Ljeto na Trešnji 27.6. a

Spinning maraton i ljeto na Trešnji

 

Dragi Mofitovci, susjedi, prijatelji,

ova godina počela nam je intenzivno, no upravo zato odlučili smo ljeto začiniti dobrim aktivnostima, zabavom, druženjem i naravno vježbanjem!

Prvo događanje je pred nama!

Naša Mofit Spinning ekipa redovito vozi i sudjeluje na maratonima u obljižnjim zemljama. Zapitali smo se – zašto ne ponovo kod nas?

I evo, 27.6. od 18:30h družimo se na SPINNING MARATON-u!

Očekuj odličan trening s čak 4 trenera i Gostom iznenađenja! Zajedno ćemo pomicati osobne granice snage i izdržljivosti, ali i dobro se zabaviti, družiti.

Raznovrsna glazba, osobnost trenera i poticaj pogurat će te dalje nego očekuješ! Da doživljaj bude pravi ljetni – bit ćemo vani pod nebom na Trešnji – na livadi ispred Mofit, Lime Bara!

Svi su dobrodošli i mogu voziti Spinning jer vozi se u zonama otkucaja srca, tako možeš samo lagano vrtjeti i pjevati ili pak voziti na najjače i gurati najteža brda do zadnjeg atoma snage!

U 20:30h krećemo s Cocktail Party by Alcaprone!

Cijena je 200kn a uključuje organizaciju, najam Spinnera, snackove, piće osviježenja,… Ukoliko Spinner dijeliš s još jednom osobom cijena je 100kn po osobi. Registracija u 18h, vrijeme maratona od 18:30h do 21h.

Povedi podršku, obitelj ili prijatelje jer ovo će biti ispit tvoje snage!

Prijave i upite za maraton šalji na klara@mofit.hr.

Svi zaljubljenici u bicikle i vožnju na dva kotača dobro su došli!

Budi sa nama, ovog ljeta na Trešnji! 

High Res JPG (12)

Proljetni izazovi Les Millsa za tebe

 

Sve nas je zadesila situacija s Covidom-19, ALI jedno smo naučili; IMUNITET JE VAŽAN alat za naše zdravlje. Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost igraju nezamjenjivu ulogu u tome.

Kako već samo nakon 30 dana tjelesne NEaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića – pozivamo te da zajedno sa nama NADOKNADIŠ aktivnost! 

Pokreni se uz najpopularnije grupne programe na svijetu – Les Mills. U Mofit fitness klubu naći ćeš ih čak 6, a to su: Body Pump, Body Attack, Body Combat, Body Balance, GRIT i Sh’Bam. 

Probaj nešto novo i pronađi treninge koji će ti pomoći ojačati tvoje tijelo i imunitet. Ako voliš trening s utezima to je Body Pump ili plesni poput Sh’Bam-a, kombinaciju joge i pilatesa na Body Balance… No evo i idealne prilike da upoznaš sve treninge odjednom! 

Proljetna promocija Les Millsa je 06.06.20. u 17h, a nastavlja se prema rasporedu:

  • 17.00 – 17.30 Body Pump

  • 17.45 – 18.15 Body Balance

  • 18.30 – 19.00 Body Attack

  • 19.15 – 19.45 Sh’bam

  • 20.00 – 20.30 Grit

  • 20.45 – 21.15 Body Combat

Sve treninge mogu odraditi početnici i napredni. Za ova fantastična četiri sata treninga trebaš sportsku odjeću, ručnik i čiste tenisice. Povedi i prijatelja ili prijateljicu jer BESPLATNO JE za sve! 

Nakon izazovnih i zabavnih treninga očekuje te druženje s našim trenerima i opuštanje uz prirodne sokove i dodatke prehrani. Prijave su obavezne na info@mofit.hr.

Svi dobro znamo da vježbanje jača imunitet i dobar osjećaj. I zato brini za svoje zdravlje UVIJEK, budi u klubu gdje  se druže istomišljenici i ZALJUBLJENICI u zdrav životni stil.

Veselimo se tvom dolasku

 

IMG_20200519_084456

Foodie Blog – probaj nešto novo

Probati nešto novo teško je: ili nam uopće ne padne na pamet ili imamo hrpu isprika. Ali složit ćeš se, lakše je kad sretneš nekoga poznatog tko je isto već i učinio. E pa tvoje trenerice su već odradile ove recepte i ako ima nejasnoća svaku od njih možeš pitati za detalje.

U receptima koje spremamo držimo se sezonskog, lokalnog i čim prirodnijeg. Imaš li svoj vrt (kao Branka) ili kumicu najbolje je jesti i s povjerenjem u sam proces proizvodnje.

