BASIC moves

BASIC MOVES radionica osnovnih pokreta

 

Ljeto u gradu možeš iskoristiti za mnoge stvari. Naša preporuka je učenje i poboljšanje sebe! 

Mofit treneri pripremili su radionicu osnovnih pokreta i vježbi u teretani – BASIC MOVES. 

Radionica se sastoji od 3 dijela, a omogućit će ti da naučiš ili usavršiš tehniku izvođenja različitih vježbi kako bi ih mogao/la izvoditi sigurno i efikasno za postizanje željenih rezultata. Novo stečeno znanje dobro će ti doći i na grupnim treninzima i u teretani, ali i u svakodnevnom životu.

Već u subotu, 11.07.20., imaš priliku upoznati se sa vježbama za “Core”, prednostima rada sa girjama, složenim vježbama poput čučnja i deadlifta. Ponesi opremu jer u praktičnom dijelu prezentirat će se pokreti i njihove specifičnosti. 

Kroz radionicu BASIC MOVES provesti će te treneri s višegodišnjim iskustvom u radu s vježbačima: Branka (Body Pump, GRIT), Klara (Pilates), Ivan (Body Pump), te instruktori teretana Slaven (GRIT, TRX), Nikola (Body Pump, Body Attack, GRIT), i Dražen (Body Combat).

Satnica: 

  • 10:00 Vježbe za core (Branka, Body Pump i Klara, Pilates) 
  • 10:30 Girje (Dražen, trener teretana i Ivan, Body Pump) 
  • 11:00 Čučanj i mrtvo dizanje (deadlift) (Slaven i Nikola, treneri teretana)

Svi prijavljeni prethodno će dobiti upitnik, a prema tome će ih trener savjetovati kako bi lakše i  brže ostvarili svoj cilj. 

Prijaviti se možeš samo za neki dio ili sve, na email klara@mofit.hr. Promo Cijena radionice je 40 kn, a samo jedan dio je 20 kn. Ista uključuje edukacijski dio, proteinski shake, te savjetovanje od 15 min.  

Na kraju radionice družimo se, a tada možeš trenerima postaviti pitanja koja te zanimaju o vježbanju.

Radionica BASIC MOVES organizira se  u sklopu našeg projekta “Ljeto na Trešnjevci” jer i ljeto u gradu može biti inspirativno i zabavno!

Vidimo se. 

IMG-20200623-WA0017

Mofit Manijaci – grupa koja će te oduševiti svojim optimizmom

Većina ljudi ne želi krenuti na treninge sama jer nikoga ne poznaju, nepoznato im je što ih tamo očekuje, boje se kritike, krivog pogleda, … i nekako lakše im je odustati.

Srećom ima i onih koji pregrizu prvobitni strah i usude se uskočiti u nešto novo.

Ova grupa ljudi, sami sebe nazivaju “Mofit manijaci”, došli su pojedničano (sami brrr) i polako se upoznavali.

Danas su jedni drugima najveća podrška, i na treninzima i privatno. Družili su se za vrijeme karantene, odlaze na vikende zajedno, snaže jedni druge kad treba ostati uporan i napredovati. Oni su Goga, Cico, Vice, Lid, Iv, ..i još dvoje anonimnih.

Mofit: Kako ste se upoznali?

Goga: Čekajući početak treninga na recepciji.

Cico: Čekajući Spinning ispred recepcije dva najbrbljavija (Iv i ja) su počeli pričat o skijanju…i onda je sve krenulo samo od sebe dalje.

Lid: Nekako posve prirodno, onako se ljudi i inače upoznaju i/ili zbliže neovisno o situaciji u kojoj se nađu, jednostavno se ”prepoznaju”. Ipak smo uvijek redoviti na treninzima pa je bilo prirodno da se vrlo brzo bolje upoznamo kroz razgovor i zajedničku ljubav prema spinningu.

Iv: Upoznali smo se u Mofitu, razgovarajući dok smo čekali početak treninga. Do tada nisam nikoga iz grupe poznavala.

Mofit: Kako to da ste odabrali Spinning kao trening za sebe?

Goga: Jedno ljeto sam se priključila Programu “21 dan izazov” i kad sam probala sve treninge koje nudi Mofit… bila je to ljubav na prvi pogled!

Cico: Zato jer vozim i inače jako puno bicikl.

Lid: Čisti model pokušaj-pogreška. Odlučila sam isprobati sve redom ali doslovno nakon prvog spinning treninga gdje se spojila zabava, ples i trening u ritmu sam odlučila da nema potrebe za daljnjim lutanjem, to je bila ljubav na prvi krug kotača!

Iv: Spinning kao trening sam odabrala nekoliko mjeseci nakon 1. trudnoće kada sam proučavala što bi mi bilo najbolje da se vratim u formu i izgubim kg skupljene tijekom trudnoće. Tada sam smatrala da trebam odabrati trening tijekom kojeg radi što veći broj misica, te sam fokus stavila na noge. Već nakon nekoliko treninga sam shvatila da nisam pogriješila i sa svakom novom minutom treninga zavoljela sam ga sve više i više.

Mofit: Da li ti se Spinning i danas nakon više godina treninga jednako sviđa ili ne i zašto?

Goga: Sve više mi se dopada, kad s vremenom dostigneš dobru formu i počenš uživati na biciklu trening je oslobađajući, motivirajući i zabavan.

Cico: Da…dobra atmosfera…naša ekipa…muzika

Lid: Da! Vjerojatno i više nego prije jer sada ima sasvim drugačiju dimenziju zahvaljujući divnim ljudima sa kojim treniram. Volimo se i podržavamo u treningu ali jednako tako i u privatnim životima.

Mofit: Na koji način te podržava trener u treningu, a na koji način ostatak tvoje ekipe?

Goga: Treneri su bitni svaki na svoj način i svi do sada su izuzetna podrška. Od nastanka slučajne grupe Mofit Manijaci svakom od nas briga i motivacija među nama je jača od trenera.

Cico: Najviše sad nakon toliko vremena je ekipa….bez njih ne bi bilo isto…i kad neko ne dođe odmah svima fali.

Lid: Na koji način te podržava trener u treningu, a na koji način ostatak tvoje ekipe? Ljubitelj sam grupnih treninga oduvijek ali kod spinninga je posebno to što smo ipak istovremeno individualci i borimo se sami sa svojim granicama izdržljivosti. Sam trener i izbor muzike su od presudne važnosti za uspješnost treninga i emocionalno zadovoljstvo nakon treninga ali ekipa znatno utječe na cijelu atmosferu treninga i doživljaja uspjeha.

Iv: Trener je iznimno bitan u svakom sportu, pa tako i u spinningu. Na početku da ti pokaže kako pravilo koristiti spinner, te kako izvuci maksimalno iz treninga, a kasnije da te motivira svojim primjerom, dobrom muzikom, kada ti je dan bio težak.

