zagrijte i pecite popečke s obje strane na srednjoj vatri da se ispeku iznutra (dobit će zlatnu koricu izvana).

umak sastojci: 150 ml kiselog vrhnja, 2 žlice majoneze, 1-2 žličice umaka od hrena, 2 žlice bosiljka

priprema: u kiselo vrhnje dodajte ostale sastojke i spojite dobro vilicom, posolite i popaprite. Stavite u hladnjak da odstoji.

SIROVA TORTA OD “SIRA” (MANDARINE)

sastojci: smeđa podloga: 2 šalice oraha, ½ šalice datulja, 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg đumbira, prstohvat soli.

žuta krema: 3 naranče, oguljene i narezane na komade, 6 mandarina (oguljene i narezane na komade, 2 šalice indiskih oraščića, 4 žlice meda, stevija (ili med), 2 žlice soka od limuna, naribana kora od jedne naranče, 1 žličica ekstrakta od vanillije, sol, 5 žlica kokosovog maslaca.

crveni preljev: paket smrznutih malina, sok tri mandarine, 3 žlice meda, 2 žličice soka od limuna, 3 žlice chia sjemenki.

priprema: U okruglom kalupu za torte stavite papir za pečenje. U multipraktik ubacite sve sastojke za podlogu i miksajte dok ne usitnite sve sastojke i dobijete ljepljivu smjesu. Prebacite smjesu u kalup i dobro ju utisnite u podlogu. Odložite u hladnjak dok ne bude gotov ostatak torte.

žuta krema: U multipraktik ubacite sve sastojke osim kokosovog maslaca i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte kokosov maslac i još malo izmiksajte. Dobivenu glatku kremu prelijte preko podloge u kalupu. Odložite u hladnjak na minimalno 8 sati kako bi se krema dobro stisnula.

crveni preljev: Polovicu malina smiksajte u blenderu sa svim ostalim sastojcima (osim chia sjemenki). U dobivenu smjesu rukom umiješajte chia sjemenke i ostatak malina. Odložite u hladnjak do serviranja. Prelijte preljev na poslužene komade torte.

Pripremila : Tanja Kenjereš

Uredila: Klara Benko

preuzeto : https://zelenarium.com, www.jaroflemons.com, www.centarzdravlja.hr +Sensa časopis

trudnoća

SIGURNO je vježbati u trundoći intenzivne treninge

Sportašice uspijevaju vježbati sigurno i intenzivno prije i za vrijeme trudnoće i NE povećavajući rizik od komplikacija u trudnoći pokazala je nova studija.

Sve žene koju su prošle kroz trudnoću, znaju da je ona fizički zahtjevna. Plod u utrobi, da bi rastao, zahtijeva dio majčine krvi, energije i kisika. Tijelo se adaptira na potrebe ploda povećavajući svoj volumen i opskrblju krvlju s njegovim rastom. No uvjeti u utrobi su drastično različiti od vanjskog svijeta, npr. opskrba kisikom je niska kao i na velikim nadmorskim visinama poput Everesta.

Plod se može zdravo razvijati u tim otežanim uvijetima, inače mi kao vrsta ne bismo preživjeli. Ali ponekad se postavlja pitanje – treba li toliko zahtjevno stanje poput trudnoće dodatno opteretiti intenzivnom tjelovježbom?

Stručnjaci se većinom slažu da je umjerena tjelesna aktivnost zdrava i potrebna za većinu trudnica. Preporuke su 150 minuta tjedno bržeg hoda ili umjerene tjelovježbe. Dok se za intenzivnije tjelesne aktivnosti poput trčanja, intenzivnog bicikliranja i treninga sa vanjskim opetećenjem smatra da mogu izmoriti i ozljediti trudnicu te na taj način smanjiti plodu potrebnu količinu kisika i nutrijenata.

Također se smatra da intenzivno vježanje prije i za vrijeme trudnoće može povećati veličinu i zategnutost mišića donjeg dijela zdjelice i time dovesti do rizaka od pucanja perineuma (tkiva koji povezuje vaginu i anus).