Za danas je Branka izabrala (kineske) palačinke za predjelo. Iako odmah asociraju na nešto slatko….. ovaj puta to nije slučaj! Drugačije ruho, u funkciji kruhića, savršen za doručak ili brzi snack, a kao stvoren uz umake ili variva … Uvjerena sam da imaš sve sastojke već sad doma!

Kineske palačinke sa začinskim biljem (Branka)

IMG-20200520-WA0019

Tijesto:

300 gr brašna (glatkog-TIP OO ili Manitoba idealni), 180 ml mlake vode, prstohvat soli (himalajska ili obična)

Punjenje:

šaka zelenog začinskog bilja (npr. list peršina, celera, ljupčaca, vlasca … ono sto imam na balkonu ), 1 dcl maslinovog ulja, 1 žličica brašna, prstohvat soli i malo papra

Za ovo jednostavno tijesto treba spojiti ova 3 sastojka u zdjeli, a nakon toga mjesiti na podlozi nekoliko minuta da se postigne elastičnost i glatkoća. Tijesto ostavi da se odmori oko 30 minuta umotano u prozirnu foliju.

Pripremi punjenje u manju zdjelicu. Bilje nasjeckaj, dodaj sol i papar, zamješaj sa uljem.

Tijesto podjeli na 6 kugli, svaku razvaljaj na tanko (2 mm) u ovalni oblik i na svaku ” plahticu” razdjeli punjenje i razmaži. Svaka plahtica se rola kao palačinka i zavije u zvrk. Tada se svaki zvrk stanji dlanom pa valjkom do debljine oko 4-5 mm, nježnim pokretima da se ne izgube slojevi i da ne izviri punjenje na površinu. Malo naulji tavu i na vrućoj tavi peci svaku palačinku sa svake strane oko 2 min. Kada se okrene, poklopi tavu da se zadrži vlažnost i potpuno ispeče u cijeloj debljini. Trebaju dobiti pokoji mjehirić i lijepe ” reš” pjegice .

Sa ovim divnim tijestom dovoljan je tvoj omiljeni umak, a može se konzumirati i uz maslac ili uz gustu juhicu ili varivo.

Juha s koprivom (Klara)

IMG_20200517_133611

Kopriva je zdrava i koristi se dugo u narodnoj medicini. Poznata je po tome što utječe na izmjenu tvari u organizmu, potiče izlučivanje probavnih sokova i probavu masnoća,… najbolje je koristiti dok je njezina sezona, a to je sada.

Potrebno:

500 gr koprive, 1 krumpir, 2-3 žlice zobenih pahuljica, sol, papar, malo maslaca

Krumpir staviš u hladnu vodu, sa soli. Kad je skoro kuhan, ubaciš listove koprive koja je prethodno dobro oprana. Istovremeno dodaješ i zobene pahuljice i začine. Kad je krumpir skroz kuhan, štapnim mikserom sve dobro izblendaš, dodaš 2 žlice masalaca. Začiniš dodatno ako je potrebo i serviraš.

Rižito s bobom

IMG_20200517_133313

Bob je namirnica koju mnogi izbjegavaju radi tvrte opne koju ima. Međutim, kad se navikenete ta opna (i sameljena ili pasirana) i ne osjeti se.

Potrebno:

300 gr riže arborio, 1/2 kg boba, 1 manji luk ili par poriluka, 1 dcl bijelog vina, maslac, začini

Sitno nasjeckani luk (na tržnici se može naći i mladi) propirjaj na maslinovom ulju. Kad pozlati dodaj bob, propirjaj, te dodaj rižu. Pažljivo miješaj da ne zagori. Dodaj malo bijelog vina, kad ishlapi, povrtni temeljac (ili vodu). Kuhaj na laganoj vatri, svako toliko miješajući i ako treba dodaj temeljac, sve dok riža i bob ne omekšaju. Dodaj 10 gr maslaca, 1 šaku naribanog parmezana, začini sa soli i paprom.

Uz to preporuka: grilane kobasice

Možda ti se čini ovaj jelovnik zasitan, no svako od ovih jela može se pripremiti odvojeno. Ali obrok, ne bi bio završen bez deserta, zar ne?

Zobene palačinke (Tea)

IMG-20200519-WA0001

Tijesto:

3 dl mlijeka (obično ili neko biljno, pr.bademovo), 100 g mljevenih zobenih pahuljica ili zobeno brašno, 1 žlica kakao praha, 1 mjerica whey proteina-okus čokolada(može i bez toga), prstohvat soli, po želji možeš dodati kokosov šećer ili neko sladilo, ali nije potrebno.

Peći na kokosovom ulju, vaditi po 1 žlicu na zagrijanu tavicu.