Mofit: Kako si se uspjela organizirati da si redovita?

Goga: To se samo dogodi u glavi “klick” ili ćeš se prepustiti ili ćeš se boriti za svoje zdravlje tijelo i glavu, naročito u mojim godinama.

Cico: Jednostavno mi je to dnevna rutina…ne možeš više bez spinninga i bez ekipe..mi smo mala familija.

Lid: Mislim da je predanost karakterna crta osobe koju ili imaš ili nemaš. Potrebna je ozbiljna organizacija života da se 5 dana u radnom tjednu bude redovit na treningu. Vjerojatno svi u ekipi dijelimo neke karakteristike što nam je pomoglo da se brzo ‘prepoznamo‘‘.

Iv: Kod mene je oduvijek vrijedilo jedno pravilo-ili sve ili ništa i to sam slijedila cijeli život. Otpočetka sam znala da je za redovni trening u mom slučaju potrebna jako dobra organizacija, i složila sam si balans između posla, obitelji i treninga. Svaku nedjelju si napravim plan za tjedan koji slijedi I onda isti svaku večer pred spavanje dorađujem na način da ga usklađujem sa obavezama koje taj dan imam. Po povratku s posla pokupim djecu u vrtiću, dodjemo doma, jedemo i igramo se, i zatim odem na trening a suprug preuzme brigu oko djece dok mene nema. Nakon što se vratim on ima vrijeme za sebe i svoje obaveze. Za sada to lijepo funkcionira.

Mofit: Zašto si krenula vježbati? Radi zdravstvnih problema ili?

Goga: Godinama sam aktivna u jogi, pilatesu, body balance … i Spinningu. Za početak to smatram općom kulturom i brigom za svoje zdravlje. Vremenom je Spinning doista poboljšao moje zdravstveno stanje (povišen kolesterol, tlak, težinu).

Cico: Prvenstveno višak kilograma…a i da negdje po zimi kad nemogu voziti bike i kad je loše vrijeme odradim trening

Lid: Vježbati sam krenula jer me to čini sretnijom osobom. Nisam imala nikakvih zdravstvenih problema ali svakako smatram da je vježbanje primarna ljudska potreba a ne sekundarni izbor. Ljudi se često zaborave jer im posao i privatne obaveze preuzmu kormilo života ali to se često preskupo plati u poznim godinama žilota ili sve češće i ranije. Živimo prebrzo, jedemo praznu hranu kao da imamo 100 života. Samo sretnici žive svjesno u trenutku i jasno razlikuju bitno od nebitnog u ovom neobičnoj današnjici potpuno pogrešnih vrijednosti i prioriteta.

Iv: Cijeli sam se život bavila sportom, i zapravo sam jedva čekala nakon rođenja djece da se vratim u igru. Meni je sport ispušni ventil, bijeg od svakodnevnih briga, tijekom trening se potpuno isključim i uzmem maksimum. Sve sto me mučilo i netiviralo taj dan ostavim na spinneru. Osjećaj koji vježbanje daje ne može se usporediti ni sa čime.

Mofit: Svi većinom radite u uredu, da li se bavite još kojom aktivnosti (možda nešto vani)?

Goga: Moj posao zadnjih godina nije vezan za ured, aktivna sam dosta i najdraži trening mi je brzi trening na Sljeme od Kraljičinog zdenca. Za vrijeme Korone sam počela voziti i bicikl vani, dosta hodam.

Cico: Vozim bike, igram tenis, skijam, rolam, planinarim…….

Lid: Svi većinom radite u uredu, da li se bavite još kojom aktivnosti (možda nešto vani)? Planinarim kad god mogu, trčim povremeno i obožavam duge šetnje!

Iv: Da, uz Spinning jako volim trčanje i mogu reći da u zadnje vrijeme poprilično redovno i trčim, naročito u ljetnom periodu i uz more. Trčanje je jedna posebna priča, neopisiv osjećaj tijekom i nakon trčanja… kontrola misli, analiza događaja, planiranje budućih aktivnosti i obaveza… sve to daju tih sat vremena dnevno koje provedem trčeći.
Inače jako volim gotovo sve sportove, od skijanja zimi, do vožnje bicikla, hodanja, plivanja, pa čak i planinarenja koje sam otkrila tijekom korone.

Mofit: Kako ste se organizirali za vrijeme karantene? Što ste radili?

Goga: Iznenađujuće mislim da je sve jako dobro… od euforije i panike… Uspjeli smo se brzo posložiti da sve prebrodimo veselo uz dobru hranju, muziku, hodanje po terasama i stanovima, listanje starih fotografija…

Cico: Vozili Bike, Vice Žiki i ja odradili 12 puta Sljeme, i 6 puta Samobor

Lid: Osim posla, malo vježbica po stanu i brze šetnje od 10-ak km kad god je vrijeme dopuštalo.

Iv: Uf zanimljivo pitanje.. to vrijeme je svakako bio period koji nikada neću zaboraviti. Postavila sam si zanimljiv izazov usred korone-za mjesec dana istrčati/prohodati milion koraka. I ostvarila sam ga! U tom periodu sam prohodala grad nekoliko puta, obišla sve veće vrhove Medvednice i Žumberka, trčala po dobro poznatim stazama ali ono što je bilo najluđe-trčala sam po 10 km u vlastitom stanu…

Mofit: Da li se pratite svakodnevno i kako?

Goga: Da, veselo dobro jutro “idemo danas samo jako:)”.. svima laku noć, dijelimo lijepe i ružne trenutke, događanja s putovanja, brinemo da svi dobro stignu na odredišta, piše se i čita tko stigne…

Cico: Da..stalno smo u kontaktu..bodrimo jedni duge…i ogovaramo trenere koji vode spinning…

Iv: Cijela grupa je svakodnevno u kontaktu, motiviramo se i nasmijavamo. Usudim se reci da sam pronašla nekoliko jako dobrih prijatelja u našoj maloj grupi. To su ljudi zbog kojih želim svaki dan doći na trening, ljudi zbog kojih zaboravim sve loše sto se taj dan desilo i ljudi od koji svaki dan naučim nešto novo. Naša je grupa toliko heterogena, potpuno smo svi različiti, a tako smo se povezali. Mislim da je svakome od nas ova grupa nešto sto ne povezujemo sa onom svakodnevnicom-obitelji, posao i prijatelji… onaj četvrti listić u dijetalni sa 4 lista 🙂

Mofit: Koje benefite biste naveli kako najveće od kad dolazite na Spinning?

Goga: Teško je izdvojiti najveće. Krenimo od zdravlja, snage i energije. Osjećaj zadovoljstva nakon uspješnog treninga. A za tim dolazi osmijeh, mir, samopoudanje i druženje.

Cico: Sretniji i zadovoljnijii u boljoj forimi, a i ekipa gura stalno naprijed.