Nova studija koja je objavljena u British Journal of Sports Medicine istraživala je trudnoću kod profesionalnih sportašica, a koje treniraju intenzivno. U istraživanju je sudjelovalo 130 sportšica i 118 majki koje nisu sportašice. Uz dopuštenje, pregledani su njihovi zdravstveni kartoni o trudnoći i porodu.

Rezultati su pokazali da su sportašice trudnice, od kojih su neke trenirale i do kraja trudnoće imale zdrave trudnoće i mali broj komplikacija tijekom poroda. Trajanje poroda nije odstupalo od kontrolne grupe niti je bila povećana potreba za carskim rezom.

Također se pokazalo da su sportašice imale manju šansu da dožive pucanje perineuma tijekom porođaja od kontrolne grupe, osobito one sportšice koje su se bavile sportovima koji zahtjevaju velika naprezanja.

Istraživanje je pokazalo da je važno trenirati tokom trudnoće, ali da sve ovisi individualno o svakoj ženi, te je bitan dogovor s liječnicima.

Fizička aktivnost prije i tokom trudnoće donosi dobrobit i majci i djetetu.

Preveo: Nikola Dino Badovinac, trener

Uredila: Klara Benko, promocija zdravlja

Izvor : https://www.nytimes.com

kvinoa

ZELENI PONEDJELJAK – 8. TJEDAN

Dragi članovi,

možda će nekima zvučiti egzotično, al zapravo je vrlo pristupačna namirnica odličnog okusa – kivnoja.

Osobitost kvinoje je visoki udio i kvaliteta proteina, koji obuhvaćaju sve esencijalne aminokiseline, a osobito je bogata lizinom koji sudjeluje u procesima rasta i zacjeljivanja tkiva, te čuva kardiovaskularni sustav, a smanjuje rizik od srčanog udara za 29%. Preporuča se osobama sklonim migrenama (sadrži magnezij koji pomaže u opuštanju krvnih žila i riboflavin koji poboljšava energetski metabolizam u mozgu i mišićima), te ženama u menopauzi koje imaju simptome kardiovaskularnih bolesti (visoki tlak, kolesterol). Javite vaše favorite i uživajte u novim okusima.

Dobar tek

KVINOJA S ČOKOLADOM

sastojci: 1/2 šalice crvene kvinoje, 1 šalica vode, 1 šalica bademovog mlijeka, 2 žličice kakao praha, 2 žličice meda, 2 žličice chia sjemenki, prstohvat soli, tostirani lješnjaci, komadići čokolade

priprema: kvinoju staviti u vodu na štednjak i pustiti da zavrije, smanjiti vatru i kuhati još 15-ak minuta, dok ne upije svu vodu. Dodati bademovo mlijeko, sol, med, chiu i kakao. Kuhati dok se ne zgusne. Poslužiti s tostiranim lješnjacima i komadićima čokolade.

SALATA OD BIJELE LEĆE

sastojci: 1 šalica bijele leće, 1 žuta tikvica (narezana), 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckati), 1 žlica pistacija, 1 žlica peršina (sitno nasjeckanog), 1 žlica mente (sitno nasjeckane, ako imate), 2 suha chilija, maslinovo ulje, himalajska sol, crni krupni papar

umak:1 žličica dijon senfa, 1 žlica javorovog sirupa, 1 dcl maslinovog ulja, 1/2 limuna

priprema: Sve sastojke za umak smiksajte u blenderu ili promućkajte u zatvorenoj staklenci. Leću skuhajte po uputama na pakiranju. Odložite sa strane.U tavi, na žlici maslinovog ulja, pirjajte češnjak i narezanu tikvicu, ali svega nekoliko minuta dok tikvica ne upije ulje. Odložite na strane. Leću podijelite u dvije zdjele, dodajte po 1 žlicu umaka. Dodajte sol, papar i promiješajte. Zatim dodajte tikvice, pistacij, peršin, mentu, i chili. Još jednom sve posolite i popaprite te prelijte s ostatkom umaka. Možete ju poslužiti kao prilog ili kao obrok sam za sebe.