Premaz:

Džem/pekmez od jagoda i chia sjemenki, 250 g jagoda, 1 žlica chia sjemenki, 1 žlica meda, aroma vanilije

Jagode nareži i zagrij (na laganoj vatri) dok ne puste svoj sok. Kad se malo ohlade ubaci chiu i med te aromu vanilije. Ovakav namaz može stajati do tjedan dana u hladnjaku.

Za čokoladni preljev otopi tamnu čokoladu u malo bademovog mlijeka ili slatkog vrhnja.

Javi svoje komentare, ili omiljene kombinacije s ovim namirnicama. Spremene smo okušati i tvoju verziju!

Izvor: Tea P., Branka J. T., Klara B. trenerice

 

 

 

IMG-20200505-WA0000

Foodie Blog – naša preporuka za ovaj vikend

Za naš klub volimo reći da je gurmanski: vjažbamo kako bismo mogli uživati u čarima života, osjećati se još bolje i vitalnije.

A tu naravno mislimo i na hranu.

Život na listu salate nije naš odabir. Da bismo motivirali sebe i vas na istraživanje fantastične hrane koju nalazimo na tržanicama, u dućanima, kod našeg OPGa,… predstavljamo danas ovaj Foodie Blog.

Spojili smo naše tri trenerice, sve fizički aktivne u dvorani ali i u kuhinji!

Branku, Teu i Klaru predstavit ćemo drugi put. No ovaj blog, potvrđuje da je moguće spojiti fit liniju i uživanje u hrani, naravno s mjerom i uz odabir uvijek kvalitetnijih namirnica. Ako volimo one koje nisu baš najkvalitetnije konzumiraju se umjereno. Jer život je da se uživa, a ne da si uskraćujemo.

Danas tako predstavljamo tri recepta:

  1. predjelo – Hrskava salata s matovilcem
  2. glavno jelo – Domaća tjestenina s avokado umakom, popečcima od kelja i pečenim lungićem
  3. desert – Fantastična torta od čokolade i malina (od koje ti cure zazubice)

Pa da krenemo:

1. Hrskava salata od matovilca (trenerica Tea)

Potrebno:

2 šake matovilca

1 šnita pancete ili špeka (za vege varijanti koristite tofu)

pečeni batat ili buča

tostirani sezam 1 žlica

tostirani kruh narezan na kockice

dressing: aceto balzamico, maslinovo ulje, sol, čili

*po želji dodati: 1 mladi luk ili rotkvice i malo sira (može i neki pljesnivi)

Matovilac operite. Pancetu nasjeckajte na kockice i lagano prepržite dok ne pozlati. Batat pecite u pećnici (male kockice, s malo maslinovog ulja i začinite po želji) oko 20-30min, ostavite da se ohlade. U tavi odvojeno tostirajte 1 žlicu sezama (da dobije lagano zlatnu boju), izvadite pa u istu tavu ubacite kruh narezan na kockice. Dressing pripremite u posudi, dobro izmiješajte sastojke da se spoje.

Ubacite u zdjelu – lagani uvod u večeru je tu!

2. Domaća tjestenina s avokado umakom (trenerica Klara)

IMG_20200501_120858

Što reći o tjestenini? Svi je vole, ali postoji nekoliko pravila: ne smije biti raskuhana i gnjecava, raspadati se ili biti previše tvrda. “Al dente” je poželjno, ali tvrda nikako. Majstora čini praksa, pa krenite s nama od početaka – napraviti svoju paštu.

Tijesto za tjesteninu s jajima

Potrebno:

200 g brašna (Natur pur Spar brašno tipa 700)

2 jaja iz uzgoja (ako je moguće)

200g je dovoljno za dvije osobe, kao prilog. Za četiri osobe koristite 600 g i 6 jaja.

Brašno stavite u zdjelu, a u sredini napravite rupu. Ubacite jaja i vilicom ih umutite. Pobrašnite ruke i krenite mijesiti. Možete si dati oduška i bacite se na njega. Vucite ga, razvlačite ga, odgurujte,… Trebat će dosta dugo vremena (oko 15-20min) dok ne dobijete lijepi komad svilekastog tijesta (i uistinu je baš tako fino izgleda). Pokrijte ga folijom i ostavite pola sata u frižideru. Bit ćete umorni i znojini, ali vjerujete vrijedi truda!

Nakon toga odvojite pola količine i počnite valjati valjkom (ili čistom bocom). Povremeno dodajte malo brašna da se ne lijepi za ruke ili površinu. Trebali biste dobiti tanko fino tijesto. Rezanje je zabavan dio, ako imate nožić za pizzu (s okruglim krajem) lakše je, no može se i s običnim nožem. Možete ga rezati u širokim trakama (10cm) te onda raditi trokute (stracci su idelani za umak od patlidžana i rajčice), možete napraviti lazagne (duguljate ploče), ili tagliatelle (dugačke ali široke rezance). Ovisno koje jelo taj dan spremate ili što vam se taj dan sviđa.