Lid: Sretniji i zadovoljniji smo ljudi zbog spinninga, to ipak smatram najvećom prednosti. Osim toga, postoji li uopće pametnija investicija od investiranja čovjeka u samog sebe i vlastito zdravlje?

Iv: Puno je benefita jer da nije davno bi odustala. Sreća kad vidim svoju ekipu, razgovor s njima prije treninga i piće nakon, zadovoljstvo tijekom i nakon treninga, onaj osjećaj sreće i ponosa da si napravio nešto dobro za sebe taj dan! Obzirom na sve obaveze koje tijekom dana imam, redovitim vježbanjem imam više energije da sve to odradim kako treba!

Mofit: Što vam je najveći izazov u toku dana?

Goga: Svaki novi dan mi je izazov.

Cico: Stići uspješno odraditi sve i na vrijeme doći na trening!

Lid: Stići uspješno odraditi sve i na vrijeme doći na trening!

Iv: Uspjet se organizirati da sve bude na svom mjestu i da mogu mirno otići na trening.

Mofit: Neki od vas sudjelovali su i na Spinning maratonu u Ljubljani zajedno s klubom, kako je to bilo?

Goga: Za mene je to pozitivan okidač i od tada svaki dan idem na treninge.

Cico: To je jednostavno vrijeme u danu kad je rezervirano za Spinning i ništa drugo.

Iv: Obzirom da radim prodaju u multinacionalnoj IT kompaniji, putovanja su mi česta, što dodatno komplicira organizaciju tijekom dana. Takodjer imam dvoje male djece kojima želim biti najbolja mama na svijetu i da ne osjete moju odsutnost. Ponekad mi se čini da je nemoguće sve to izorkestrirati, ali nekako uspjevam za sada. Ipak je trening samo hobi, dok su posao i briga oko djece na prvom mjestu. Uz jako puno podrške od strane supruga i još više organizacijskih sposobnosti i time managementa, za sada postoji divan balans.

Mofit: Da li se i vaši članovi obitelji bave sportom?

Goga: Moj partner me maksimalno podržava, trenutno nije u mogućnosti baviti se sportom (radi zdravlja).

Cico: Bave.

Iv: Suprug se redovno bavio sportom trenutno ima problema sa ledjima pa i nije toliko aktivan. Otpočetka pokušavamo djecu uključiti u sportski život, i sa sada to ide lijepo na našu sreću! Oboje vole sport i bave se raznim aktivnostima prilagođeno njihovom uzrastu naravno.

Mofit: Imate li neku poruku za ostale, neaktivne, ili aktivne, prijatelje?

Goga: Sport donosi samo dobro, nije bitno samo skidanje kilograma. Sa sportom je život kvalitetniji, druženja su zdrava, prijatelji sa sporta su mala obitelj, sport daje motivaciju za sve ostale prepreke koje svakodnevnica nosi. Najbolja psihoterapija. Treba samo krenuti, sve ostalo je izgovor! I sve dok smo zdravi i možemo treba trenirati.. jel bit će dana kad se neće moći!

Cico: Dignite guzicu sa kauča, sve je bolje nego ležat doma….i na Spinning krenite naravno!!!

Iv: Oduvijek sam voljela motivirati ljude oko sebe naročito prijatelje i ljude do kojih mi je stalo. To činim i danas. Poprilično sam aktivna na društvenim mrežama i cesti dijelim neke svoje treninge željeći potaknuti i druge na bavljenje sportom. Koliko vidim ne ide mi loše jer svako malo dobijem neki poziciji komentar tipa motivirala si me, krenula sam i ja trčati, u teretanu i slično! To je neko posebno zadovoljstvo!

Mofit: Hvala ekipa, divni ste! Ponosni smo na prvi poticaj vaših promjena i definitivno na uporost i trud koji ulažete za sebe!

 

IMG-20200618-WA0015

Međunarodni dan joge 2020.

Puno je knjiga napisanih o yogi, a tekstova na Internetu još je i više. Svi koje zanima nešto više na tu temu, mogu se lako informirati, a ja ću podijeliti neka svoja osobna iskustva i reći riječ-dvije iz svoje perspektive, a to je ona dugogodišnje vježbačice, a zadnjih nekoliko godina i učiteljice ove drevne vještine.

Moja yoga mijenjala se skupa sa mnom kroz godine i mislim da je to općenito jedna njezina divna osobina, jer vježbanje možemo prilagoditi ne samo svojim godinama, već i trenutnom stanju, raspoloženju, dobu dana i godine.

Možemo se pronaći u dinamičnijim stilovima te se zaista pristojno oznojiti vježbajući, ili pak možemo vježbati polagano i nježno, više se fokusirajući na duža zadržavanja pozicija i sporiji tempo. Ako je dan takav da nam nije uopće do pokreta, yoga nam ipak može priskočiti upomoć kroz vježbe disanja, tzv. pranayame ili kroz meditaciju.

Upravo ova mogućnost da sebi prilagodimo način vježbanja, ono je što me kod yoge već godinama očarava, od prvih sati još u studentskim danima pa do danas.

Koristi od yoge su mnoge, osobno ih vidim u snazi i gipkoći tijela, ali sve više i u mentalnoj snazi i miru koju nam može pružiti, ako to želimo. U svakodnevnoj praksi, uvijek me razvesele vježbači koji dođu na sat neraspoloženi, iscrpljeni ili s glavoboljom, a sa sata odu „kao novi“ , a još više veseli čuti kolike su dugoročne dobrobiti od vježbanja – manje bolnih leđa, stabilniji zglobovi, bolje držanje, snaga i gipkost.

Yoga je zaista praksa kojom se mogu baviti svi: djeca, trudnice, invalidi, seniori – jer svaki sat možemo lijepo prilagoditi i učiniti korisnim za naše vježbače.

Izvor tekst i fotka: Ivana Duilo Doležal, yoga trenerica (RYT200, RPYT)

IMG_20200619_103500

Foodie blog – rustikalni galette, grašak i brownie koji će te oduševiti

Ljeti, baš kao i inače, najvažnije je slušati svoj organizam, a onda prema tome prilagoditi prehranu. S obzirom da se dosta tekućine gubi znojenjem, bitno je paziti na hidrataciju, te paziti da namirnice budu kvalitetne, sezonske, uzgajene lokalno koliko god je to moguće.

Naše trenerice Branka, Tea i Klara za ovaj vikend su odabrale – hrskavu rustikalnu galette, laganu juhu od graškica i lažni (ali fini) brownie za kraj!