Naš prijedlog na tositrani kruh, nakapati malo maslinovog ulja, staviti dinstane gljive (na tržnicama ima vrganja s lukom i peršinom) i uživajte uz salatu s lećom!

KEKSIĆI OD JABUKA

sastojci: 100 g sušenih jabuka, 200 g integralnog brašna, 100 g slanog maslaca (hladnog), 100 g smeđeg šećera, 1 jaje (iz slobodnog uzgoja ako je moguće)

priprema: Zagrijte pećnicu na 200 ºC . U protvan stavite papir za pečenje i namažite maslinovim uljem. Stavite jabuku u blender i nasjeckajte je, zatim dodajte brašno, maslac, šećer i prst morske soli. Promiješajte minutu, a zatim stavite 3 žlice mješavine staviti na stranu. Dodajte jaje i miješajte dok se ne sjedini. Podijelite na 24 komada, oblikujte u kuglice, a zatim lagano pritisnite dlanom u krugove od 4 cm. Posipajte kolačiće ostatkom mješavine, lagano ju pritisnite u kolačiće. Pecite 8 do 10 minuta, ili dok ne pozlate. Ostavite da se malo ohlade.

Prevela: Tanja Kenjereš

Izvor: www.tvornicazdravehrane.com, www.jamieoliver.com

Facebook post

Nova razina treninga, dizajna i inovativnosti – pridruži nam se!

adidas u Zagrebu otvara jedinstveni sportski studio. Nova razina treninga, dizajna i inovativnosti proteže se kroz 260 metara kvadratnih novog adidas Sports Studija na lokaciji Ilica 21, Zagreb.

Koncept adidas Sports Studia koji se bazira na treninzima, prehrani i inspiraciji provodit će treneri partner kluba Mofit, adidas runnersi, novi adidas Women stručni tim nutricionista, stilisti te drugi inspirativni ljudi.

Imat ćete priliku uživati u:

  • Trening radionicama gdje se govori o najnovijim metodama treninga i inovacijama u odjeći i obući,

  • Radionicama zdrave prehrane na temu suplemenata i pravilnoj prehrani za iznimne rezultate,

  • “Lifestyle” radionicama sa zanimljivim ljudima iz svijeta glazbe, mode i drugih segmenata života za što bolju inspiraciju.

adidas Sports Studio službeno otvara svoja vrata 31.10., a prijave za članove otvorene su na www.sportsstudio.hr.

Savršena nadopuna konceptu osnaživanja žene kroz trening te svestrani pristup sportu upravo je nova adidas Statement Kolekcija. Kolekcija inspirirana globalnom mrežom snažnih i samosvjesnih žena kao što su Karlie Kloss, Dua Lipa, Shay Mitchell, Hannah Bronfman i Garbine Mugurza, od kojih svaka ima različit pristup treningu. Statement Kolekcija namijenjena je ženama koje zahtijevaju performans bez kompromisa uz jasno pokazivanje stila i kreativnost

Potražite nas na trećem katu adidasa u Ilici od 5. studenog, na mjestu okupljanja svih sportskih kreatora koji žele nešto drugačije za sebe! I vježbajte sa nama!

Adidas grupa globalni je lider u industriji sportskih proizvoda, nudeći široki spektar obuće, odjeće i opreme za sport i životni stil temeljnih brendova adidas, Reebok i TaylorMade. Sa sjedištem u Herzogenaurachu u Njemačkoj, Grupa zapošljava više od 56.888 ljudi širom svijeta i 2017. godine ostvarila je oko 21,2 milijarde eura prodaje.

mumijo

Smanjuje umor, jača izdržljivost, a to su samo neke dobrobiti korištenja… Mumija

Avicena najugledniji muslimanski liječnik, prosvijećeni filozof, veliki mislilac i svestrani genij, smatra se na polju medicine “ocem rane moderne medicine” za Mumijo je rekao da: “izoštrava svijest, jača želudac i olakšava disanje; to je najsavršeniji lijek.“

Nažalost, Hrvatsko tržište ne poznaje dovoljno ovaj sjajni prirodni pripravak koji se već stoljećima koristi na Istoku.