Tjesteninu možete ostaviti na pobrašnjenoj kuhinskoj krpi da se osuši. Pokrijte sve i s gornje strane da ne pada prljavština. Svako toliko okrenite malo tjesteninu, kako se ne bi zalijepila i pobrašnite ako treba. Slijedeći dan možete spremiti u posudu s poklopcem, u frižideru držati 2-3 dana ili jednostavno pojesti još dok je svježa.

Recept za jednostavnu tjesteninu

Količina pašte prema receptu gore, skuhati (3-5min ovisno o debljini), izdvojite komadić i probajte. Ne smije biti premekana, ali ni da se čuje drobljenje pod zubima.

Za umak: 1 avokado oguliti, izvaditi košticu, te zdrobiti s vilicom. Dodati sok pola limuna i 1 češanj češnjaka, sol, piment (ili papar jamajski) i sve dobro spojiti u sjeckalici ili ručno. Možete ubaciti i chillija ako volite ljuto.

Kad je tjestenina skuhana, dodajte je u umak i dobro promiješajte. Prije serviranja naribajte parmezana.

Ostatak jela: popečci od kelja i brzo pečen lungić i naravno pašta.

Za kraj nagradite sebe i zadivite goste ovom fantastičnom čokoladom s malinama!

3. Čokoladna sreće s malinama (trenerica Branka)

IMG-20200503-WA0001

Potrebno:

220 g dobre tamne čokolade (barem 56%kakaa, ja sam koristila sa 65%)

110 g neslanog maslaca

60 g kikiriki maslaca

3 jaja sobne temperature

120 g Muscavado smeđi šećer

1 žličica ekstrakta vanilije

90 g brašna (pirovo integralno)

2 ravne žlice kakaa sa smanjenim udjelom masnoće

prstohvat soli

125 g malina (1 pakiranje) +kakao za posipanje

Na pari otopiti maslac i čokoladu, dok ne dobijete glatkoću i sjaj, na kraju dodajte maslac od kikirikija i sve sjedinite mješajući. Ova smjesa ne smije zakuhati, zato se otapa polako na pari. Ostaviti da se ohladi. U drugoj posudi miksajte 3 cijela jaja, s prstohvatom soli i postupno dodavajte šećer žlicom, da se otopi. Tu dodajte i ekstrakt vanilije.

Sada u malo prohlađenu čokoladnu smjesu dodajte miksana jaja, pjenjačom lagano sjedinite. Slijedi dodavanje suhih sastojaka (brašno i kakao prosijati). Špatulom lagano miješajte dodavajući brašno i kakao žlicom.

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup (okrugli 21 cm)) obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u kalup, utisnite maline tako da se vide na površini.

Pecite na 180 stupnjeva, oko 25-30 min.

Za provjeru da li je gotovo koristite test sa čačkalicom – utisnite čačkalicu u sredinu, mora biti vlažna i čokoladna što je znak da kolač nije presušen! Neka ostane sočan i savršen!

Kad se prohladi, izvadite iz kalupa i posipajte kakaom. Može se poslužiti i lagano topao.

Uživancija zagarantirana!

Nakon svega ovoga, za cca 2h, naša preporuka je Spinning, Body Attack ili HIIT trening za prženje prefinih kalorija! Vidimo se na treningu!

Pripremile i fotkale: Tea Premoša, Branka Jurić, Klara Benko

 

20200427_082821

Jedan dan s Brankom , instruktoricom Les Mills Body Pump i Grit trening

Branka je sa nama četiri godine. Za nju možemo reći da je Holic na mnogim razinama jer: radi u struci kao specijalist oftamolog puno radno vrijeme i obožava posao! Nakon toga entuzijastično motivira druge na zdrav život kroz treninge! Foodie u duši, prava vegetarijanka već 20 godina, te stalno kreira i isprobava nove recepte i kavovine. Najnovija i najljepša uloga svakako joj je biti mama malom dječiću – palčića rastom, a lavića po snazi! Unatoč svemu ovome aktivna je u prirodi, a svoj zeleni prst testira u botaničkom vrtu svog balkona!

Slažemo se da je workaholic, zar ne?

Kako počinje tvoj dan:

Inače sam ranoranioc i jutro mi je najdraži i najproduktivniji dio dana. Sada kada imam bebu, imam jako precizan alarm u 5.30h, pa tu na red dođe, nakon duplog espressa, i jutarnji trening. Pa onda sve redom: jednom rukom mijesim kruh, drugom njišem kolica i sve se stigne. Oko podneva već smo proživjeli toliko toga kao za 2 dana.