Rustikalna galetta s mini rajčicama, sirom i začinskim biljem (Branka)

IMG_20200619_103917

Tijesto: 300 gr brašna (200 g pirovog integralnog+ 100 g pirovog bijelog ili običnog bijelog), 130 gr HLADNOG maslaca, dobar prstohvat soli, žličica ružmarina, 2 jaja, po potrebi 1/2 žlice vode dok se mijesi

Na podlozi (ili u multipraktiku ) sjedini brašno, sol, ružmarin i maslac. Možeš utrljavati i dlanovima. Kada dobiješ mrvičasto tijesto, dodaj jaja i umijesi. Zamotaj u prozirnu foliju, u obliku valjka i stavi u frižider (20-30 min). Za to vrijeme pripremi ostale sastojke.

Nadjev: 2 žlice krušnih mrvica i maslinovo ulje, 400 grama mini rajčica (cherry, šljivar…), 250 gr mekog sira (Branka je koristila kozji meki Capro fresh, alternativa kravlji Bovi fresh), oko 50 gr tvrdog sira za ribanje (tvrdi kravlji sir Kolan Gligora), svježe začinsko bilje za posipanje (Branka na balkonu uzgaja peršin list, bosiljak …), 10-12 maslina

Premaz rubova tijesta: 1 jaje razmuti s malo soli + sezam za posipanje

Tijesto izvadi iz frižidera, barem 10 min, prije valjanja. Raspolovi tijesto tako da se dobiješ 2 srednje velike galette ili čak 3 manje. Na razvaljanom tijestu, po sredini, namaži 1 žlicu maslinovog ulja, posipaj s 1 žlicom krušnih mrvica (da dno galette ne bude mokro i gnjecavo), te na to posloži razmrvljeni sir i rajčice (izreži ih na polovine). Rub gallete, oko 3 cm, ostavi slobodno da se može presaviti. Na vrh pobacaj 5-6 izrezanih maslina. Preklopi rubove tijesta prema sredini, što ne mora biti uredno jer upravo to daje rustikalni štih. Rub premaži s umućenim jajetom i soli, posipaj sa sezamom.

U pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva, ubaci galette na 20 min. Nakon toga posipaj sa sjeckanim začinskim biljem i ribanim tvrdim sirom, te vratiti u pećnicu još 8-10 min (rubovi tijesta moraju biti zlatno smeđi). Pazi, integralno pirovo je smeđe boje, da te ne zavara boja tijesta.

Preostaje ti samo uživati u mirisnim zalogajima dok je još toplo. Sjajno je i ohlađeno, ali vjerojatno neće ostati za kasnije!

Ovaj fini galette može biti predjelo, ali i dodatak juhi s graškom.

Lagana juha s graškom (Klara)

IMG_20200609_113210

Sastojci: oko 3-4 šake graška, 2 mrkve, 1 manja glavica luka, šaka shitake gljiva , 1 lit vode, začini: sol, papar,

Na maslinovom ulju pirjaj sitno nasjeckani luk, kad pozlatni, dodaj grašak i mrkvicu. Malo miješaj i dodaj vodu ili povrtni temeljac. Neka se kuha na laganoj vatri 10-15min, tada ubaci shitake glive i kuhaj još 5min. Začni, po vrhu možeš ubaciti mladi nasjeckani luk, malo sezamovih sjemenki.

Lažni Brownie bez šećera (Tea) IMG-20200604-WA0017

Sastojci: 1 jaje, 150 ml zobenog mlijeka, 2 pune žlice kokosovog ulja krutog (poslije otopiti), 2 pune žlice kakao praha, 2 mjerice whey proteina okus čokolada ili vanilija, 1 zrelija banana, 30-40 g zobenog brašna, 1 žlica psyllium ljuskica, 1 ili 2 reda tamne čokolade (otopi), prstohvat soli, po želji dodaj malo meda, voće marelica (cc.a 4-5 kom.) ili borovnice(2 šake). (U kasnije ljeto to mogu biti breskve ili nektarine).

Posebno pomiješaj suhe sastojke, odvojeno mokre (jaje, otopljeno kok.ulje, čokoladu, izgnječenu bananu i mlijeko). Sve zajedno pomiješaj i dodaj narezano voće. Dio voća uvaljaj u rižino brašno da ne potone na dno kolača, već da ostane na vrhu. Peci na 180 C, 20 min.

Nakon ovog obroka, pozivamo te na šetnju ili trening!

IMG-20200616-WA0012

Iris Bogić – naša članica, poslovna žena koja može sve

Način na koji živimo naš je odabir. Danas predstavljamo našu članicu Iris, poslovnu ženu, majku, vlasnicu psa, rekreativnu trkačicu i redovitu vježbačicu u našem adidas Sports Studiu. Pogledajmo kako usklađuje sve svoje izazove i uspijeva u održavanju zdravog životnog stila!

Studio: Kako izgleda tvoj dan?

IB: Kad se moj dan stavi na papir i ne izgleda tako uzbudljivo, no puno toga u njega stane. Buđenje oko 6:20, dan obavezno započinjem s 3dcl čaja, dugo godina je to bio zeleni, sada je kombinacija mate čaja, koprive…

Buđenje sina za školu i tada jutro više nije mirno. Doručak, 101 podsjetnik da li je sve napravljeno, posloženo…Eh da, tu i je i Kia, 9 mjesečna maltezerica koja nam je unijela ekstra dozu uzbuđenja i razbila dnevnu rutinu.

Na poslu sam oko 8 i u pravilu radim do 16:30, iako vrlo često ostajem i dulje.

S obzirom da je lokacija adidas Sports Studia blizu posla prakticiram ići na trening odmah nakon posla, no to onda uključuje i ruksak koji skoro pa uvijek nosim sa sobom.

Studio: Kakva je tvoja prehrana? Kako se hraniš?

IB: Rekla bih da mi je prehrana dobra: povrće, meso, riba, zapravo doma jedemo sve. Preko tjedna znamo brzinski kuhati, no vikendom si damo oduška i guštamo u pripremi hrane.

Suprug je gurman kao i ja pa se izmjenjujemo u kuhanju.

No, problem je što sam zaista puno u uredu, radim sjedilački posao i jako sam malo kod kuće, jednim dijelom i zato što idem na vježbanje nakon posla, a s te strane bitno je što i kako jedem. Najbolje je kada hranu nosim od kuće, no i to zahtjeva dodatne posudice, vrećice…što iskreno nitko ne voli, jer onda iste te posudice vraćaš kući…no kada se usvoji takva praksa, prehrana je tada kvalitetna. Imam sreću što radim u centru i Dolac mi je blizu pa uvijek mogu otići po nešto zdravo, a zaobići pekare kojima smo okruženi i napraviti zdrav obrok.

Jako puno jedem voća i to mi je nadomjestak za slatko, iako sam velika ljubiteljica sladoleda.

Studio: Kada si počela redovito vježbaš?

IB: Od kad znam za sebe vježbam i bavim se nekom aktivnošću. Volim sport, volim onaj osjećaj nakon. Imala sam duljih pauzi, no uvijek sam se vraćala.

Studio: Zašto si krenula vježbati? Radi zdravstvnih problema ili?