Mumijo je nastao kao rezultat interakcije mikroorganizama, biljnih i životinjskih ostataka i odgovarajućih geografskih i klimatskih uvjeta. Nalazišta mumija su uglavnom u predjelima Himalaja. Kad je riječ o eksploataciji nalazišta, najveći im je problem prići. Rezerve mumija su ograničene. Ipak glavni razlog što zaliha mumija još ima jest taj što se upotrebljava u malim dozama. Uobičajene su četiri vrste ljekovite smole:

  • od zlatne do crvenkastozlatne boje,
  • od srebrne do bijelosive,
  • od bakrene i
  • crne do tamnosmeđe.

Posljednja se vrsta tradicionalno smatra najkvalitetnijom iako ispitivanja pokazuju da su sve vrste sličnog djelovanja.

Okus mumija je blago gorak, a miris specifično aromatičan. Mumijo je smolast, rastezljiv i na sobnoj temperaturi ljepljiv iako može biti i u obliku suhog ekstrakta.

Kemijski sastav mumija

Sadrži od 60 do 70 aktivnih supstancija organskog i neorganskog podrijetla, što ga čine najsloženijim prirodnim ljekovitim sredstvom. U sastav mumija ulaze mikroelementi, makroelementi, proteini, aminokiseline, masne kiseline, prirodni steroidi, vitamini, steroli, kumarini, eterična ulja, neutralne i kisele smole, vosak, benzoati, hipurna kiselina, terpeni, saponini, alkaloidi, fosfolipidi, elaginska kiselina, humična i fluvična

Djelovanje mumija:

  1. mumijo sadrži gotovo sve minerale potrebne organizmu u ionskom obliku
  2. aktivne komponente su u idealnoj ravnoteži
  3. fulvična kiselina prenosi minerale i druge tvari do stanica gdje uspostavlja, a potom i održava potreban električni potencijal, vezuje i odstranjuje otrove, otpadne produkte metabolizma i radioaktivne tvari
  4. normalizira električni potencijal stanica i sprečava njihovu preranu smrt
  5. sve spomenuto odražava se na kiselo-baznu ravnotežu, dobro funkcioniranje organizma, odnosno na pravilan odnos katabolizma i anabolizma i na veću iskorištenost kisika

Takva dubinska regulacija na staničnoj razini pridonosi uspostavljanju normalne funkcije oboljelog organizma, odnosno djeluje i preventivno tako da održava zdravo stanje.

Klinička primjena pokazuje da mumijo pomaže kod:

  • čira na želucu i dvanaesniku, gastritisa, zatvora
  • rana i oporavka poslije operacija
  • oteklina i opeklina, hematoma
  • tromboflebitisa
  • trovanja
  • išijasa, neuralgija
  • bolesti desni
  • iščašenja, uganuća, upalnih stanja mišića
  • iscrpljenosti, pada energije

Treba naglasiti da uzimanje mumija skraćuje vrijeme liječenja. Do punog izražaja dolaze antiseptička, antibakterijska, antiflogistička i druga svojstva mumija.

Mumijo su u Hrvatsku prvi donijeli sportaši jer okrepljuje organizam i obnavlja energiju, smanjuje osjećaj umora, pojačava izdržljivost i podiže opću otpornost organizma.

Mumijo nije čudotvorna tvar koja preko noći liječi sve. Riječ je o jedinstvenom prirodnom sredstvu koje cjelovito djeluje na organizam.

Mumijo se obično pije dva puta na dan: ujutro natašte i navečer prije večere. Preporučuje se uzimati ga u rastvorenom obliku (u 1dl vode ostavi se petnaestak minuta, a zatim se doda žličica meda).

Pripemila: Snježana Kolobarić, fitoreapeut , više na: bioterra.hr/o-nama

Uredila: Klara Benko

tofu

ZELENI PONEDJELJAK – 7. TJEDAN

Dragi članovi,

I ovaj tjedan u isto vrijeme sa zdravim receptima i idejama.