Koje zdrave navike si uveli sad kad si doma i imaš više vremena:

Svidio mi se jutarnji trening ili trčanje, godinama sam trenirala popodne ili navečer. Inače svaki dan kuham, no u ovom “ ostani doma” vremenu malo više stvaram novih recepata (koje najčešće ni sama ne znam ponoviti). Većinom je sve bazirano na svježem povrću, nešto ribe, raznih “ žitarica”.

Na što se trenutno fokusiraš kroz dan:

Fokus je uglavnom na dobroj organizaciji. Svakako je u prvom planu kvalitetno vrijeme i aktivnosti sa djetetom, nastojim svakodnevno naći vrijeme za čitanje, za pokoje stručno štivo, pratim online webinare Les Mills-a, slijede kuhinja i ostale kućne čarolije:)

Imaš li neku knjigu za preporučiti i zašto (ili film, seriju):

Nisam sklona maratonskom gledanju serija na internetu ni skidanju filmova, no kino mi nedostaje. Knjige…Margaret Atwood “The Testaments”, Ichiro Kishimi autor “Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima” ….iiiii “Plants only kitchen” autora Gaz Oakley

Da li vježbaš i što:

Rekla bih svaki dan trening: 2 tjedno x HIIT tipa (obožavani Grit), 1- 2 x trčanje, barem 2 x vježbe snage ciljano npr.noge, leđa sa opterečenjem .. Svaki dan hodamo sa bebom i kolicima (najčešće to ispadnu ozbiljne rute po 7-8 km).

Omiljeni obrok ovih dana bio je:

Nimalo skromno: moj rižoto sa proljetnim povrćem – šparoge, špinat, tikvica, komorač!

Čega se paziš dok si doma:

Suvišnih vijesti i negativnih misli i izjava kojima smo svi bombardirani putem medija. Ok, i ormarića sa slatkim u kuhinji!

Što si osvijestila o svom životu (ciljevima, smjerovima) dok si doma:

Nekoliko stvari: u utrci sa vremenom i obavezama ne podignem glavu pogledati grad, ljude, prirodu..prevrijedno je sve oko mene da bih uzimala zdravo za gotovo! Iz istog razloga “ne stignem” pitati drage ljude ‘kako si, kakav ti je dan bio, trebaš li što?.. I još jedna vrlo važna stvar: planiranje i dobra organizacija užasno su bitni!

Što ti najviše nedostaje:

Teško je to reći, dosta toga… Osjećaj u punoj dvorani i ta energija grupe… Jednako nedostaje i sloboda u kretanju, mogućnost posjete roditeljima u Slavoniji, kratki izleti koje smo vikendom prakticirali npr. u Opatiju na kavu ili penjanje na Samoborsko gorje…

Kako zavšava tvoj dan:

Kad sve utihne i kada rasčistim stanje nakon atomske bombe u stanu jer ne mogu leći ako nije sve na svome mjestu… 5 minuta u fotelji na balkonu, čak i kad je hladnije s dekicom, među mojim biljkama sa čašom nečega što popravlja cirkulaciju 🙂 i tekicom za plan za sutra.

IMG-20200424-WA0002

Jedan dan s Ninom, trenericom Booty i HIITa

Nina je sa nama već 6 godina. Zaljubljenica je u zdrav životni stil, food blogerica, povremeno model. Van karantene naći ćete je na treninzima Booty and core I HIIT-a u adidas Sports Studiu.

Kako počinje tvoj dan:

Vrlo naglo, rekla bih! Negdje oko 7 sati probudi me najdraža zvijer Maks, moj bembolini, a onda kreće cjelodnevna akcija i ludovanje! No, uglavnom je to pripremanje zdravog doručka i priprema za snimanje treninga.

Koje zdrave navike si uvela sad kad si doma i imaš više vremena:

Razigranost, potpuna odvojenost od ostatka svijeta.

Na što se trenutno fokusiraš kroz dan:

Na nove izazove u treningu, dobru hranu, boravak u prirodi i trenutak kad ću stići popiti kavu!

Imaš li neku knjigu za preporučiti i zašto:

Moć sadašnjeg trenutka” autora Eckhart Tolle-a i mislim da je u ovom trenutku savršena za sve one koji ne žive SADA.

Da li vježbaš i što: Treniram svoj Bootie/Core da budem spremna čim se Studio otvori!

Omiljeni obrok ovih dana bio je: Uuu, obožavam voće, tako da definitivno chia-kokos puding sa mangom i bananom!

Čega se paziš dok si doma: Da mi Maks i muž ne odrežu pramen kose recimo… opet!

Što si osvjestila o svom životu (ciljevima, smjerovima) dok si doma: Da je život igra i da je definitivno najbolje biti nenormalan.