IB: U adidas Sport Studio krenula sam ciljano radi zdravstveni problema s kralježnicom. To mi je boljka već jako dugo, malo genetika, malo sjedelački posao koji radim. Kako se ništa u životu ne dešava slučajno tako i je i moj „slučajan“ dolazak na radionicu za kralježnicu donio to da sam otkrila adidas Sport Studio. Vježbala sam u puno fitness centara, no ni u jednom mi nije bilo tako lijepo kao ovdje. Od samog prostora koji je poseban i do trenera koji su fantastični!

Studio: Koji su tvoji omiljeni treninzi koje trenutno prakticiraš u adidas Sports Studiu i koliko često treniraš tjedno?

IB: Uh, ovo je teško pitanje, volim ih sve, zaista, no ako moram birati onda ću reći da je na prvom mjestu BodyPump i trener Nikola. Kada sam tek stigla u vaš Studio leđa su mi bila jako loše, no uz njegove vježbe, savjete, upute napravila sam jako puno. Disciplina i fokus na pravilno izvođenje vježbi kod njega je imperativ!

Također Booty&Core, kod Nine, je trening koji zrači pravom ženskom energijom. Puno smijeha, zezancije ali i puno znoja.

Spinning mi je totalno otkriće i on mi je bio nadomjestak za trčanje, kada sam pauzirala. Goranova energija je čudesna, pokrenuo bi svakoga, Klarina mirnoća ti pomaže da stisneš jače i kada misliš da ne možeš više.

Joga, eh joga, to mi je bio prvi trening i žao mi je da jogu ne prakticiram više, a treba bih, no jednostavno ne stižem. Maja je čista pozitiva, treninzi su odlični i nakon njih se zaista osjećaš da je sve na svojem mjestu.

Trudim se vježbati 3 do 4 puta tjedno. Nekad mi to uspjeva, nekad ne ali držim kontinuitet.

Studio: Koji benefite najviše primjetiš kad si redovito aktivana?

IB: Dobro raspoloženje, volim onaj osjećaj nakon vježbanja, a i vaga je sretna.

Studio: Ima li uopće perioda kad nisi aktivna?

IB: Naravno, kad me uhvati lijenost, kao i svakog, no ne traje dugo, osim u slučaju Corone.

Studio: Da li možeš izdvojiti neko uvjerenje/moto koje te pokreće?

IB: Kao što sam rekla, onaj osjećaj poslije, hormon sreće koji stvara ovisnost je sasvim dovoljan da se pokrenem.

Studio: Kako sve stigneš: i vježbanje i tračenje i posao i škola s djetetom i pas? Kako?

IB: Imam divnog supruga, koji podržava sve moje aktivnosti. Nema tu nekog recepta, jednostavno juriš i prilagođavaš se. Sada je sin veći, 11 godina pa je puno lakše. Najsretnija sam kada se njegovi treninzi poklapaju s mojim vježbanjem, onda je i grižnja savjest manja.Trčim vikendom i dok neki spavaju dulje, ja sam subotom budna već oko 6:30 da bih u Maksimiru bila u 8h.

Studio: Da li se tvoja obitelj bavi sportom? Jesi li ih zarazila he he…

IB: Zarazila nisam, svatko ima svoje interese i gušte.

Studio: Ne usudimo se ni pitati, imaš li još koji hobi?

IB: Hahahaha nemam, iako bih voljela, recimo učiti talijanski, no onda bi nešto moralo otpasti, a trenutno je sportska aktivnost u prednosti.

Studio: Kako se motiviraš kad je panika i najradije bi odustala od treninga?

IB: Iskreno nemam neki recept, zaista mi se puno puta neda, neda mi se nositi ruksak na posao, neda mi se svaki dan prati sportsku odjeću, puno puta mi se neda dizati rano ujutro da bi bila u Maksimiru u 8h, no kada pregrizem to što mi se neda onda je sve puno lakše, a kao što sam gore rekla, onaj dobar osjećaj nakon je ključan!

Studio: Imaš li neku poruku za ostale?

IB: Krenite, bilo kakva aktivnost i neće vam biti žao, ovisnost stiže brzo!

Studio: Hvala Iris, za ovaj razgovor.

IMG_20200531_201057

Foodie blog – vrijeme je za grill!

Naš moto je: život je da se uživa. A kako su pred nama duži dani, druženja s prijateljima i obitelji, tako će se roštilj sigurno naći negdje na rasporedu.

Branka, Tea i Klara danas predlažu slijedeće, a možda baš za vikend pred nama! Dok se čeka grill lijepo je nešto grickati, no tada barem grickaj zdravo! Malim odmakom od uobičajenog možeš napraviti neobične, lako pripravljive, ali okusne priloge. I za kraj kolač, od kojeg svima zastaje dah, pa i onima koji ne vole slatko.

Zobeni krekeri sa sjemenkama (Tea)

IMG-20200602-WA0008

Ovi zobeni krekeri zdravi su i super izgledaju. Idealni za one koji ne mogu dočekati roštlj, ali i za sve one gurmane koji vole vizualni dio jednako kao i gastronomski.

Sastojci: 100 g heljdinog brašna, 100 g integralnog pšeničnog brašna, 10 g sezama, 20 g suncokret sjemenki, 1 žl. psyllium ljuskica, 1 žlica lana (samlji prije upotrebe), 100 ml tople vode, 50 g masti, 50 g maslaca, 2 žličice soli

Prvo poveži sve suhe sastojke i mast te maslac u mrvičastu smjesu pa dodaj sol i vodu.

Tijesto možeš ostaviti da odstoji pola sata u hladnjaku, ali ako ti se žuri možeš i preskočiti. Razvaljaš ga debljine 2-3 mm i onda zabavni dio – pomoću modlica napravi željeni oblik (možeš samo izrezati duge trakice). Peci na 200C oko 10 min, čim počnu dobivati lagano smeđu boju gotovi su.

Krekere možeš grickati same ili uz neki namaz.

Mesni dio grilla, prepuštamo master chefu tvoje kuhinje, ali priloge za grill predlaže Klara koja ih redovito koristi jer su postali omiljeni u obitelji. Nove kombinacije dat će dojam otmjenosti i posebenosti tvom grillu.

  1. Pečena cikla i mrkva s timjanom

Ciklu i mrkvu oguli (1kg), operi i nasjeckaj na kockice slične veličine. Odloži ih u zdjelu i začini s maslinovim uljem, soli, paprom, svježim timjanom. Možeš ubaciti i par režnja češnjaka (u kori). Protvan obloži aluminijskom folijom (jednu po dužini i jednu po širini) na to položi povrće. Preko položi još jednu foliju i rubove presavini da se dobro zatvori. Povrće će se tako kuhati u pari. Ubaci u pećinu na 180 stupnjeva oko 40min (ovisno koliki su komadići).