Posebna namirnica za tjedna – tofu. Lagana, dijetalna, niske kalorijske vrijednosti!

U 100gr ima oko 130 kcal. Sadrži oko 15 g bjelančevina i samo 1 g ugljikohidrata. Ne sadrži kolesterol, baš suprotno – potiče snižavanje kolesterola u organizmu! Sadrži željezo, fosfor, magnezij, cink, te vitamine B skupine i vitamin E.

Najvažniji je izvor bjelančevina biljnog podrijetla jer sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Dobar je za probavu, a mogu ga konzumirati i mala djeca, starije osobe te osobe s probavnim smetnjama.

Javite svoje omiljene zelene recepte.

TORTILJE S BROKULOM, SIROM I JAJIMA

sastojci: 1 šalice kuhane brokule, 2 velika jaja, lagano izmiješana, 1/2 sira po izboru ( cheddar ili mozzarella), sol i svježe mljeveni papra, integralne tortilje, ulje, za pržiti

priprema: Skuhajte brokulu. Začinite solju i paprom i stavite na stranu. Ispecite jaja po svom ukusu.


Posložite ih na tortilje i posipajte sa sirom i brokulom. Presavinite na pola. Zagrijte malo ulja u tavi na srednjoj vatri. Pecite par minuta na jednoj pa okrenite i pecite na drugoj strani dok ne pozlati. Poslužite toplo.

HRSKAVI TOFU SA SALATOM

sastojci: 1 pakiranje tofua, 1/4 šalice kukuruznog škroba, 1/4 šalice krumpirovog škroba, 1/4 čajne žličice soli, kokosovo ulje za pečenje Miso preljev: 1 žlica mirina, 1 žlica za sake-a, 1 žlica miso paste, 1 čajna žličica smeđeg šećera

priprema: stavite tofu na papirnate ručnike i pustitie da upiju tekućinu – ne pritišćite, samo uklanjate višak vlage. Izrežite tofu na male kocke. Pomiješajte kukuruzni škrob, krumpirov škrob i sol u zdjelu. Umiješajte tofu u smjesu škroba. U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj toplini. Kada je ulje zagrijano dodajte komade tofua i pecite dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Stavite tofu na žičani stalak. Dok se tofu hladi, napravite umak. Stavite mirin nakratko u malu posudu za kuhanje i pustite da se kuha na srednjoj vatri 2 minute. Dodajte miso i promiješajte dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte šećer i smanjite vatru. Kada zakuha glazura je gotova. Ubacite tofu u umak i uživajte. Poslužite s prženim sjemenkama sezama u salate.

MINI PALAČINKE OD BUČE I ČOKOLADE

sastojci: 1 čaša brašna, 1 1/2 žlice smeđeg šećera, 1 žličica praška za pecivo, 1 čajna žličica sode za pečenje, 1/4 čajne žličice soli, 1 čajnu žličicu cimeta, 1/4 čajna žličica muškatnog oraščića, 1/8 mljevenog klinčića, 1/8 mljevenog đumbira, 1 šalica mlaćenice, 1 jaje, 1/4 šalice bundeve, 1/2 žlica maslaca, lagano rastopljenog i ohlađenog

priprema: u zdjelici, promiješajte brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu za pečenje, sol i začine. U tekućoj mjernoj posudi umutute zajedno mlaćenicu, jaje, bundeve i maslac. Dodajte vlažne sastojke na suhe sastojke i pomiješajte dok ne bude glatko. Ubacite komadiće čokolade.
Zagrijati tavu na srednje jakoj vatri i kistom namažite maslac. Žlicom oblikujte male palačinke i pecite dok se rubovi ne dignu. Okrenite i nastavite peći 1-2 minute, ili dok ne postanu zlatno smeđe.

prevela : Tanja Kenjereš

uredila: Klara Benko

izvor: I am food blog breakfast-quesadillas-with-broccoli-cheddar-and-eggs; best-way-cook-crispy-tofu;one-bowl-pumpkin-chocolate-chip-mini-pancakes