Što ti najviše nedostaje: Druženje sa prijateljima, iznenadni izleti u nepoznato…

Kako završava tvoj dan: Nekim dobrim filmom ili dokumentarcem, društvenom igrom ili čak masažom. Da, moj muž je Vrh!

IMG_20200423_125747

Jedan dan s Irinom, instruktoricom BodyCombata

Irina se prije skoro godinu dana pridružila Mofitovom timu. Osim što je glazbenica i plesačica, vedru i uvijek nasmijanu, možete ju pronaći na pozornici kao pripravnika za Bodycombat instruktoricu.

Kako počinje tvoj dan:

Počinje oko 8h sa doručkom i pregledavanjem maila. Iako smo svi doma, faks radi punom parom.

Koje zdrave navike si uvela sad kad si doma i imaš više vremena:

Definitivno ritam spavanja. Pošto su mi trenutno svi koncerti otkazani, mogu ići spavati prije 3h ujutro i probuditi se prije podneva.

Na što se trenutno fokusiraš kroz dan:

Fokusiram se na raspored koji si složim. Vrlo je lako odlutati i sam sebi reći: „dobro, to ću sutra.“ Ili „ma dobro, još jedna epizoda, pa ću onda“. Po prirodi sam vrlo neorganizirana i jako se lako dam omesti, u ovom periodu trebam duplo jači fokus da sve odradim što imam u planu za taj dan.

Imaš li neku knjigu za preporučiti i zašto (ili film, seriju) :

Obzirom da me uskoro čeka završni rad na faksu, čitam stručnu literaturu na području akustike (M. Long:Architectural acoustics, B.Ivančević: Elektroakustika) i naravno, pri ruci je uvijek i žuta zbirka iz fizike u slučaju da zapnem.

Što se tiče serija, svakako preporučam Netflixov Dark. Osvježenje je maknuti se malo od tipične američke produkcije i „naštancanih“ glumaca.

Plus, serija je na njemačkom, tako da preporuke svima koji su imali u planu primiti se i toga ovih dana.

Vježbaš li nešto i što:

Vježbam svaki dan. Radim razne tehničke vježbe za plesače, jačanje zglobova i stopala, otvaranje kukova, fleksibilnost, i definitivno puno više vremena posvetim istezanju.

Radim i BodyCombat, pogotovo od kako su na Les Mills on demand okačili i stara izdanja. Pokušavam ih kombinirati da svaki dan napravim drugo izdanje, tako da osim tijela treniram i koncentraciju dok lovim kombinacije.

Omiljeni obrok ovih dana bio je:

Apsolutno sve što mama skuha haha. Trenutno živim kod roditelja, tako da je lijepo zamjeniti ručak iz posude između dva predavanja sa finim kuhanim ručkom. Svakako su favoriti ovih dana bili francuska, pečeno povrće i kojekakva variva. I naravno, domaći kruh.

Čega se paziš dok si doma:

Pazim da odem na vrijeme u dućan i da kupim sve što imam na umu jesti to večer. Nema više brzog skoka do dućana po mlijeko 15minuta prije 9.

Što si osvijestila o svom životu (ciljevima, smjerovima) dok si doma:

Zapravo ne baš puno toga što nisam znala i prije. Osim da uzimamo puno stvari zdravo za gotovo. Nadam se da kada ovaj period prođe ćemo svi znati te stvari malo više cijeniti i malo više živjeti punim plućima, jer kasnije ćemo vjerojatno žaliti što nismo.

Što ti najviše nedostaje:

Festivali, koncerti (što moji, što tuđi), normalni treninzi u teretani i onaj pljesak vježbača nakon završenog treninga.

Kako završava tvoj dan:

Završava oko 24h (nekih se navika teško odreći u potpunosti) uz film/seriju i kolače.

cucanj terasa horizontalno

Jedan dan s Draženom, instruktorom Les Mills

Dražen se je pridružio Mofit timu prije godinu dana. Naći ćete ga u teretani ili na Spinningu i Body Combatu. Radostan i šaljiv, zaraznim entuzijazmom širi osmijeh i dobro raspoloženje. Evo kako Dražen provodi ove dane u karanteni.

Kako počinje tvoj dan:

Buđenje oko 09:00h, istezanje desetak minuta, zatim zobena kaša i kava.

Koje zdrave navike si uveo sad kad si doma i imaš više vremena:

S obzirom na to da sam s roditeljima na gruntu, za mene je zdravo što se sada prehranjujem 90% domaćim namirnicama iz vlastitog uzgoja ili kupljenog u selu od stočara i poljoprivrednika

Na što se trenutno fokusiraš kroz dan:

Imamo puno posla u vinogradu i u šumi tako da smo stalno na svježem zraku: fizički radim, psihički punim baterije. Osluškujem vjetar i cvrkut ptica čim se ugasi motorna pila.