  1. Marinirana mozzarela u vrhnju, s limunom i mažuranom

IMG_20200531_131953

Mozzarelu (2 kom) nareži na plohe, nešto manje od 1cm. Posložiš ih jednu do druge, te prelij s 3 žlice kiselog vrhnja. Začini po okusu sa soli, paprom. Operi i oguli limun, ¼ korice nareži na sitno i 1 žlicu soka limuna spoji, te prelij preko mozzarele. Posipaj s mažuranom. Ako želiš možeš dodati i čili. Zalij mozzarelu sa 2 žlice maslinovog ulja. (Može ostati u frižideru par dana).

  1. Salata od tikvica s metvicom, češnjakom, čilijem i limunom

Dvije tikvice izreži po dužini (što tanje, može i na mandolinu), sprži ih na ugrijanoj tavi dok lagano ne dobiju boju, s obje strane. Stavljaj ih na tanjur, ali pazi da ne budu jedna na drugoj da se ne ukuhaju. Dok su još tople malo ih posoli i popari. Odvojeno očisti čili, češnjak, nasjeckaj i posipaj po tikvicama. Natrgaj metvicu te zalij s maslinovim uljem i limunovim sokom.

Tart s borovnicama i bijelom čokoladom (Branka)

IMG-20200604-WA0000

Ako si ljubitelj/ica brzog kuhanja ili raw food, ova poslastica prava je za tebe – jer nema pečenja!

Podloga: 80 g datulja, 60 g zobenih pahuljica, 50 g tostiranih badema, 2 žlice agavinog sirupa, 1 žlica kokos ulja

Sve sastojke ubaci u multipraktik i usitni ih do jednakih mrvica. Odmah sve stavi u kalup za torte/tartove (promjera 20 cm), obloži ga papirom za pečenje ili premaži maslacem. Smjesu dobro utisni, a bočni dio neka ude jednake debljine kao i dno. Kalup s podlogom stavi u frižider dok se ostalo priprema.

Voćna krema: 250 g borovnica (mogu biti i maline/višnje/šumsko voće), 1 žlica agavinog sirupa, 1 žlica gustina + 2 žlice vode

Voće kratko usitni u multipraktiku te zajedno sa agavinim sirupom kuhaj na laganoj vatri 5 min. U to dodaj u vodi razmućen gustin, smanji vatru i još 2 min kuhaj miješajući. Malo prohladi i izlij na podlogu.

Krema: 180 g dobre bijele cokolade (koristila Nestle dessert Blanc), 100 ml slatkog vrhnja, 200 g kremastog sira

Na laganoj vatri otopi bijelu čokoladu u vrhnju, stalno miješajući dok ne dobiješ jednoličnu gustu tekućinu (bijeli ganache). Malo prohladi, da bude mlako. Posebno mikserom izradi kremasti sir i dodaj ga u čokoladu, sve izmiksaj 1 min. Kremu namaži na voćni sloj. Neka odstoji barem 2 sata u frižideru.

Izvor: Recept za tikvice i mozzarelu – Jamie Oliver “Sretni dani s Golim Kuharom”

Ljeto na Trešnji 27.6. a

Spinning maraton i ljeto na Trešnji

 

Dragi Mofitovci, susjedi, prijatelji,

ova godina počela nam je intenzivno, no upravo zato odlučili smo ljeto začiniti dobrim aktivnostima, zabavom, druženjem i naravno vježbanjem!

Prvo događanje je pred nama!

Naša Mofit Spinning ekipa redovito vozi i sudjeluje na maratonima u obljižnjim zemljama. Zapitali smo se – zašto ne ponovo kod nas?

I evo, 27.6. od 18:30h družimo se na SPINNING MARATON-u!

Očekuj odličan trening s čak 4 trenera i Gostom iznenađenja! Zajedno ćemo pomicati osobne granice snage i izdržljivosti, ali i dobro se zabaviti, družiti.

Raznovrsna glazba, osobnost trenera i poticaj pogurat će te dalje nego očekuješ! Da doživljaj bude pravi ljetni – bit ćemo vani pod nebom na Trešnji – na livadi ispred Mofit, Lime Bara!

Svi su dobrodošli i mogu voziti Spinning jer vozi se u zonama otkucaja srca, tako možeš samo lagano vrtjeti i pjevati ili pak voziti na najjače i gurati najteža brda do zadnjeg atoma snage!

U 20:30h krećemo s Cocktail Party by Alcaprone!

Cijena je 200kn a uključuje organizaciju, najam Spinnera, snackove, piće osviježenja,… Ukoliko Spinner dijeliš s još jednom osobom cijena je 100kn po osobi. Registracija u 18h, vrijeme maratona od 18:30h do 21h.

Povedi podršku, obitelj ili prijatelje jer ovo će biti ispit tvoje snage!

Prijave i upite za maraton šalji na klara@mofit.hr.

Svi zaljubljenici u bicikle i vožnju na dva kotača dobro su došli!

Budi sa nama, ovog ljeta na Trešnji! 

High Res JPG (12)

Proljetni izazovi Les Millsa za tebe

 

Sve nas je zadesila situacija s Covidom-19, ALI jedno smo naučili; IMUNITET JE VAŽAN alat za naše zdravlje. Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost igraju nezamjenjivu ulogu u tome.

Kako već samo nakon 30 dana tjelesne NEaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića – pozivamo te da zajedno sa nama NADOKNADIŠ aktivnost! 

Pokreni se uz najpopularnije grupne programe na svijetu – Les Mills. U Mofit fitness klubu naći ćeš ih čak 6, a to su: Body Pump, Body Attack, Body Combat, Body Balance, GRIT i Sh’Bam. 

Probaj nešto novo i pronađi treninge koji će ti pomoći ojačati tvoje tijelo i imunitet. Ako voliš trening s utezima to je Body Pump ili plesni poput Sh’Bam-a, kombinaciju joge i pilatesa na Body Balance… No evo i idealne prilike da upoznaš sve treninge odjednom! 

Proljetna promocija Les Millsa je 06.06.20. u 17h, a nastavlja se prema rasporedu:

  • 17.00 – 17.30 Body Pump

  • 17.45 – 18.15 Body Balance

  • 18.30 – 19.00 Body Attack

  • 19.15 – 19.45 Sh’bam

  • 20.00 – 20.30 Grit

  • 20.45 – 21.15 Body Combat

Sve treninge mogu odraditi početnici i napredni. Za ova fantastična četiri sata treninga trebaš sportsku odjeću, ručnik i čiste tenisice. Povedi i prijatelja ili prijateljicu jer BESPLATNO JE za sve! 

Nakon izazovnih i zabavnih treninga očekuje te druženje s našim trenerima i opuštanje uz prirodne sokove i dodatke prehrani. Prijave su obavezne na info@mofit.hr.