Imaš li neku knjigu za preporučiti i zašto (ili film, seriju) :

Echkart Tolle „Moć sadašnjeg trenutka“ i „Nova zemlja“

Anthony de Mello „Buđenje svijesti“

Youtube: „The art of effortless living“ – dokumentarac o Taoizmu

Preporučujem ove sadržaje jer generalno previše razmišljamo i o prošlosti i o budućnosti. Apsolutno nepotrebno i zamarajuće. Mislim da se istinska sreća i spokoj nalaze u sadašnjem trenutku gdje osjećamo i doživljavamo život takvim kakav jest.

Da li vježbaš i što:

Trudim se četiri puta tjedno raditi kratki i brzi trening snage za cijelo tijelo (sklekovi, zgibovi, čučnjevi i iskoraci). Svaki treći dan radim Body Combat, tu i tamo pregledam Les Mills on demand da malo iznenadim mišiće.

Omiljeni obrok ovih dana bio je:

Picek i mlinci pod pekom uz francusku salatu. Bilo je i zelja pa je mama skuhala 22 sarme, to je bilo vrhunski.

Čega se paziš dok si doma:

S obzirom na to da smo na gruntu, ovdje nema civilizacije, ali kad moramo kupiti nešto onda izbjegavamo velike dućane i držimo se manjih dučančića u selu.

Što si osvijestio o svom životu (ciljevima, smjerovima) dok si doma:

Život na selu je podcjenjen, mogućnosti nisu šarene kao u gradu, ali priroda i nedostatak pojma o vremenu je nešto savršeno za dušu. Siguran sam da zadnjih 10-15 godina života ne mislim provesti u gradu, a o tome što će biti u međvremenu ne razmišljam previše već se trudim biti što bolji u tome što radim i pokušavam što više održati kondiciju kako bih mogao napredovati jednom kad se život vrati u normalu.

Što ti najviše nedostaje:

Najviše mi nedostaju utezi i socijalizacija, te druženje s ljudima u Mofitu. Došao sam ovdje na grunt dakle sama pustoš, ptice, veprovi i jedan jelen koji nam glođe mlade jabuke.

Kako završava tvoj dan:

Oko 21:30h pogledamo neki film, tata hrče nakon 20min, mama ga bode laktom, a brat i ja se smijemo i baš nam je super.

IMG_20200414_084211

Jedan dan s Klarom, trenericom Body Balance

Klara ima razne uloge u klubu, no najviše se voli baviti promocijom zdravlja. Srest ćete je svuda, a najviše u masažama ili dvorani za treninge. Kreativna, disciplinirana i znatiželjna uvijek istražuje i razmišlja o načinima kako još podržati članove i ljude oko sebe.

Evo kako Klara provodi dane u karanteni:

Kako počinje tvoj dan:

Ja sam jutarnji tip, dignem se oko 6:30h. Napravim voćni smoothie (danas banana, ananas, protein graška, lan, kokos mrvice, kokos maslac, chia i soja mlijeko). Nakon toga prošetam psa ili odradim trening.

Koje zdrave navike si uvela sad kad si doma i imaš više vremena:

Trudim se kroz dan, osjetiti što mom tijelu treba. Inače, volim (i imam) detaljan raspored, sad sam malo popustila.. ako mi se odmara, odmaram se ili čitam.

Na što se trenutno fokusiraš kroz dan:

Puno učim, pratim nekoliko webinara, gledam kako napraviti dobar video,… Hm… nije lako jer nisam ljubitelj tehnike.

Imaš li neku knjigu za preporučiti i zašto (ili film, seriju) :

Knjigu “Noćni cirkus”! Volim čitati i prije karantene obilazila sam knjižare kako bih kupila knjigu. Tek u četvrtoj baš ova me je privukla! I divna je, posebna, na rubu magije, iluzije, isprepliće se natjecanje dvoje mladih ljudi i ljubav!

Da li vježbaš i što:

Kombiniram trčanje (užasno mi nedostaje Spinning), BodyBalance, Barre (i smijem se puno jer meni balet ne leži; ali Ladies vrijedi probati jer divan je za noge i stražnjicu!), CXWORX, Pumpove i Yogu. Koristim i Mindfulness meditacije sve iz aplikacije Les Mills on Demand. Dva dana u tjednu odmaram.

Omiljeni obrok ovih dana bio je: Šunkica sa wasabijem.

Čega se paziš dok si doma: Ne jesti previše. Volim kruhove i mogla bih ih peći svaki dan.

Što si osvijestila o svom životu (ciljevima, smjerovima) dok si doma:

Da se u jednom trenutku cijeli naš svijet može primijeniti i da će opstati samo oni koji se srede, zasuču rukave i krenu dalje. Teško je pustiti kontrolu, no jednostavno moraš.

Što ti najviše nedostaje:

Rezano cvijeće. Svake nedjelje kupim si cvijeće, a sad je vrijeme tulipana, ranunkula,…Za Uskrs sam nabrala neko divlje na livadi, lijepo je, ali…

Kako završava tvoj dan:

Uz čašu vina, pola filma ili s par stranica neke knjige – jer uvijek zaspim rano.

Ekipa, čuvajte se i vidimo se uskoro.

Write

Zašto je baš sada dobro voditi dnevnik?

Pisanje dnevnika većinu nas podsjeća na djetinjstvo. Tada smo imali razne vrste: romantične, smiješne, s bravicama, bez njih,… Nakon tinejdžerske faze traženje samog sebe i usklađivanja s okolinom, odrastanja i svih promjena na tijelu prvobitni entuzijazam pisanja kod većine je nestao s nekim novim trendom.

Ipak, istraživanja pokazuju da čak i “bacanje” riječi na papir pomaže kako bismo se ispuhali i bili bolje. Tim više, efikasno pisanje dnevnika znatno pridonosi fizičkom i mentalnom zdravlju.

Smisleno vođenje zapisa pomaže nam ostvariti ciljeve i poboljšati kvalitetu života. Razlozi zašto vodimo dnevnik mogu biti različiti, ali redovito pisanje sigurno će pomoći u osvještavanju emocija, uvjerenja i ponašanja koja nas usporavaju ili sabotiraju u životu.

Za uspješno i fokusirano pisanje potrebno je ispuniti par uvjeta:

  1. prostor – osigurati miran kutak gdje se osjećate dobro i da vas nitko ne smeta
  2. vrijeme – planirajte 5 minuta, bez prekida i redovito
  3. način – oblik može biti kakav odgovara vama prema karakteru i osobnosti

Danas predstavljamo “Dnevnik 5 min” koji je vrlo jednostavan, a može podnjeti sve!

  1. Što, kako i kakav je bio moj dan – sjednite i pišite sve što vam padne na pamet, izbacite na papir, bez korekcije ili srama, jer ovo nitko ne vidi! Čisti tok misli 5 minuta.
  2. Osvjestite koji su osjećaji prevladavali. Podvucite ih. – Bojim se kako će ovo završiti. Kako ćemo s novcima? I sl.
  3. Istražite dublje, koja uvjerenja su se pojavila. Podvucite ih. – npr. Ovo je teško i nemoguće u ovom trenutku. Nemamo dovoljno novaca za više mjeseci života životnog stila na koji smo naviknuli.
  4. Koja je to situacija izazvala, da li se ponavlja i kada ako je možete prepoznati.
  1. Dišite i izdahnite najprije sve nelagodne emocije. Dozvolite da traje dok ne osjetite olakšanje.
  2. Nastavite disati i izdahnite uvjerenja. Budite strpljivi. Kad osjetite mir krenite dalje.
  3. Dišite dalje i prihvatite trenutnu situaciju kakva god da je. Podsjetite se da ste jedinstvni i posebni baš ovakvi kakvi jeste, da nema niti jednog istog Bića na cijelom svijetu! Sjetite se svih znanja koje imate, kvaliteta, vrlina. Osvjestite da čovjek, pa tako i vi, može sve. Resursi su svuda oko nas. Otvorite se dahom prema tome: novim riješenjima i idejama, ljudima koji će pomoći, novim znanjima koje će olakšati vaše promjene…
  4. Udahom zamijenite nelagodna uvjeranja koja se osvjestili – npr. “Nemam dovoljno novaca” u “prilike su svuda oko mene”, “ovo je teško i nemoguće” u “Imam svu potrebnu snagu u sebi i izaći ću iz ovoga još bolja osoba i jača!”
  5. Prihvatite da je ova trenutna tegoba ili problem novi izazav iz kojeg ćete izaći još jači! Budite protočni i dišite jer mogućnosti su tu, a izlaz nije daleko.

Vođenje ovakvog dnevnika sigurno pomaže kod otpuštanja svakodnevnih napetosti, nelagode… Odbacite svoj emocionalni i mentalni teret, oslobodite svoje tijelo težine i pogledajte prema naprijed samouvjereni i sigurni da možete sve. Uz fokus, trud, rad i optimizam stižete na svaki cilj!

Ako dugo stojite na istom mjestu ili smatrate da je vaš izazov prevelik svakako potražite pomoć stručnjaka jer ništa nije sramota.

Šteta bi bilo ne iskoristiti ovaj život i prilike najbolje moguće za svoje dobro i dobro drugih!

Izvor: Klara Benko, bioterapeut, instruktorica Les Mills Body Balance, Pilatesa i Spinninga