Svi dobro znamo da vježbanje jača imunitet i dobar osjećaj. I zato brini za svoje zdravlje UVIJEK, budi u klubu gdje  se druže istomišljenici i ZALJUBLJENICI u zdrav životni stil.

Veselimo se tvom dolasku

 

IMG_20200519_084456

Foodie Blog – probaj nešto novo

Probati nešto novo teško je: ili nam uopće ne padne na pamet ili imamo hrpu isprika. Ali složit ćeš se, lakše je kad sretneš nekoga poznatog tko je isto već i učinio. E pa tvoje trenerice su već odradile ove recepte i ako ima nejasnoća svaku od njih možeš pitati za detalje.

U receptima koje spremamo držimo se sezonskog, lokalnog i čim prirodnijeg. Imaš li svoj vrt (kao Branka) ili kumicu najbolje je jesti i s povjerenjem u sam proces proizvodnje.

Za danas je Branka izabrala (kineske) palačinke za predjelo. Iako odmah asociraju na nešto slatko….. ovaj puta to nije slučaj! Drugačije ruho, u funkciji kruhića, savršen za doručak ili brzi snack, a kao stvoren uz umake ili variva … Uvjerena sam da imaš sve sastojke već sad doma!

Kineske palačinke sa začinskim biljem (Branka)

IMG-20200520-WA0019

Tijesto:

300 gr brašna (glatkog-TIP OO ili Manitoba idealni), 180 ml mlake vode, prstohvat soli (himalajska ili obična)

Punjenje:

šaka zelenog začinskog bilja (npr. list peršina, celera, ljupčaca, vlasca … ono sto imam na balkonu ), 1 dcl maslinovog ulja, 1 žličica brašna, prstohvat soli i malo papra

Za ovo jednostavno tijesto treba spojiti ova 3 sastojka u zdjeli, a nakon toga mjesiti na podlozi nekoliko minuta da se postigne elastičnost i glatkoća. Tijesto ostavi da se odmori oko 30 minuta umotano u prozirnu foliju.

Pripremi punjenje u manju zdjelicu. Bilje nasjeckaj, dodaj sol i papar, zamješaj sa uljem.

Tijesto podjeli na 6 kugli, svaku razvaljaj na tanko (2 mm) u ovalni oblik i na svaku ” plahticu” razdjeli punjenje i razmaži. Svaka plahtica se rola kao palačinka i zavije u zvrk. Tada se svaki zvrk stanji dlanom pa valjkom do debljine oko 4-5 mm, nježnim pokretima da se ne izgube slojevi i da ne izviri punjenje na površinu. Malo naulji tavu i na vrućoj tavi peci svaku palačinku sa svake strane oko 2 min. Kada se okrene, poklopi tavu da se zadrži vlažnost i potpuno ispeče u cijeloj debljini. Trebaju dobiti pokoji mjehirić i lijepe ” reš” pjegice .

Sa ovim divnim tijestom dovoljan je tvoj omiljeni umak, a može se konzumirati i uz maslac ili uz gustu juhicu ili varivo.

Juha s koprivom (Klara)

IMG_20200517_133611

Kopriva je zdrava i koristi se dugo u narodnoj medicini. Poznata je po tome što utječe na izmjenu tvari u organizmu, potiče izlučivanje probavnih sokova i probavu masnoća,… najbolje je koristiti dok je njezina sezona, a to je sada.

Potrebno:

500 gr koprive, 1 krumpir, 2-3 žlice zobenih pahuljica, sol, papar, malo maslaca

Krumpir staviš u hladnu vodu, sa soli. Kad je skoro kuhan, ubaciš listove koprive koja je prethodno dobro oprana. Istovremeno dodaješ i zobene pahuljice i začine. Kad je krumpir skroz kuhan, štapnim mikserom sve dobro izblendaš, dodaš 2 žlice masalaca. Začiniš dodatno ako je potrebo i serviraš.

Rižito s bobom

IMG_20200517_133313

Bob je namirnica koju mnogi izbjegavaju radi tvrte opne koju ima. Međutim, kad se navikenete ta opna (i sameljena ili pasirana) i ne osjeti se.

Potrebno:

300 gr riže arborio, 1/2 kg boba, 1 manji luk ili par poriluka, 1 dcl bijelog vina, maslac, začini

Sitno nasjeckani luk (na tržnici se može naći i mladi) propirjaj na maslinovom ulju. Kad pozlati dodaj bob, propirjaj, te dodaj rižu. Pažljivo miješaj da ne zagori. Dodaj malo bijelog vina, kad ishlapi, povrtni temeljac (ili vodu). Kuhaj na laganoj vatri, svako toliko miješajući i ako treba dodaj temeljac, sve dok riža i bob ne omekšaju. Dodaj 10 gr maslaca, 1 šaku naribanog parmezana, začini sa soli i paprom.

Uz to preporuka: grilane kobasice

Možda ti se čini ovaj jelovnik zasitan, no svako od ovih jela može se pripremiti odvojeno. Ali obrok, ne bi bio završen bez deserta, zar ne?

Zobene palačinke (Tea)

IMG-20200519-WA0001

Tijesto:

3 dl mlijeka (obično ili neko biljno, pr.bademovo), 100 g mljevenih zobenih pahuljica ili zobeno brašno, 1 žlica kakao praha, 1 mjerica whey proteina-okus čokolada(može i bez toga), prstohvat soli, po želji možeš dodati kokosov šećer ili neko sladilo, ali nije potrebno.

Peći na kokosovom ulju, vaditi po 1 žlicu na zagrijanu tavicu.

Premaz:

Džem/pekmez od jagoda i chia sjemenki, 250 g jagoda, 1 žlica chia sjemenki, 1 žlica meda, aroma vanilije

Jagode nareži i zagrij (na laganoj vatri) dok ne puste svoj sok. Kad se malo ohlade ubaci chiu i med te aromu vanilije. Ovakav namaz može stajati do tjedan dana u hladnjaku.

Za čokoladni preljev otopi tamnu čokoladu u malo bademovog mlijeka ili slatkog vrhnja.

Javi svoje komentare, ili omiljene kombinacije s ovim namirnicama. Spremene smo okušati i tvoju verziju!

Izvor: Tea P., Branka J. T., Klara B. trenerice

 

 

 

IMG-20200505-WA0000

Foodie Blog – naša preporuka za ovaj vikend

Za naš klub volimo reći da je gurmanski: vjažbamo kako bismo mogli uživati u čarima života, osjećati se još bolje i vitalnije.

A tu naravno mislimo i na hranu.

Život na listu salate nije naš odabir. Da bismo motivirali sebe i vas na istraživanje fantastične hrane koju nalazimo na tržanicama, u dućanima, kod našeg OPGa,… predstavljamo danas ovaj Foodie Blog.

Spojili smo naše tri trenerice, sve fizički aktivne u dvorani ali i u kuhinji!

Branku, Teu i Klaru predstavit ćemo drugi put. No ovaj blog, potvrđuje da je moguće spojiti fit liniju i uživanje u hrani, naravno s mjerom i uz odabir uvijek kvalitetnijih namirnica. Ako volimo one koje nisu baš najkvalitetnije konzumiraju se umjereno. Jer život je da se uživa, a ne da si uskraćujemo.

Danas tako predstavljamo tri recepta:

  1. predjelo – Hrskava salata s matovilcem
  2. glavno jelo – Domaća tjestenina s avokado umakom, popečcima od kelja i pečenim lungićem
  3. desert – Fantastična torta od čokolade i malina (od koje ti cure zazubice)

Pa da krenemo:

1. Hrskava salata od matovilca (trenerica Tea)

Potrebno:

2 šake matovilca

1 šnita pancete ili špeka (za vege varijanti koristite tofu)

pečeni batat ili buča

tostirani sezam 1 žlica

tostirani kruh narezan na kockice

dressing: aceto balzamico, maslinovo ulje, sol, čili

*po želji dodati: 1 mladi luk ili rotkvice i malo sira (može i neki pljesnivi)

Matovilac operite. Pancetu nasjeckajte na kockice i lagano prepržite dok ne pozlati. Batat pecite u pećnici (male kockice, s malo maslinovog ulja i začinite po želji) oko 20-30min, ostavite da se ohlade. U tavi odvojeno tostirajte 1 žlicu sezama (da dobije lagano zlatnu boju), izvadite pa u istu tavu ubacite kruh narezan na kockice. Dressing pripremite u posudi, dobro izmiješajte sastojke da se spoje.

Ubacite u zdjelu – lagani uvod u večeru je tu!

2. Domaća tjestenina s avokado umakom (trenerica Klara)

IMG_20200501_120858

Što reći o tjestenini? Svi je vole, ali postoji nekoliko pravila: ne smije biti raskuhana i gnjecava, raspadati se ili biti previše tvrda. “Al dente” je poželjno, ali tvrda nikako. Majstora čini praksa, pa krenite s nama od početaka – napraviti svoju paštu.

Tijesto za tjesteninu s jajima

Potrebno:

200 g brašna (Natur pur Spar brašno tipa 700)

2 jaja iz uzgoja (ako je moguće)

200g je dovoljno za dvije osobe, kao prilog. Za četiri osobe koristite 600 g i 6 jaja.

Brašno stavite u zdjelu, a u sredini napravite rupu. Ubacite jaja i vilicom ih umutite. Pobrašnite ruke i krenite mijesiti. Možete si dati oduška i bacite se na njega. Vucite ga, razvlačite ga, odgurujte,… Trebat će dosta dugo vremena (oko 15-20min) dok ne dobijete lijepi komad svilekastog tijesta (i uistinu je baš tako fino izgleda). Pokrijte ga folijom i ostavite pola sata u frižideru. Bit ćete umorni i znojini, ali vjerujete vrijedi truda!

Nakon toga odvojite pola količine i počnite valjati valjkom (ili čistom bocom). Povremeno dodajte malo brašna da se ne lijepi za ruke ili površinu. Trebali biste dobiti tanko fino tijesto. Rezanje je zabavan dio, ako imate nožić za pizzu (s okruglim krajem) lakše je, no može se i s običnim nožem. Možete ga rezati u širokim trakama (10cm) te onda raditi trokute (stracci su idelani za umak od patlidžana i rajčice), možete napraviti lazagne (duguljate ploče), ili tagliatelle (dugačke ali široke rezance). Ovisno koje jelo taj dan spremate ili što vam se taj dan sviđa.

Tjesteninu možete ostaviti na pobrašnjenoj kuhinskoj krpi da se osuši. Pokrijte sve i s gornje strane da ne pada prljavština. Svako toliko okrenite malo tjesteninu, kako se ne bi zalijepila i pobrašnite ako treba. Slijedeći dan možete spremiti u posudu s poklopcem, u frižideru držati 2-3 dana ili jednostavno pojesti još dok je svježa.

Recept za jednostavnu tjesteninu

Količina pašte prema receptu gore, skuhati (3-5min ovisno o debljini), izdvojite komadić i probajte. Ne smije biti premekana, ali ni da se čuje drobljenje pod zubima.

Za umak: 1 avokado oguliti, izvaditi košticu, te zdrobiti s vilicom. Dodati sok pola limuna i 1 češanj češnjaka, sol, piment (ili papar jamajski) i sve dobro spojiti u sjeckalici ili ručno. Možete ubaciti i chillija ako volite ljuto.

Kad je tjestenina skuhana, dodajte je u umak i dobro promiješajte. Prije serviranja naribajte parmezana.

Ostatak jela: popečci od kelja i brzo pečen lungić i naravno pašta.

Za kraj nagradite sebe i zadivite goste ovom fantastičnom čokoladom s malinama!

3. Čokoladna sreće s malinama (trenerica Branka)

IMG-20200503-WA0001

Potrebno:

220 g dobre tamne čokolade (barem 56%kakaa, ja sam koristila sa 65%)

110 g neslanog maslaca

60 g kikiriki maslaca

3 jaja sobne temperature

120 g Muscavado smeđi šećer

1 žličica ekstrakta vanilije

90 g brašna (pirovo integralno)

2 ravne žlice kakaa sa smanjenim udjelom masnoće

prstohvat soli

125 g malina (1 pakiranje) +kakao za posipanje

Na pari otopiti maslac i čokoladu, dok ne dobijete glatkoću i sjaj, na kraju dodajte maslac od kikirikija i sve sjedinite mješajući. Ova smjesa ne smije zakuhati, zato se otapa polako na pari. Ostaviti da se ohladi. U drugoj posudi miksajte 3 cijela jaja, s prstohvatom soli i postupno dodavajte šećer žlicom, da se otopi. Tu dodajte i ekstrakt vanilije.

Sada u malo prohlađenu čokoladnu smjesu dodajte miksana jaja, pjenjačom lagano sjedinite. Slijedi dodavanje suhih sastojaka (brašno i kakao prosijati). Špatulom lagano miješajte dodavajući brašno i kakao žlicom.

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup (okrugli 21 cm)) obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u kalup, utisnite maline tako da se vide na površini.

Pecite na 180 stupnjeva, oko 25-30 min.

Za provjeru da li je gotovo koristite test sa čačkalicom – utisnite čačkalicu u sredinu, mora biti vlažna i čokoladna što je znak da kolač nije presušen! Neka ostane sočan i savršen!

Kad se prohladi, izvadite iz kalupa i posipajte kakaom. Može se poslužiti i lagano topao.

Uživancija zagarantirana!

Nakon svega ovoga, za cca 2h, naša preporuka je Spinning, Body Attack ili HIIT trening za prženje prefinih kalorija! Vidimo se na treningu!

Pripremile i fotkale: Tea Premoša, Branka Jurić, Klara Benko